Εμπόδια στις προσπάθειες του Προέδρου βάζει ο Τατάρ-Αρνείται εμπλοκή της ΕΕ

Την άποψη ότι στην παρούσα στιγμή δεν υφίσταται κοινό έδαφος για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εξέφρασε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, ενώ είπε επίσης πως δεν θέλει περισσότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

«Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητά μας», ανέφερε ο κ. Τατάρ μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής, στο «προεδρικό», στην κατεχόμενη Λευκωσία, με τον Ειδικό Aντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και Eπικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Εξέφρασε παράλληλα και την αντίθεση του με την ιδέα της πιο εντατικής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέρος του κυπριακού προβλήματος. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνάντηση του με την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι θα έχουν συνάντηση στις 15 του μήνα. «Πρέπει να μεταβώ στην Άγκυρα το βράδυ της 15ης Μαρτίου. Διότι στις 16 Μαρτίου, όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με έχει προσκαλέσει σε μια συνάντηση ηγετών που διοργανώνει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών. Ως εκ τούτου, δεν θα είμαι εδώ το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου» είπε.

Για το ζήτημα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Τατάρ ανέφερε πως προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινή ζωή, κατά τη σημερινή συνάντηση ήρθαν στο προσκήνιο ορισμένα θέματα όπως η κατάσταση των οδοφραγμάτων και το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων. «Επαναλάβαμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνέχιση του διαλόγου και το έργο των Τεχνικών Επιτροπών. Παρόμοια θέματα θα έρθουν και πάλι στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη της ΝτιΚάρλο, την επόμενη εβδομάδα».

«Η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή ζώνη», συνέχισε ο κ. Τατάρ προσθέτοντας ότι «είμαστε της γνώμης ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Το κύριο ρήγμα βρίσκεται στην περιοχή Λάρνακας-Λεμεσού-Πάφου. Επειδή όμως είναι ένα μικρό νησί, έχει τη δυνατότητα και τον κίνδυνο να επηρεάσει όλους μας».

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημείωσε επίσης ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστά κράτη» καθώς και ότι η κούρσα εξοπλισμών και η αύξηση της έντασης στη περιοχή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων πλευρών. Επίσης, υπενθύμισε τις προτάσεις του για συνεργασία στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη δια μέσου της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, ο «ειδικός αντιπρόσωπος» του Τατάρ, Eργκιούν Ολγκούν, είχε δηλώσει πως οι Ε/κ «μοιράστηκαν τις σκέψεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν κοινό έδαφος στο πλαίσιο». Πρόκειται, είπε, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν. Ωστόσο, ισχυρίστηκε, «αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν τελειώσει. Η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτει τον διαμοιρασμό της εξουσίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά και επιδιώκει συμβιβασμό στη βάση της ισότητας σε όλες τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις υπό τη στέγη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει μόνο έναν συμβιβασμό με βάση τη νομιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ο Εργκούν Ολγκούν πρόσθεσε ότι ακόμη και αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των πλευρών δεν πρέπει να είναι αιχμάλωτα αυτής της διαφωνίας. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει συγκεκριμένες προτάσεις σε θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή των δύο λαών. Στην αρχή της κοινής εργασίας, πρέπει να προετοιμαστούμε έντονα για την ετοιμότητα για σεισμούς στην Κύπρο και να καταπολεμήσουμε τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. Ως εκ τούτου, επιθυμούμε να εργαστούμε έντονα το επόμενο διάστημα για την προετοιμασία μηχανισμών που σχετίζονται με αυτά. Θα το θέσουμε στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντηση με την ΝτιΚάρλο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς να εμπλέξει Ευρωπαίους πολιτικούς στο Κυπριακό, ο κ. Ολγκιούν είπε ότι πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται δύο μέρη και τρεις εγγυήτριες χώρες.

«Εάν εμπλακούν τρίτα μέρη εκτός από αυτά, φέρνοντας στο τραπέζι τα δικά τους εθνικά συμφέροντα και αυτά της ΕΕ, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περιπλοκή του ζητήματος. Για αυτό τον λόγο ο ΟΗΕ βρίσκεται σε ουδέτερη θέση... Είμαστε εναντίον μηχανισμών που είναι προκατειλημμένοι και θα προσπαθήσουν να εισάγουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα ή τα συμφέροντα της ΕΕ σε αυτή τη διαδικασία», είπε.

«Για τον λόγο αυτό, είμαστε απολύτως αντίθετοι στην επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμπεριλάβει την ΕΕ στη διαδικασία. Αυτό το είχαν ήδη προσπαθήσει στο παρελθόν. Είμαστε αποφασισμένοι ότι η διαδικασία θα παραμείνει στη βάση της κυπριακής πραγματικότητας, υπό τη στέγη του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε.

Ο Μάριο Νάβα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν που ασχολείται με την Κύπρο, θα βρίσκεται στην Κύπρο εντός της επόμενης εβδομάδας, είπε ο κ. Ολγκούν, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα έχουν συνάντηση και με αυτόν. «Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Θέλουμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με την ΕΕ και οι πολιτικοί μας, συμπεριλαμβανομένου του Ερσίν Τατάρ, να έχουν πιο εντατική και άμεση επαφή με την ΕΕ», δήλωσε.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είχε λάβει θετική ανταπόκριση στο παρελθόν στις προσπάθειες της να επισκεφθεί ο Τατάρ τις Βρυξέλλες, ανέφερε προσθέτοντας ότι θα θέσουν ξανά αυτό το ζήτημα. Καταλήγοντας ο Ολγκούν υποστήριξε ότι οι επαφές του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις Βρυξέλλες είναι μόνο σε επίπεδο γραφειοκρατών, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος είναι γραφειοκράτης και ανέφερε ότι θα προσπαθήσουν να επιτύχουν επαφές σε πολιτικό επίπεδο.

Άλλα κατάλαβε ο Στιούαρτ

Υπό το φως των δηλώσεων αυτών, είναι απορίας άξιον από πού προκύπτει η αισιοδοξία του Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος διέκρινε… θετικό τόνο στα λεγόμενα του Ερσίν Τατάρ, εξισώνοντας τον, μάλιστα, με τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Οι δύο ηγέτες δημιούργησαν «ένα θετικό τόνο» στις σχέσεις τους, δήλωσε την Παρασκευή o Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, μετά την συνάντησή του με τον Τατάρ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε πως πρόκειται για μια πολύ καλή αρχή και ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω σε αυτή. Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη της Αναπληρώτριας ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα στα οποία η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο θα εστιάσει, καθώς «θα προσπαθήσει να δει ποια είναι τα επόμενα βήματα που μπορούν να συμφωνηθούν τα οποία μπορούν να ωθήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός στην ειρηνευτική διαδικασία κατά τρόπο απτό».

Ο κ. Στιούαρτ χαρακτήρισε ως «πολύ καλή συνάντηση» τη σημερινή επαφή του με τον κ. Τατάρ. Σχετικά με την κάθοδο της κ. ΝτιΚάρλο, ο κ. Στίουαρτ είπε ότι «ανυπομονεί να έρθει εδώ και να συνομιλήσει με τους δύο ηγέτες, για να πάρει μια αίσθηση του πού βρίσκονται οι εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο Γενικός Γραμματέας την έστειλε συνειδητά εδώ ως μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσής του για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και θα συνεχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση». Όπως είπε, ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντάται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο με τους ηγέτες στη Νέα Υόρκη, ενώ ανέφερε ότι «θα συνεχίσει να στέλνει ανώτερους αξιωματούχους από την έδρα του ΟΗΕ ανάλογα με την περίπτωση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»