Στις κάλπες οι Συναγερμικοί-Μήνυμα αλλαγής από Δημήτρη, μήνυμα ενότητας από Αννίτα

Ομαλά και χωρίς να καταγραφούν οποιαδήποτε προβλήματα άρχισε από τις εννέα το πρωί και θα συνεχιστεί μέχρι τις έξι το απόγευμα η ψηφοφορία των 50660 μελών του Δημοκρατικού Συναγερμού, που προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τον/την επόμενο/η πρόεδρο του κόμματος, μεταξύ του βουλευτή Λευκωσίας Δημήτρη Δημητρίου και της προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου. Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στις επτά και τριάντα με οκτώ, αφού καταμετρηθούν τοπικά και αποσταλούν στα κεντρικά του κόμματος τα αποτελέσματα.

Οι δύο υποψήφιοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα το πρωί, με τον Δημήτρη Δημητρίου να ψηφίζει στην Πινδάρου, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και την οικογένειά του και την Αννίτα Δημητρίου στο πολυδύναμο κέντρο ενηλίκων Λάρνακας. Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, μέχρι τις τρεις, το εκλογικό τους δικαίωμα στην Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού άσκησαν 15.463 μέλη, ήτοι ποσοστό 30,5%.

Δ. Δημητρίου: Μέρα καθαρής αλλαγής

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε πως, σήμερα είναι η μέρα που οι αγνοί, περήφανοι Συναγερμικοί μιλούν, που οι ελεύθερα σκεπτόμενοι Συναγερμικοί ψηφίζουν, Η ημέρα, συνέχισε, που όλοι αυτοί οι άνθρωποι που στάθηκαν απέναντι στα εκάστοτε κατεστημένα μιλούν. «Είναι η μέρα της καθαρής αλλαγής. Είναι η μέρα των καθαρών θέσεων. Είναι η μέρα να χτίσουμε έναν νέο Συναγερμό, έναν καθαρό Συναγερμό».

Ο κ. Δημητρίου κάλεσε όλους τους Συναγερμικούς να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες και να στείλουν το δικό τους μήνυμα για τον νέο Συναγερμό «που θέλουμε».

Ερωτηθείς εάν η επόμενη ημέρα θα βρει τον ΔΗΣΥ με επουλωμένες τις πληγές ή αν θα συνεχισθεί η εσωστρέφεια, ο Δημήτρης Δημητρίου απάντησε ότι «από απόψε το βράδυ θα είμαστε όλοι εδώ για να σηκώσουμε μαζί τα χέρια για τον μεγάλο, τον δυνατό, το Συναγερμό που θα πρέπει να είναι σύντομα ξανά πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή της χώρας».

Στην ερώτηση εάν θα είναι αυτός ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ποια θα είναι η θέση της Αννίτας Δημητρίου, ο κ. Δημητρίου είπε ότι η κ. Δημητρίου θα είναι η Πρόεδρος της Βουλής, η δεύτερη πολίτις της χώρας, «εκ των πραγμάτων θα έχει έναν σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και στον ΔΗΣΥ και στη χώρα. Δεν υπάρχει νικητής και χαμένος σε αυτές της εκλογές».

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν συμβεί το αντίστροφο, ο Δημήτρης Δημητρίου απάντησε «για το αντίστροφο μπορείτε να με ρωτήσετε απόψε το βράδυ».

Α. Δημητρίου: Δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι

Στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η Αννίτα Δημητρίου. Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της Βουλής, επανέλαβε την ανάγκη η επόμενη μέρα να βρει το κόμμα ενωμένο.

«Σήμερα από αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να λείπει κανείς και καμία. Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί πρέπει είναι ηχηρό, ισχυρή εντολή, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι εδώ, ενωμένος, ισχυρός, πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα. Όσο πιο μαζική είναι η προσέλευση τόσο πιο ηχηρό θα είναι το μήνυμα, οπότε να ευχαριστήσουμε ήδη τον κόσμο που έχει ανταποκριθεί και να καλέσουμε όλους και όλες, τα στελέχη, τους φίλους της, παράταξης να μας ενισχύσουν σε αυτήν την πρώτη πράξη ενότητας που σήμερα προχωρούμε όλες και όλοι μαζί».

«Κανείς και καμία δεν περισσεύει από τον ΔΗΣΥ, όσο περισσότεροι είμαστε τόσο πιο δυνατοί είμαστε», είπε, ενώ ερωτηθείσα αν έχει άγχος, η πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως δεν πρέπει να μας φοβίζει η ετυμηγορία του κόσμου. «Ο κόσμος θα αποφασίσει αν θα πάρουμε τη σκυτάλη», ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου

Δέσμευση στήριξης από Αβέρωφ

Ευδιάθετος και χαμογελαστός εμφανίσθηκε στα γραφεία του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου και ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρία Σελίπα και αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ανέφερε πως, «ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού σήμερα, επιλέγει τη νέα του ηγεσία. Είμαι βέβαιος πως αυτή η ιστορική παράταξη, με τους γερούς κληριδικούς θεμελιούς, θα συνεχίσει να είναι η πρωταγωνιστική δύναμη, υπηρετώντας τις αρχές και αξίες για τις οποίες ιδρύθηκε από τον Γλαύκου Κληρίδη».

Πρόκειται είπε για έναν αγώνα, για μία επανενωμένη πατρίδα, «επειδή εμείς δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με μοιρασμένη, ούτε με αδύναμη πατρίδα. Μία δυνατή και ελεύθερη οικονομία, με πάνω από όλα αξιοπρεπείς πολιτικές συνεχίζουμε».

Σε σχέση με την επόμενη ημέρα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως, «μαχόμενος γι’ αυτές τις αρχές και αξίες, για τις οποίες είμαστε συναγερμικοί, θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τη νέα ηγεσία».

Κληθείς να δώσει μια συμβουλή στον νέο πρόεδρο, απάντησε πως, «δεν είμαι αυτών των σχολών, μην με συγχύζετε με άλλους. Ο νέος ηγέτης, όποιος και να είναι, θα έχει το δικό του στίγμα και εμείς θα τον στηρίξουμε».

Χαλαρός και ευδιάθετος ο Αναστασιάδης

Το εκλογικό του δικαίωμα, άσκησε στη Λεμεσό ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης. «Χαίρομαι πραγματικά, επειδή δύο καταξιωμένα, νέα στην ηλικία καταξιωμένα πολιτικά πρόσωπα διεκδικούν την προεδρία της παράταξης. Δεν έχω καμία αμφιβολία, πως όποιος και να εκλεγεί, η πορεία της παράταξης θα παραμείνει πρωταγωνιστική και με την διεύρυνση των δραστηριοτήτων ή την επαναδραστηριοποίηση σωρείας οργανώσεων, που στο παρελθόν λειτουργούσαν και έδιναν μία νέα δυναμική».

335582475_222063470314240_7150417835838436820_n

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, να υποδείξει ποιος είναι ο δικός του εκλεκτός, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαμογέλασε και αστειευόμενος απάντησε πως «είχα την εντύπωση πως η άσκηση του δικαιώματος ψήφου είναι μυστική. Αφήστε με να το διατηρήσω αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει πως είναι αυτές οι δέκα ημέρες μακριά από το Προεδρικό, μετά από δέκα χρόνια παρουσίας, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως έχει μεταφέρει αρκετές κούτες, γεμάτες πράγματα. «Έχω μεταφέρει δεν ξέρω πόσα κασόνια, που περιέχουν βιβλία, πρακτικά, περιέχουν σωρεία εγγράφων είτε του Κυπριακού, ομιλίες, παρεμβάσεις. Πέραν από της γκαρνταρόμπας που διατηρούσα στο Προεδρικό. Είναι αγώνας, αλλά ξεκουράζομαι ως ενεργός πολίτης».

332966058_1143712942981626_8594749620319758747_n

Όσον αφορά στην παρουσία του στο πολιτικό του γραφείο στη Λεμεσό, υπέδειξε πως παρευρίσκεται κάποιες ώρες, όμως προέχει η ξεκούραση.

Εξήγγειλε υποψηφιότητα η Σάβια

Η Σάβια Ορφανίδου, η οποία άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στα Γραφεία του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου, επέλεξε να εξαγγείλει και την υποψηφιότητα της για τη θέση αντιπροέδρου του κόμματος. Σε σχέση με τις σημερινές εκλογές, ανέφερε πως, «η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους. Να αφήσουμε πίσω αυτή την περίοδο που πίκρανε και πλήγωσε πολλούς. Ο ΔΗΣΥ μέσα από αυτή τη διαδικασία και τη διαδικασία του Μάϊου θα μπορεί να εξέλθει πολύ πιο ισχυρός».

Ερωτηθείσα για τη δική της υποψηφιότητά, γνωστοποίησε την απόφαση της να διεκδικήσει μια θέση αντιπροέδρου, ωστόσο επεσήμανε πως η σημερινή ημέρα δεν προσφέρεται για εκείνη τη διαδικασία. «Στις επτάμιση με οκτώ θα έχουμε τον νέο ή τη νέα πρόεδρο. Θα στηρίξουμε όποιο κι αν εκλεγεί και η επόμενη μέρα θα μας βρει έτοιμος να προσφέρουμε από οποιαδήποτε έπαλξη χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται πως στο Εκλογικό Συνέδριο του Μάϊου, αφού γίνει ένας απολογισμός της πορείας του κόμματος την τελευταία πενταετία, θα ακολουθήσει την Κυριακή επτά Μάϊου η εκλογή του ενός αναπληρωτή προέδρου, των τριών αντιπροέδρων, των 25 αιρετών μελών του Πολιτικού Γραφείου και της προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ.

Σημειώνεται πως ήδη έχουν εξαγγείλει υποψηφιότητες για τις θέσεις του αναπληρωτή προέδρου οι Μιχάλης Σοφοκλέους και Φαίδωνας Φαίδωνος, ενώ ως ενδιαφερόμενοι παρουσιάζονται οι Ευθύμιος Δίπλαρος και Γιάννης Καρούσος, ενώ για τις θέσεις αντιπροέδρων υπάρχει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον κι από τη Ξένια Κωνσταντίνου και τον Μάριο Πελεκάνο.

Δειτε Επισης

Υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου μετέφερε στον Σλοβάκο ΥΠΕΞ ο Κόμπος
Τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ενόψει εκλογών
Αξιωματούχοι ΗΠΑ εξήραν τον ηγετικό ρόλο Κύπρου για Γάζα-Τις επόμενες μέρες λειτουργεί η προβλήτα
Διμερείς σχέσεις-Κυπριακό στις επαφές Κόμπου στην Τασκένδη
Απαντούν στο ΕΛΑΜ για τα διαβατήρια στους μετανάστες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ-«Αφελής και επικίνδυνη πρόταση»
Οικονομία και Κυπριακό συζήτησαν οι ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΚΕΒΕ
Το μήνυμα ΠτΔ για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου Πρωθυπουργού-«Βαθιά σοκαρισμένος»
Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα για ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον
«Η Νάκμπα συνεχίζεται σε μία γενοκτονία, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για εκτοπισμό»
«Εκβιασμός κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η δήλωση Χεζμπολάχ για ροές Σύρων»