Υπό μελέτη το υλικό για πιθανή πειθαρχική Κατσουνωτού-«Αντεξετάζει» πόρισμα Αιμιλιανίδη η Αστυνομία
06:00 - 10 Μαρτίου 2023
Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ημέρα που η ηγεσία της Αστυνομίας έχει λάβει το μαρτυρικό υλικό, για τη διερεύνηση πειθαρχικών αδικημάτων, σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, μετά την καταγγελία εναντίον του από τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών και ακόμη το νομικό τμήμα της Αστυνομίας μελετά το συγκεκριμένο μαρτυρικό υλικό.
Η Νομική Υπηρεσία, μετά την απόφαση της να μην τον διώξει ποινικά, παρά το γεγονός ότι προέκυψαν ποινικά αδικήματα που έχουν να κάνουν με κατάχρησης εξουσίας και συνωμοσία, επικαλούμενη λόγους δημόσιου συμφέροντος, απέστειλε στις 13 Ιανουαρίου το μαρτυρικό υλικό στην Αστυνομία, ώστε να το μελετήσει και να αποφασίσει κατά πόσο θα διώξει πειθαρχικά τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ.
Αν και σχεδόν έχουν περάσει δύο μήνες, το μαρτυρικό υλικό ακόμη μελετάται από το νομικό τμήμα της Δύναμης. Σημειώνεται πως το μαρτυρικό υλικό παραδόθηκε επί υπουργίας Στέφης Δράκου, ενώ πλέον τα ηνία ανέλαβε η Άννα Προκοπίου, στην οποία πέφτει η καυτή πατάτα ως προς το τι μέλλει γενέσθαι και πώς θα χειριστεί την υπόθεση, αφού πρόκειται για ένα θέμα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και έντονες επικρίσεις κατά της απερχόμενης υπουργού ως προς τους χειρισμούς της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δέκα εντολές Χριστοδουλίδη στη σκιά των σκανδάλων και της απαξίωσης
Σε δηλώσεις του στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως το μαρτυρικό υλικό «είναι ακόμη υπό μελέτη. Είναι 12-13 box files, είναι αρκετό το μαρτυρικό υλικό και ακόμη αναμένεται η απόφαση του νομικού τμήματος της Αστυνομίας».
Αν το νομικό τμήμα της Δύναμης εντοπίσει πιθανά πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος του νυν Διοικητή της Λιμενικής, ο οποίος υπενθυμίζεται πως βρισκόταν στη λίστα των προαγωγών που έδωσε Αρχηγός και Στέφη Δράκου λίγα 24ωρα πριν την αλλαγή της Κυβέρνησης, τότε ο Αρχηγός της Αστυνομίας πρέπει να ορίσει ερευνώντα λειτουργό, ο οποίος θα είναι ανώτερος από τον αξιωματικό που εμπλέκεται, ώστε να διερευνήσει από πλευράς του.
Στην περίπτωση που και ο ερευνών λειτουργός εντοπίσει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος του κ. Κατσουνωτού, τότε όπως ορίζουν οι κανονισμοί θα οδηγηθεί σε πειθαρχικό δικαστήριο.
Πάντως, αυτό που τονίζεται από πλευράς Αστυνομίας είναι ότι, λόγω του μεγέθους του μαρτυρικού υλικού, είναι αδύνατο να τεθεί χρονοδιάγραμμα, από πλευράς του νομικού τμήματος της Αστυνομίας, ώστε να καταλήξει στις αποφάσεις του, ενώ σε περίπτωση που κριθεί ότι πρέπει να υπάρξει πειθαρχική έρευνα, τότε η συγκεκριμένη πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών και αν δεν προλάβει ο λειτουργός, θα πρέπει να αιτηθεί παράταση από τον Αρχηγό.
Υπενθυμίζεται πως ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, έλαβε δεκάδες καταθέσεις, έγγραφα, αποτελέσματα από δικανικό έλεγχο, κτλ, ωστόσο κατάφερε να ολοκληρώσει το ανακριτικό του έργο και να καταλήξει σε συμπεράσματα μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Ωστόσο, η μελέτη του πορίσματος από την Νομική Υπηρεσία ξεπέρασε τους τρεις μήνες, ενώ άγνωστο πόσο χρόνο θα χρειαστεί από την πλευρά της η Αστυνομία για να μελετήσει πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα.
Σημειώνεται, πως στο πόρισμα Αιμιλιανίδη, καταγράφεται μεταξύ άλλων προσωπικό μένος, ενέργειες που είχαν σκοπό την προσωπική ανέλιξη, ενώ σημειώνει πως οι οποιεσδήποτε διαφορές για επιχειρησιακά ζητήματα δεν επιλύονται με «ενέργειες ράμπο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο
Δείχνει διαφθορά ο περί Αστυνομίας Νόμος, απόλυση η ποινή
Σύμφωνα με το νόμο για τη σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, που ψηφίστηκε μόλις πρόσφατα, στην ερμηνεία των πράξεων διαφθοράς περιλαμβάνει την κατάχρηση εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού οφέλους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως: «Πράξεις διαφθοράς» σημαίνει τα αδικήματα που προβλέπονται στον περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς (Κυρωτικό) Νόμο, στον περί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς (Κυρωτικό) Νόμο, στον περί Πρόληψης Διαφθοράς Νόμο, στον περί Αθέμιτης Κτήσης Περιουσιακού Οφέλους από Αξιωματούχους και Λειτουργούς του Δημοσίου Νόμο, τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στον Ποινικό Κώδικα τα οποία εμπεριέχουν το στοιχείο του δεκασμού ή της κατάχρησης εξουσίας ή εμπιστοσύνης ή στρέφονται εναντίον της άσκησης νόμιμης εξουσίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα αδικήματα τα οποία εκ φύσεως συνιστούν πράξη διαφθοράς».
Επίσης, ο Περί Αστυνομίας Νόμος του 2004 (73(I)/2004) δίνει την ίδια ερμηνεία, ενώ αναφέρει πως, «πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς σημαίνει καταχρηστικές ή αθέμιτες συμπεριφορές, ενέργειες, παραλείψεις ή πρακτικές, οι οποίες παραβιάζουν ή σκοπό έχουν να παραβιάσουν οποιαδήποτε νομική υποχρέωση, περιλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας και περιλαμβάνει τη συγκάλυψη όλων ή οποιουδήποτε από τα ανωτέρω».
Με βάση την πιο πάνω ερμηνεία, όπου δείχνει πως η κατάχρηση εξουσίας συνιστά διαφθορά, ανεξαρτήτως αν δεν υπήρχε οικονομικό κέρδος, ο Περί Αστυνομίας Νόμος του 2004 (Ν. 73(I)/2004) αναφέρει πως:
«Διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος από μέλος της Αστυνομίας για πράξεις διαφθοράς
38Α. Μέλος της Αστυνομίας που διαπράττει, συμμετέχει, συμπράττει, συνεργάζεται, συνωμοτεί για να διαπραχθεί ή αποπειράται να διαπράξει ή/και παρέχει συνδρομή, βοήθεια, καθοδήγηση ή συμβουλή στη διάπραξη οποιασδήποτε πράξης διαφθοράς διαπράττει πειθαρχικό αδίκημα, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί πειθαρχική ευθύνη, υπόκειται στην ποινή της απόλυσης ή της υποχρεωτικής αφυπηρέτησης».
Οι παραδοξότητες και η... αντεξέταση Αιμιλιανίδη
Η εν λόγω υπόθεση έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, δεδομένου ότι η Αστυνομία καλείται να ερευνήσει την Αστυνομία και ένα στέλεχος της, σε βάρος του οποίου φαίνεται να προέκυψαν ποινικά αδικήματα, ανεξαρτήτως αν στο τέλος δεν οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου για λόγους δημόσιου συμφέροντος που ποτέ όμως δεν επεξηγήθηκαν.
Ωστόσο, δεδομένης της ύπαρξης ποινικών αδικημάτων που διαπιστώθηκαν από τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, αυτό αυτόματα σημαίνει πως διέπραξε και πειθαρχικά αδικήματα. Στις περιπτώσεις όπου προκύπτουν πειθαρχικά σε βάρος των μελών της Δύναμης, αυτό δεν συνεπάγεται με ποινικά.
Εξού και είναι πολύ σημαντικό να διαφανεί πώς η Αστυνομία θα ρίξει αυλαία σε αυτή την υπόθεση, ο Αρχηγός της οποίας επίσης επικρίθηκε και γύρω από το όνομα του αφέθηκαν σκιές, όπως και άλλα μέλη της ηγεσίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Βοηθού Αρχηγού που ευχήθηκε του Γενικού Ελεγκτή χρόνια πολλά, με τη φωτογραφία του Μιχάλη Κατσουνωτού, στέλνοντας με αυτό το τρόπο ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης στον συνάδελφο του, ανεξαρτήτως εάν σε βάρος του προέκυψαν ποινικά αδικήματα.
Από την άλλη, αυτό που προκαλεί... παραδοξότητα είναι το γεγονός πως το πόρισμα προέρχεται από ένα έγκριτο δικηγόρο με πλούσια εμπειρία στο ποινικό δίκαιο, Κοσμήτορα Νομικής Σχολής Πανεπιστήμιου και Γενικό Γραμματέα της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, που ορίσθηκε ως πρώτος εκπρόσωπος της Ακαδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ακαδημιών. Ωστόσο, το νομικό Τμήμα της Αστυνομίας, που απαρτίζεται από πτυχιούχους, εξετάζει κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα, δηλαδή, αντεξετάζει το πόρισμα του Αιμιλιανίδη, ο οποίος εντόπισε ποινικά.
Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που δεν εντοπίσουν πειθαρχικά οι νομικοί της Αστυνομίας, αυτόματα αμφισβητούνται και τα ποινικά που εντόπισε ο Αιμιλιανίδης, αφού με αυτά συνεπάγονται τα πειθαρχικά.
Οι όποιες αποφάσεις παρθούν κρίνονται σημαντικές και για την μετέπειτα πορεία της υπόθεσης, η οποία θα βρεθεί στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ είναι θέμα χρόνου να καταχωρηθούν και αγωγές, κάποιες από τις οποίες, με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η πλευρά Αριστοτέλους, θα είναι και προσωπικές.
Την ίδια ώρα, αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν πειθαρχικές που εκκρεμούν πάνω από δύο χρόνια, με πηγές από την Αστυνομία να αναφέρουν πως σε κάποιες περιπτώσεις η καθυστέρηση που επιδεικνύεται να είναι σκόπιμη. Και αυτό διότι, σε κάποιες περιπτώσεις, μέλη που κατηγορούνται για πειθαρχικά αφυπηρετούν, συνεπώς μετά την αφυπηρέτηση τους, η πειθαρχική κρίνεται άνευ αντικειμένου.
Αυξήθηκαν τα box files
Η πιο πάνω φωτογραφία είναι από την ημέρα παράδοσης του πορίσματος του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο κ. Αιμιλιανίδης παρέδωσε στην Νομική Υπηρεσία, όπως διακρίνεται, 6-7 box files, με όλο το μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης και τις τελικές του εισηγήσεις στο πόρισμα του.
Ωστόσο, στα χέρια της Αστυνομίας, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, έχουν παραδοθεί 12-13 box files. Συνεπώς, άγνωστο τι ακριβώς παραδόθηκε, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως παραδόθηκε μαρτυρικό υλικό, με την Αστυνομία αυτή τη στιγμή να έχει στα χέρια τις καταθέσεις που έδωσαν πρόσωπα που έκαψαν τον Μιχάλη Κατσουνωτό, μεταξύ των οποίων η Διεύθυνση, οι κρατούμενοι αλλά και άλλοι πολίτες. Επίσης, ενδεχομένως να έχει στα χέρια της και τα μηνύματα που απέστελλε ο τέως Διοικητής στον βαρυποινίτη και άλλο μαρτυρικό υλικό, δεδομένου πως αναφέρθηκε πως πρόκειται για 12-13 box files.
Ωστόσο, ενώ το μαρτυρικό υλικό άλλαξε χέρια, υπό το πρόσχημα πως θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο προκύπτουν ποινικά, υπενθυμίζεται πως η Νομική Υπηρεσία αρνήθηκε να παραδώσει το πόρισμα στους δικηγόρους της Αριστοτέλους, Τζο Τριανταφυλλίδης, Πάμπος Ιωαννίδης και Κρις Τριανταφυλλίδης, για σκοπούς ιδιωτικής ποινικής, αγωγών και προσφυγής στο ΕΔΑΔ.
Στα πλαίσια όμως των διαδικασιών ενώπιον Δικαστηρίου θα υπάρξει αίτημα για παράδοση του πορίσματος, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις, με το Δικαστήριο να αναμένεται να αποφασίσει. Υπενθυμίζεται πως το ΕΔΑΔ, στην υπόθεση της δολοφονίας του Θανάση Νικολάου, εξέδωσε απόφαση για παράδοση του πορίσματος, για το οποίο επίσης υπήρχε άρνηση, ενώ η ίδια ήταν και η απόφαση Δικαστηρίου στην Κύπρο που εξέτασε προσφυγή δεσμοφύλακα για κακόβουλη δίωξη, στην πλευρά του οποίου παραδόθηκε πόρισμα που αρνείτο να δώσει η Νομική Υπηρεσία.