Συμφωνία Σούνακ-Μακρόν για την αντιμετώπιση της παράνομη μετανάστευσης μέσω της Μάγχης

Συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών μεταναστών και προσφύγων από τη Γαλλία προς τη Βρετανία με λέμβους μέσω Μάγχης, ανακοίνωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών μετά από συνάντησή τους στο Παρίσι.

Στο τέλος της βρετανογαλλικής συνόδου οι Ρίσι Σούνακ και Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσαν μία σειρά κοινών μέτρων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως το Λονδίνο θα συμβάλει στα νέα μέτρα με ένα πόσο της τάξης των 480 εκ. λιρών την επόμενη τριετία, μεταξύ άλλων για τη μερική χρηματοδότηση ενός νέου κέντρου κράτησης στη Γαλλία.

Επίσης, ο Γάλλος Pρόεδρος ανακοίνωσε την ανάπτυξη εκατοντάδων περισσότερων συνοριοφυλάκων για την καλύτερη αστυνόμευση των ακτών της χώρας, με χρήση μέσων προηγμένων τεχνολογίας.

Θα χρησιμοποιηθούν drone και αεροσκάφη, ενώ ο συντονισμός θα γίνεται από ένα κέντρο 24ωρης λειτουργίας επί γαλλικού εδάφους, όπου θα έχουν μόνιμη βάση και Βρετανοί αξιωματούχοι.

Θα υπάρχει δε αυξημένη συνεργασία μεταξύ της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας πάταξης Εγκλήματος και της γαλλικής αντίστοιχης υπηρεσίας.

Ο κ. Σούνακ δήλωσε ότι η συμφωνία με τον πρόεδρο Μακρόν συντελεί στην επίτευξη του στόχου να σταματήσουν πλήρως οι μεταφορές μεταναστών και προσφύγων από διακινητές μέσω Μάγχης, στόχο που έχει συμπεριλάβει στις πέντε προτεραιότητες της διακυβέρνησής του.

«Σήμερα πήγαμε πιο μακριά από ποτέ για να βάλουμε τέλος σε αυτό το αηδιαστικό εμπόριο ανθρώπινων ζωών. Συνεργαζόμενες Βρετανία και Γαλλία θα διασφαλίσουμε ότι κανένας δε θα μπορεί να εκμεταλλεύεται τα συστήματά μας μένοντας ατιμώρητος», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση Σούνακ παρουσίασε ένα αμφιλεγόμενο νέο νομοσχέδιο που προβλέπει τη γρήγορη απέλαση οποιουδήποτε φτάνει στη Βρετανία μέσω παράτυπης οδού, με δικαίωμα κράτησης των ανθρώπων αυτών επί 28 ημέρες χωρίς εγγύηση ή δικαστική εξέταση.

Οι κ.κ. Σούνακ και Μακρόν συζήτησαν επίσης τη διμερή συνεργασία των χωρών τους στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.

Ο Ρίσι Σούνακ είπε ότι υπάρχει συνεργασία με τη Γαλλία «ώστε να μην μπορέσει ποτέ ξανά κάποιος σαν τον Πούτιν να εργαλειοποιήσει της ενεργειακή ασφάλειά μας».

Σημείωσε επίσης ότι Βρετανία και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πεζοναύτες ώστε να λάβει η Ουκρανία «καθοριστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης».

Ο Πρόεδρος Μακρόν εστίασε στη στενή ιστορική σχέση των δύο χωρών και σχολίασε πως οι συνομιλίες με τον κ. Σούνακ συνιστούν μία «επανασύνδεση» και ένα «νέο ξεκίνημα» για τη διμερή σχέση. Στη Βρετανία το σχόλιο αυτό εκλαμβάνεται ως αιχμή κατά των προκατόχων του κ. Σούνακ, Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον, που τηρούσαν επιφυλακτική στάση έναντι της Γαλλίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επέκταση ωρών εφημερίας προσωπικού ιατρού για τις 25 και 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΟΑΥ
Σοβαρές ενδείξεις για στρέβλωση στην τιμή ντόπιων μπανανών εντοπίζει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Συνελήφθη ο 41χρονος που καταζητείτο για διάρρηξη ψησταριάς στη Λευκωσία
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Ανατράπηκε όχημα στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο ένα πρόσωπο
«Χαίρομαι που είναι νεκρές»-Αμετανόητος ο 18χρονος που σκότωσε τρία κοριτσάκια στο Σάουθπορτ
Η Βρετανία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην επιβληθούν δασμοί στο σκωτσέζικο ουίσκι
Τα ακίνητα συνέχισαν το 2024 να τροφοδοτούν την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Δύο διαφορετικές κατηγορίες ΤΑΕΠ προτείνει ο Δαμιανού-«Δεν μπορούν να επεκταθούν τα ιδιωτικά όπως είναι »