Δ. Δημητρίου: Με την Αννίτα έχουμε διαφορές στο στυλ της ηγεσίας

Το όραμα του για το μέλλον, με αναφορές στο παρελθόν και το παρόν της παράταξης, ξεδίπλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου, στέλνοντας το μήνυμα προς τους Συναγερμικούς ψηφοφόρους που θα πάνε αύριο στις κάλπες πως στηρίζοντας την υποψηφιότητα του, δίδουν το μήνυμα των καθαρών θέσεων και της καθαρής αλλαγής, έτσι ώστε ο ΔΗΣΥ να δυναμώσει, να μεγαλώσει και σύντομα να είναι ξανά πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Δημήτρης Δημητρίου, σε συνέντευξη του στον REPORTER, παραδέχθηκε πως δεν υπάρχουν έντονες ιδεολογικές διαφορές με την Αννίτα Δημητρίου, ωστόσο υπέδειξε πως υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση και στο στύλ με το οποίο προτίθενται να διοικήσουν το κόμμα, φέρνοντας ως παράδειγμα την αρνητική στάση της Αννίτας Δημητρίου στην πρόταση του για δημόσια συζήτηση πριν ανοίξουν οι κάλπες το Σάββατο, αλλά και την απουσία προτάσεων από πλευράς της Προέδρου της Βουλής, σε σχέση με τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ηγεσίας και βάσης.

Αναφερόμενος στη στάση που ο ίδιος αν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος θα πορευθεί έναντι της Κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Δημήτρης Δημητρίου εξήγησε πως η πρόθεση του είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός να ασκεί μια δημιουργική αντιπολίτευση, με την προϋπόθεση πως θα συμβάλλει σε αυτό και η στάση και η συνεργασία που θα επιδείξει η εκτελεστική εξουσία. Μάλιστα υπενθύμισε την πρόταση του για δημιουργία σκιώδους κυβέρνησης από στελέχη του κόμματος, με στόχο, όπως εξήγησε , να είναι ο ΔΗΣΥ δημιουργικός και αποτελεσματικός για τον τόπο και τους πολίτες.

Σε σχέση με τον ρόλο τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην επόμενη μέρα του κόμματος, ο Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε πως θα έχει σημαντικό ρόλο, με τον ίδιο να τον συμβουλεύεται και να ζητά την άποψη του για ζητήματα που είτε γνωρίζει καλά, είτε γνωρίζει καλύτερα από τον ίδιο, ενώ για τον Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε πως ο σεβασμός προς τους πρώην προέδρους του κόμματος είναι δεδομένος, αφού θα έχουν πάντα μια καρέκλα στην πρώτη σειρά των Πολιτικών Γραφείων, στην πρώτη σειρά των Ανωτάτων Συμβουλίων και στην πρώτη σειρά των Συνεδρίων της παράταξης.

Δείτε τη συνέντευξη του Δημήτρη Δημητρίου στον REPORTER

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

*Τα τελευταία γεγονότα έχουν αφήσει πολλές πληγές στην παράταξη. Θεωρείτε ότι υπάρχει ρεαλιστικά τρόπος να επουλωθούν, χωρίς να προκύψουν μακροχρόνιες απώλειες, δεδομένου ότι εκκρεμεί άλλη μία εκλογική διαδικασία τον ερχόμενο Μάιο.

Θεωρώ πως ναι, υπάρχει τρόπος να επουλωθούν οι πληγές. Πιστεύω πως, τόσο εγώ όσο και η αγαπητή μου Αννίτα, ανεξάρτητα από το αυριανό αποτέλεσμα, την επόμενη ημέρα θα σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο με τα χέρια ενωμένα για να δυναμώσουμε τον ΔΗΣΥ. Ως εκ τούτου δεν πιστεύω ότι το ζητούμενο αύριο ή σε δύο μήνες, θα είναι το ζήτημα της ενότητας. Και κύλησε η προεκλογική εκστρατεία σε πολιτικό πολιτισμό τέτοιο, με επιχειρήματα, χωρίς αντεγκλήσεις που δεν άφησε αιχμές ή ενέτεινε ένα κλίμα διχασμού, το οποίο υπήρχε και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο πως επουλώνονται εκείνες η πληγές.

Η δική μου η προσέγγιση είναι πως τις επουλώνουμε με ένα λόγο ενοποιητικό, ένα λόγο χωρίς αιχμές και οι πράξεις να ενισχύουν αυτόν τον λόγο. Να αφήσουμε πίσω μας πικρίες και συμπεριφορές που πλήγωσαν και να δούμε πως όλοι μαζί προχωράμε μπροστά, για έναν μεγάλο Δημοκρατικό Συναγερμό

*Πολλοί ερμηνεύουν τη μεγάλη ήττα που υπέστη ο ΔΗΣΥ στις Προεδρικές Εκλογές ως απότοκο της αποτυχίας του να διαβάσει τη βάση του. Με ποιους τρόπους ευελπιστείτε ότι θα γεφυρώσετε αυτό το χάσμα που διαφάνηκε μεταξύ ηγεσίας και βάσης;

Ήδη έχω μια σειρά από προτάσεις για αυτό. Η μια η πρόταση και ίσως από τις πιο σημαντικές, είναι η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, να γίνεται από τα μέλη, από τη βάση. Να στήνουμε δηλαδή κάλπες και μια ακόμη φορά, ένα χρόνο ή εννιά μήνες πριν τις Προεδρικές Εκλογές και τα 50 χιλιάδες μέλη να επιλέγουν αυτά, ποιος ή ποια θα είναι ο υποψήφιος για τις Προεδρικές

Και δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Στις ΗΠΑ αυτό κάνουν για αιώνες. Γιατί το κάνουν; Για να είναι πιο αντιπροσωπευτικό αυτό το αποτέλεσμα, ο υποψήφιος ή το ζευγάρι υποψηφίων και το δεύτερο και επίσης σημαντικό, να ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία με μια ανεβασμένη συσπείρωση. Αυτό θα συμβεί και αυτό είναι μια από τις πρώτες καταστατικές πρόνοιες που θα τρέξω με το καλό, αν το Σάββατο θα είμαι ο πρόεδρος της παράταξης.

Κάτι άλλο είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας. Ηλεκτρονικά δημοψηφίσματατα για θέματα που είναι δύσκολα και ευαίσθητα και προκαλούν προστριβές ακόμα και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ποιο είναι το πρόβλημα να ρωτήσουμε τα μέλη μας να μας πουν την άποψη τους, να μας πουν τι πιστεύουνε, να πάρουμε τον παλμό. Δεν θα μπούμε σε μια λογική να αγόμαστε και να φερόμαστε από τη βάση, αλλά μπορούμε να τους ρωτούμε και να πιάνουμε τον παλμό τους.

*Όποιος παρακολουθεί τον σύντομο προεκλογικό που διεξάγεται εσείς και η Αννίτα Δημητρίου, θα διαπιστώσει πως τα λεγόμενα προβεβλημένα στελέχη του Συναγερμού τάχθηκαν στο πλευρό της. Από την άλλη με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις τελευταίες Προεδρικές, διαφάνηκε το χάσμα μεταξύ των απόψεων της ηγεσίας και της βάσης. Ευελπιστείτε πως και αυτή τη φορά η βάση του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα κάνει διαφορετικές επιλογές από την ηγεσία;

Ελπίζω! Εγώ απευθύνομαι στους αγνούς περήφανους Συναγερμικούς, στους ελεύθερα σκεπτόμενους Συναγερμικούς, πιστεύω στα στελέχη του ΔΗΣΥ στα μεσαία στελέχη, στους απλούς ανθρώπους, τα μέλη του ΔΗΣΥ και σε αυτούς απευθύνομαι. Τα στελέχη της πρώτης γραμμής, έχουν βεβαίως το ελεύθερο να επιλέξουν τι θα πράξουν και πως θα το πράξουν. Είναι και αρκετοί που καλά κάνουν και παραμένουν στην ουδετερότητα. Δεν υπάρχει λόγος να εντείνουμε ούτε εντάσεις ούτε οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη φάση. Αλλά στο ερώτημα σας, πιστεύω στους ελεύθερα σκεπτόμενους Συναγερμικούς.

*Για μεγάλη μερίδα του κομματικού κοινού ήταν βαθιά προβληματικό ότι χαρακτηρίζατε τον Νίκο Χριστοδουλίδη «αποστάτη» και «προδότη» αλλά η Συναγερμική σας συνείδηση σάς επέτρεπε να μην αποκλείετε την επιλογή του ΑΚΕΛ, με μερίδα στελεχών να την προωθεί κιόλας ενεργά. Θεωρείτε ότι ο ΔΗΣΥ έχει χάσει την ιδεολογική του πυξίδα;

Θέλω να πω πως η αποτίμηση του Εκλογικού αποτελέσματος έπρεπε να προηγηθεί των εκλογών. Έπρεπε να κάτσουμε ψύχραιμα και νηφάλια να κάνουμε μια ανάλυση του τι πήγε λάθος ή τι πήγε πολύ λάθος στις Προεδρικές. Αυτό δεν γίνεται. Είμαστε στην τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας και θεωρώ πως είναι ορθότερο να μιλήσουμε για το μέλλον του ΔΗΣΥ.

Με ρωτάτε κάτι συγκεκριμένο όμως. Δεν πιστεύω ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει χάσει την ιδεολογική του πυξίδα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός μπορεί να μιλά με ελευθερία αλλά να κοιτάζει πάντα πίσω, τις ρίζες και από που ξεκίνησε. Αυτό είναι το σημαντικό. Σε ότι αφορά τους χαρακτηρισμούς, θέλω να σας πω πως προσωπικά δεν χρησιμοποίησα ποτέ μου τέτοιους χαρακτηρισμούς. Πιστεύω πως η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος που πρέπει να εξελίσσεται, σε έναν πολιτικό πολιτισμό τέτοιο, που να μην αφήνει λανθασμένα μηνύματα.

Πολιτικές διαφωνίες είχα και ήμουν κι ο πρώτος που τις εξέφραζα. Υπερασπιστικά και δούλεψα για τον Αβέρωφ Νεοφύτου με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Έχω δώσει όλη μου τη ψυχή από το πρωί στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, με δηλώσεις, με εξορμήσεις, στα τηλέφωνα. Δεν σημαίνει όμως ότι όποιος το έκανε με ένταση, το έκανε και καλύτερα. Είναι με τα πολιτικά επιχειρήματα που κερδίζονται οι εκλογές και όχι με οτιδήποτε άλλο.

*Γίνεται πολλής λόγος για τον ρόλο του Δημοκρατικού Συναγερμού απέναντι στη νέα Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Εσείς προσωπικά, ακούστηκε τουλάχιστον, ότι ήσασταν από εκείνα τα στελέχη που μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής ταχθήκατε ανοικτά υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του ΔΗΣΥ απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη πέραν από αυτό που λέτε για υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Ψήφισα τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν τάχθηκα όμως ανοικτά υπέρ του γιατί σεβάστηκα την απόφαση του πολιτικού Γραφείου για ψήφο κατά συνείδηση και θεωρώ πως αυτό έπρεπε να πράξουν τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Όμως είμαι σήμερα εδώ και απευθύνομαι σε όλους τους Συναγερμικους, και σε αυτούς που έκαναν άλλες επιλογές από τον πρώτο γύρο και σε αυτούς που έκαναν τις επιλογές τους στον δεύτερο γύρο, είτε ψήφισαν Χριστοδουλιδη, είτε Μαυρογιάννη, είτε λευκό, είτε έμειναν στο σπίτι. Αυτός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός που θέλουμε να ενώσουμε και να μεγαλώσουμε.

Σε ότι αφορά το ερώτημα για τη στάση μας έναντι της Κυβέρνησης, αν με το καλό αύριο είμαι πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και θα ζητήσω τη Δευτέρα συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πω στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί. Και τι σημαίνει δημιουργικοί; Σημαίνει ότι θέλουμε να ερωτόμαστε από προηγουμένως για τις πολιτικές Μεταρρυθμίσεις ή για τα Νομοσχέδια πριν έρθουν στη Βουλή και να λέμε την άποψη μας, συμβάλλοντας σε αυτά. Αν αυτό γίνει αντιλαμβάνεστε ότι θα είμαστε πολύ πιο δημιουργικοί και την ίδια ώρα θα έχουμε και μια ελευθερία, να είμαστε επικριτικοί εκεί που πρέπει να είμαστε επικριτικοί. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι σήμερα στη θέση που είναι για δύο συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον γιατί εκεί μας κατέταξε ο κόσμος και δεύτερο γιατί δεν συμμετέχουμε στο κυβερνητικό σχήμα.

Από αυτή τη θέση θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον τόπο. Τα κόμματα μεγαλώνουν και προετοιμάζονται όταν είναι στην αντιπολίτευση. Έχω πει προχθές σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι προτίθεμαι να ετοιμάσω και μια σκιώδη Κυβέρνηση με στελέχη, γιατί θέλουμε να είμαστε όσο πιο δημιουργικοί μπορούμε και όσο πιο αποτελεσματικοί για τον τόπο και τους πολίτες. Στόχος και φάρος, είναι το συμφέρον των πολλών. Αυτό υπηρετούμε και αυτό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε από τη θέση που είμαστε σήμερα.

*Πολλοί αναζητούν τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με την Αννίτα Δημητρίου. Θεωρείτε ότι υπάρχουν;

Κάνουμε μια μάχη για την προεδρία της παράταξης. Ιδεολογικές διαφορές δεν θα βρείτε εύκολα. Μπορεί να βρείτε κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις. Πιστεύω όμως ότι εχουμε διαφορές στο στύλ της ηγεσίας που θα ηγηθούμε. Να σας πω ένα παράδειγμα. Απηύθυνα προχθές κάλεσμα στην Αννίτα Δημητρίου να πάμε σε μια ανοικτή συζήτηση, για να ενημερωθεί και ο κόσμος, πώς ο κάθε ένας από τους δύο υποψηφίους θα κυβερνήσει τον ΔΗΣΥ. Ευγενικά αρνήθηκε επικαλούμενη μάλιστα ζήτημα χρόνου. Χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Κανείς δεν πιστεύει πως υπάρχει ζήτημα χρόνου να κάτσουμε μια ώρα να συζητήσουμε για τον Δημοκρατικό Συναγερμό που θέλουμε.

Επίσης ως ΔΗΣΥ λέγαμε από το περασμένο καλοκαίρι για τις Προεδρικές Εκλογές ότι τα debates κάνουν καλό και είναι απαραίτητο για τους πολίτες για να δουν τις θέσεις των υποψηφίων. Και νομίζω πως δικαιωθήκαμε για αυτή μας τη θέση γιατί και ενδιαφέρον είχαν και τηλεθέαση είχαν και πιστεύω ότι ο κόσμος τα παρακολουθούσε. Δεν μπορούμε αυτό να το λέμε α λα καρτ. Ότι για τις Προεδρικές Εκλογές είναι καλά, αλλά για τις εσωκομματικές δεν είναι. Δεν είναι με τους τακτικισμούς που θα κυβερνήσουμε τον ΔΗΣΥ. Χρειάζεται μια σταθερά στις θέσεις και τις απόψεις.

Από εκεί και πέρα έχουμε άλλη προσέγγιση και αντίληψη για το πως θα φτάσουμε στα μέλη μας. Σας είπα προηγουμένως για την εισήγηση να ψηφίζουν τα μέλη της παράταξης τον υποψήφιο του κόμματος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν το ακούσαμε αυτό από την Αννίτα Δημητρίου. Είναι προσεγγίσεις που θεωρώ πως διαφέρουν. Έχω πει πως κάθε δύο μήνες θα είμαστε στις τοπικές μας ενώσεις, για να ακούμε τα μέλη και τα στελέχη μας. Είναι η προσέγγιση διαφορετική. Πιστεύω πως χρειάζεται να κατέβουμε εμείς από την ηγεσία, να ανέβουν και τα μέλη και να βρεθούμε κάπου στη μέση. Έτσι είναι που ξαναζωντανεύουμε τον ΔΗΣΥ, έτσι είναι που δίνουμε φωνή και ρόλο στα μέλη μας.

*Ασκήθηκε κριτική από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη σε σχέση με την προεκλογική που διεξάγετε εσείς και η Αννίτα Δημητρίου ότι δεν ακούστηκαν θέσεις και πολιτικές και ότι μείνατε σε ένα περιτύλιγμα περί ενότητας. Έχετε απάντηση σε αυτό;

Εγώ λέω πως η ενότητα δεν είναι το ζητούμενο, είναι δεδομένη. Σήμερα όποιος θέτει ζήτημα ενότητας κακώς το θέτει. Αυτό είναι το ένα που θέλω να πω. Το δεύτερο, έχω παρουσιάσει και τις 10+1 προτάσεις για την αναγέννηση και επανεκκίνηση του ΔΗΣΥ, αλλά έχω δώσει και το στίγμα των πολιτικών μου θέσεων μόλις προχθές. Οπότε, είτε προηγουμένως έκανε αυτή την τοποθέτηση ο κ. Πετρίδης, είτε δεν είχε προσέξει τις θέσεις.

*Τον Φεβρουάριο αποχώρησαν δύο ιστορικά στελέχη, ο Νίκος Αναστασιάδης από την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Έχουν θέση στην επόμενη ημέρα του ΔΗΣΥ;

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραμένει βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα είναι ο τέως πρόεδρος της παράταξης και βεβαίως και θα έχει ένα σημαντικό ρόλο. Τουλάχιστον αν εγώ εκλεγώ, να ξέρετε ότι θα τον συμβουλεύομαι και θα ζητώ την άποψη του για ζητήματα που γνωρίζει πολύ καλά ή γνωρίζει καλύτερα από εμένα.

Από εκεί και πέρα ο σεβασμός μας και ο ρόλος που οι πρώην πρόεδροι της παράταξης έχουν, είναι δεδομένος. Θα έχουν μια καρέκλα στην πρώτη σειρά των Πολιτικών Γραφείων, στην πρώτη σειρά των Ανωτάτων Συμβουλίων και στην πρώτη σειρά των Παγκύπριων Συνεδρίων της παράταξης και θέλουμε να είναι ενεργοί και να μας δίνουν από τη σοφία τους.

*Το τελικό σας μήνυμα προς τους Συναγερμικούς;

Θέλουμε να έρθουν μαζικά στις κάλπες να ψηφίσουν. Να δώσουμε το μήνυμα των καθαρών θέσεων, της καθαρής αλλαγής πως ο ΔΗΣΥ χρειάζεται να γυρίσουμε καλά τη σελίδα ούτως ώστε να δυναμώσει, να μεγαλώσει και να είναι σύντομα ο πρωταγωνιστής, ξανά της πολιτικής ζωής της χώρας.

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλισης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ
Διαψεύδει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο γεωργός-«Πήραμε έγκριση από την Τετάρτη, χτύπησαν δύο τρακτέρ»
Κάνει λόγο για καλή θέληση της τ/κ πλευράς για τα σημεία διέλευσης σύμβουλος του Τατάρ
Κάλεσε την ΕΕ να μην επικαλείται τα ψηφίσματα των ΗΕ το «υπεξ»-Δεν αποδέχεται ανάμειξή της στο Κυπριακό