Ψάχνουν απαντήσεις για το θάνατο 40χρονης μητέρας-Σωρεία καταγγελιών για ιατρική αμέλεια

Στο ακουστικό βρίσκεται η Αστυνομία για τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων, για τον θάνατο της 40χρονης μητέρας που γέννησε τον περασμένο Φεβρουάριο και λίγο αργότερα απεβίωσε, με την οικογένειά της να καταγγέλλει ιατρική αμέλεια.

Οι Αρχές αμέσως μετά την καταγγελία που έγινε από τα οικεία πρόσωπα της 40χρονης στις 18 Φεβρουαρίου, άρχισαν κύκλο εξετάσεων λαμβάνοντας καταθέσεις από το ιατρικό προσωπικό του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στο οποίο γέννησε η άτυχη γυναίκα, ως επίσης και από το στενό οικογενειακό περιβάλλον της.

Αφότου η λήψη καταθέσεων ολοκληρώθηκε και δεδομένου ότι από τη νεκροτομή δεν εξακριβώθηκε η αιτία θανάτου, αλλά λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις, η Αστυνομία αναμένει τα αποτελέσματά τους, τα οποία θα εκδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού ο χρόνος που χρειάζονται είναι μεταξύ δύο και τριών μηνών.

Εάν και εφόσον από τις ιστοπαθολογικές εντοπιστεί οτιδήποτε μεμπτό, που θα καταδεικνύει ευθύνες για ιατρική αμέλεια, οι Αρχές αναμένεται να συνεχίσουν τις έρευνες, χωρίς να αποκλείεται να ζητήσουν συμπληρωματικές καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους, πριν σχηματίσουν φάκελο για την υπόθεση.

Πάντως σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, η άτυχη γυναίκα είχε παρουσιάσει επιπλοκές κατά τον τοκετό, όπως επίσης και αιμορραγία, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να καταλήξει, πριν προλάβει να ζήσει το παιδάκι που κυοφορούσε για εννέα μήνες.

Μετά το τραγικό συμβάν, οι συγγενείς της άτυχης 40χρονης προέβησαν σε καταγγελία στο ΤΑΕ Λευκωσίας, το οποίο διερευνά υπόθεση αιφνίδιου/αφύσικου θανάτου, ως επίσης και ιατρικής αμέλειας.

Σημειώνεται ότι για καταγγελίες ιατρικής αμέλειας, όπως ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή, δεν μπορεί με βάση το νόμο οποιοσδήποτε γιατρός ή νοσηλευτικό προσωπικό να τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι την απόδειξη της ενοχής του από το Δικαστήριο.

Μάλιστα, όπως εξήγησε η ίδια πηγή οι καταγγελίες για ιατρική αμέλεια είναι πολύ συχνές και για να τεθεί οποιοσδήποτε εκτός του ιατρικού κόσμου, πρέπει να αποδειχθεί η ενοχή του από το Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γέννησε και απεβίωσε λίγες ώρες μετά-Καταγγελία για ιατρική αμέλεια

Μια καταγγελία κάθε έντεκα ημέρες για ιατρική αμέλεια από το 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ενώπιόν της η Αστυνομία, την τελευταία διετία υπήρξαν συνολικά εξήντα επτά καταγγελίες για ιατρική αμέλεια από το 2021 μέχρι και σήμερα, κάτι που σημαίνει πως κάθε έντεκα ημέρες ένα πρόσωπο ή μια οικογένεια προβαίνει σε τέτοιας φύσεως παράπονο ενώπιον των Αρχών.

Μάλιστα, τα παράπονα της τελευταίας διετίας βρίσκονται όλα υπό διερεύνηση, πλην ενός που εκδικάζεται ενώπιον Δικαστηρίου, ενός που ο φάκελος ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες και ενός που έχει αποσυρθεί.

Το 2021, έγιναν συνολικά τριάντα δύο καταγγελίες για ιατρική αμέλεια, εκ των οποίων οι μισές στην πρωτεύουσα. Το ΤΑΕ Λεμεσού διερευνά από την πλευρά του έξι καταγγελίες, ενώ το αντίστοιχο Τμήμα στη Λάρνακα πέντε. Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου υπό διερεύνηση ήταν τρία περιστατικά, ένα εκ των οποίων αποσύρθηκε και στην Πάφο δύο.

Ίδιος με το 2021 ήταν ο αριθμός των περιστατικών και τον επόμενο χρόνο, όπου και πάλι η Λευκωσία κατέχει την πρωτιά με το ένα τρίτο των καταγγελιών (11), με τα δέκα απ' αυτά να συνεχίζουν να διερευνώνται, ενώ το άλλο εκδικάζεται.

Στη Λεμεσό καταγράφηκαν οκτώ καταγγελίες, ενώ στη Λάρνακα έξι και στην Πάφο τέσσερις. Στην ελεύθερη Αμμόχωστο κλήθηκαν να διερευνήσουν δύο περιστατικά, με τη διερεύνηση για το ένα εξ΄αυτών να έχει ολοκληρωθεί και να έχει σταλεί στη Νομική Υπηρεσία.

Μία υπόθεση διερευνά εξάλλου και το Αρχηγείο Αστυνομίας.

Τους πρώτους δύο μήνες του 2023 έγιναν καταγγελίες για τρία περιστατικά. Πρόκειται για δύο στη Λευκωσία (το ένα αφορά τη μητέρα που απεβίωσε) και άλλο ένα στη Λεμεσό, με τις έρευνες να βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Δειτε Επισης

Καταδικάστηκε για βόμβα, πέρασε αστυνομικός και κόπηκε στο παρά πέντε-Δικαστική κατσάδα σε Αστυνομία
Πολίτης αναγνώρισε τρία πρόσωπα που αναζητούνταν για κλοπές
Μπούκαραν με όπλο σε οικία στον Μούτταλο, επιτέθηκαν σε δύο γυναίκες και έκλεψαν χρηματικό ποσό
Χειροπέδες στον 34χρονο οδηγό φορτηγού που παρέσυρε στον θάνατο τον 28χρονο
Η ενδεχόμενη εκλογή Ζαννέτου, η αλλαγή του Νόμου και η πιθανότητα να είναι Δήμαρχος για 20 μέρες
Έδειξε παραλήψεις ο θανατικός ανακριτής για τον Δικαστή Σατολιά-Έχασαν τον δρόμο, δεν μετέφεραν απινιδωτή
Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Σε ένα τριήμερο έγιναν 137 τροχαίες καταγγελίες στην επαρχία Αμμοχώστου
Θέμα εθνικής ασφάλειας η προστασία από τις πυρκαγιές-Συνδρομή όλων ζήτησε ο Χαρτσιώτης
Συνελήφθη δεύτερο πρόσωπο για τον οπλισμό στον τάφο-Σε εξέλιξη οι έρευνες