Δημητρίου vs Δημητρίου-Με διακύβευμα το μέλλον αναδεικνύει νέα ηγεσία ο ΔΗΣΥ

Με στόχο να επουλωθούν οι πληγές του πρόσφατου παρελθόντος, να επανέλθει η ηρεμία και να βγει η παράταξη από τον κύκλο εσωστρέφειας, θέτοντας γερές βάσεις για το μέλλον, χιλιάδες μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού αναμένεται να προσέλθουν σήμερα στις εσωκομματικές κάλπες, για να αναδείξουν το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της Πινδάρου για τα επόμενα χρόνια.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται μεταξύ 9:00 το πρωί και 6:00 το απόγευμα του Σαββάτου, σε 79 εκλογικά κέντρα σε όλη την Κύπρο, ενώ θα λειτουργήσουν επίσης κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη που ήταν εγγεγραμμένα μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2022 και για να ψηφίσουν θα πρέπει να εξοφλήσουν τη συνδρομή τους για το 2023. Αν θεωρητικά αυτοί είναι περίπου 50,000 άτομα, η προσέλευση δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη και ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα για το κόμμα είναι ο τελικός αριθμός των μελών που θα επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μετά από μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο για τον ΔΗΣΥ, η οποία οδήγησε το κόμμα σε βαθύ διχασμό, η βάση θα αποφασίσει το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας για μια νέα αρχή, απαλλαγμένη από αυτού του είδους τα βαρίδια και κυρίως τις συνθήκες που επέτρεψαν τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης. Οι δύο μονομάχοι είναι η Αννίτα Δημητρίου και ο Δημήτρης Δημητρίου, δύο στελέχη που ανήκουν στην ίδια πολιτική γενιά και έχουν παράλληλη, χρονικά, πορεία σε ό,τι αφορά την κατάληψη πολιτειακών και κομματικών αξιωμάτων. Αμφότεροι θεωρούνται μη συγκρουσιακοί και είναι ευρύτερα συμπαθείς στο Συναγερμικό κοινό αλλά και πέραν από αυτό.

Ο μεν Δημήτρης Δημητρίου, πέραν από βουλευτής του κόμματος, ήταν τα τελευταία χρόνια και εκπρόσωπος Τύπου, σηκώνοντας πολύ από το βάρος που αναπόφευκτα έπεφτε στους ώμους του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και πολλές ευθύνες κατά την προεκλογική περίοδο. Η δε Αννίτα Δημητρίου, εκτός από βουλεύτρια και αντιπρόεδρος, εξελέγη και Πρόεδρος της Βουλής, εξασφαλίζοντας για τον ΔΗΣΥ το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα του τόπου, που αποκτά ακόμη περισσότερη σημασία τώρα που το κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Και οι δύο θεωρούν ότι μπορούν να αποτελέσουν το μέλλον της παράταξης, η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί στον αντιπολιτευτικό της ρόλο, φροντίζοντας ταυτόχρονα να είναι παραγωγική και να μην συνταυτίζεται με το ΑΚΕΛ.

Ο ΔΗΣΥ θα εκλέξει την κορυφή της ηγετικής του πυραμίδας περίπου δύο μήνες πριν από την υπόλοιπη, με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένο πως οι συνθήκες εσωστρέφειας θα συντηρηθούν και οι πρώτες εβδομάδες στο πηδάλιο του κόμματος για το πρόσωπο που θα εκλεγεί να συμπίπτουν με μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και μάλιστα ενόψει μίας εκλογικής διαδικασίας που θεωρείται προέκταση της τεράστιας, υπόγειας σύγκρουσης μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Αναστασιάδη, κάτι που αποφεύχθηκε με την τροπή που πήραν τα πράγματα και με τα δύο στελέχη που απέμειναν στην κούρσα για την προεδρία. Ωστόσο αυτή η αντιπαράθεση θεωρείται πολύ πιθανόν να αναζωπυρωθεί ενόψει των εκλογών του Μαΐου, αφού κανένας από τους δύο πρώην αρχηγούς του Συναγερμού δεν φαίνεται να είπε την τελευταία του λέξη και αμφότεροι διατηρούν ισχυρές σφαίρες επιρροής μέσα στο κόμμα.

Είναι ξεκάθαρο ότι για να επέλθει ηρεμία και με ψυχραιμία να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα του κόμματος, πρέπει πρώτα να βγει από την εσωστρέφεια και δεύτερον να έχει μια νέα ηγεσία, με φρέσκα εντολή από τη βάση. Και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να τύχει τέτοιας εκμετάλλευσης, ώστε να αποκατασταθεί η εσωκομματική ειρήνη και να δημιουργηθούν νέες γέφυρες με τη βάση.

Μπορεί στον ΔΗΣΥ να μην έχει γίνει ακόμη σοβαρή ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά εξ’ αυτού καθίσταται προφανής η διάσταση που υπήρξε μεταξύ της πρώτης γραμμής και του απλού Συναγερμικού κόσμου, που δεν συσπειρώθηκε επαρκώς γύρω από την υποψηφιότητα Νεοφύτου, παρά τη μεγάλη απόσταση που καλύφθηκε πριν την πρώτη Κυριακή. Ως εκ τούτου, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο ΔΗΣΥ έτρεχε τους ψηφοφόρους του αντί να τρέχουν αυτοί για το κόμμα και όταν τελικά κλήθηκαν, στον δεύτερο γύρο, να κάνουν αυτό που τους έλεγε η συνείδησή τους, η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αποδεικνύοντας ότι οι ίσες αποστάσεις που τήρησε το Πολιτικό Γραφείο με την απόφασή του δεν ήταν αντιπροσωπευτικές των τάσεων στη βάση. Είναι, συνεπώς, σημαντικό για το επόμενο σχήμα στην ηγεσία της παράταξης να φροντίσει να βρει τους τρόπους που θα καταστήσουν τη φωνή των απλών ψηφοφόρων ξεκάθαρη. Αυτό θα συμβάλει αφενός στη δημιουργία συνθηκών ενότητας και αφετέρου στη διασφάλιση ενός λιγότερο συγκεντρωτικού κόμματος, όπως οφείλουν να είναι οι δυνάμεις του μεγέθους του ΔΗΣΥ, που διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς και πολλά στελέχη.

Πέραν, όμως, της διόρθωσης των προβλημάτων που μεταφέρονται στην νέα ηγεσία από την προηγούμενη, κάθε εκλογική διαδικασία αποτελεί ευκαιρία για αλλαγές και εκσυγχρονισμό. Για να εμποτιστεί το κόμμα με μια νέα φιλοσοφία και μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητάς του και για την κατάθεση και υιοθέτηση δημιουργικών ιδεών. Και ο επόμενος πρόεδρος και όσοι θα βρίσκονται γύρω του, θα πρέπει να την εκμεταλλευτούν, ιδιαίτερα από την στιγμή που εκ των πραγμάτων θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής φρουράς, λόγω της γενιάς που ανήκουν οι διεκδικητές της προεδρίας αλλά και αρκετά από τα ονόματα που ακούγονται για τις υπόλοιπες ηγετικές θέσεις, ώστε αυτό να αντανακλάται αυτό και στην κομματική πρακτική.

Οι σημερινές εκλογές είναι το πρώτο σκέλος της προσπάθειας του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου να ξαναβρεί τον χαμένο του εγωισμό. Μα κυρίως να ξαναβρεί τον εαυτό του μέσα από μια μεγάλη κρίση.

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος