Κάθεται στο θρόνο του Μητροπολίτη Πάφου και επίσημα ο Τυχικός-Το απόγευμα η ενθρόνιση
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 12 Μαρτίου 2023
Γυρίζει σελίδα η Μητρόπολη Πάφου, αφού το απόγευμα αναμένεται να τελεστεί η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη, Τυχικού Βρυώνη, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον κόσμο, αλλά και την Ιερά Σύνοδο και να αναδειχθεί ο διάδοχος του πλέον Αρχιεπίσκοπου Γεώργιου.
Το απόγευμα, ο νέος Μητροπολίτης Πάφου, Τυχικός, θα χειροτονηθεί και επίσημα, κάτι που θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για την Πάφο, αλλά και για την Εκκλησία της Κύπρου, αφού πλέον θα είναι και επίσημα μέλος της Ιεράς Συνόδου και θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, μαζί με τους υπόλοιπους Μητροπολίτες και Επισκόπους.
Από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην μητροπολιτική περιφέρεια της Πάφου, ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνης και Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Πάφου έλαβε 6.664 ψήφους Ακολουθεί ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Ηγούμενος της Μονής Απόστουλου Βαρνάβα, ο οποίος εξασφάλισε 3.996 ψήφους και ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, με 1.942 ψήφους.
Έτσι, ο δεύτερος γύρος δόθηκε εντός της Ιεράς Συνόδου, η οποία είχε την ευθύνη να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά και να εκλέξει τον διάδοχο του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, στον Μητροπολιτικό Θρόνο. Η Ιερά Σύνοδος, με μυστική ψηφοφορία, τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές του λαού, εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Τυχικό Βρυώνη ως το νέο Μητροπολίτη Πάφου, αφού έλαβε 15 ψήφους, έναντι 1 ψήφου του Ιωάννη Ιωάννου.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, όπου έγινε και η ενθρόνιση του Αρχιεπίσκοπου Γεώργιου και αργότερα την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο. Συγκεκριμένα, η Ιερά Μητρόπολις Πάφου με ανακοίνωσή της προσκαλεί τον κόσμο την Κυριακή 12 Μαρτίου στις στις 4:00μμ να τιμήσει με την παρουσία του την ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχου της Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο.
Είναι ο 70 Μητροπολίτης Πάφου
Ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνη, σήμερα γίνεται ο εβδομηκοστός πατέρας της Εκκλησίας της Κύπρου, που θα λάβει τον τίτλο του Μητροπολίτη Πάφου. Μάλιστα, το όνομά του συγκαταλέγεται σε ένα μακρύ κατάλογο, που μετρά συνολικά πέντε Αρχιεπισκόπους, από το φθινόπωρο του 1827 μέχρι και σήμερα. Από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου προήλθε τόσο ο νυν όσο και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος, καθώς επίσης και Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’, που κατείχε τη θέση μέχρι και το 2006.
Ποιος είναι ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Πάφου
Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1981 (ημέρα μνήμης του Αποστόλου Τυχικού) στα Μέσανα της Πάφου λαμβάνοντας το όνομα Μάριος. Είναι το έκτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας Χριστοδούλου και της μακαριστής Φρειδερίκης από Σαλαμιού και Μέσανα, αντίστοιχα. Φοίτησε στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» στη Λευκωσία, όπου ολοκλήρωσε και τους δύο κύκλους σπουδών, Κατώτερο, τρία έτη, και Ανώτερο, δύο έτη (1999-2004). Μετά την αποφοίτησή του διέμεινε για ένα χρόνο στη Μητρόπολη Πάφου και προετοιμάστηκε για την εισαγωγή του στη Θεολογική Σχολή. Το 2005 μετά από Παγκύπριες εξετάσεις εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, όπου σπούδασε με υποτροφία της Μητρόπολης Πάφου και από όπου αποφοίτησε το 2009. Στο τέλος του τρίτου έτους σπουδών του έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, αυτόν του διακόνου, από τον Πάφου Γεώργιο, νυν αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στις 2 Αυγούστου 2008, λαμβάνοντας το όνομα Τυχικός.
Κατά την διάρκεια του έτους αυτού ως διάκονος υπηρέτησε στην Θεσσαλονίκη στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς, ενώ κάθε Πέμπτη ανελλιπώς συμμετείχε ως διάκονος στις λειτουργίες στον ναό της Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής. Στις 20 Φεβρουαρίου 2010 χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο και προχειρίσθηκε σε αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, επίσης από τον Πάφου Γεώργιο, εκτελώντας και χρέη Πρωτοσυγκέλλου, ενώ ανάλαβε ως ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου.
Τον Μάιο του 2012 μετέβη στο Λονδίνο και στο Μπρίστολ της Αγγλίας για μεταπτυχιακές σπουδές και εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας. Παράλληλα υπηρέτησε ως ιερατικός προϊστάμενος στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Weston Super Mare. Τον Σεπτέμβριο του 2014 επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Μητρόπολη Πάφου και τον ίδιο μήνα εισήλθε παράλληλα ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στο Τμήμα Θεολογίας. Με Διπλωματική του διατριβή με θέμα «Απόστολοι και διάδοχοί τους στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου» πήρε με άριστα το μεταπτυχιακό το 2016. Το ίδιο έτος εισήλθε στο Μεταπτυχιακό Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Με Διπλωματική διατριβή «Εκκλησία της Πάφου επί Τουρκοκρατίας» πήρε επίσης με άριστα τον τίτλο του δεύτερου μεταπτυχιακού το 2018. Το 2019 έγινε δεκτός στο Διδακτορικό Τμήμα Θεολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου και τον Δεκέμβριο του 2022 υποστήριξε επιτυχώς ενώπιον πενταμελούς επιτροπής τη Διδακτορική του Διατριβή με τίτλο: «Η τιμή των τοπικών αγίων στην Εκκλησιαστική περιφέρεια της Πάφου (ιστορική προσέγγιση)», που υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο, και αναμένεται προσεχώς να λάβει και επίσημα τον τίτλο του Διδάκτορα Θεολογίας. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του, για όλα αυτά τα χρόνια είχε την υπευθυνότητα της κατηχητικής κίνησης της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, τον συντονισμό των Κατηχητικών Σχολείων και των Κατασκηνώσεων.
Τον Μάρτιο του 2021 με διοριστήριο γράμμα ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου. Παράλληλα όλα τα χρόνια αυτά στην Μητρόπολη Πάφου δημιούργησε, συγκέντρωσε και καταλογογράφησε αρχεία για σκοπούς της Μητρόπολης που αφορούν ναούς, εικόνες, κειμήλια, λείψανα, καθώς και στοιχεία των ιερέων που υπηρέτησαν στους ναούς της Μητροπόλεως φτάνοντας μέχρι τον 19ο αιώνα. Καταβάλλει προσπάθειες για συντήρηση και διάσωση παλαιών εικόνων από πολλούς ενοριακούς ναούς της Μητροπόλεως.