Ακτιβιστές από το Μαρόκο κινούνται νομικά εναντίον της Pegasus
21:37 - 01 Μαρτίου 2023
Την πρόθεσή τους να συμμετέχουν σε δικαστική αγωγή εναντίον της NSO, της ισραηλινής εταιρείας που κατασκεύασε το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegusus ανακοίνωσαν σήμερα έξι ακτιβιστές από το Μαρόκο, οι οποίοι αναφέρουν ότι υπήρξαν «θύματα παράνομης εισβολής στα τηλέφωνά τους από το λογισμικό Pegasus».
Οι έξι προτίθενται να υποβάλουν από κοινού παράπονο, σε υπόθεση που έχει ξεκινήσει η εταιρεία της εφαρμογής WhatsApp στην Καλιφόρνια, η οποία κατηγορεί την NSO για μαζική παρακολούθηση ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Οι ακτιβιστές σημειώνουν στη δήλωσή τους ότι η παρακολούθηση των κινητών τους, έχει προκαλέσει «σοβαρές βλάβες, λόγω της δράσης τους ως υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πολιτικοί».
Μεταξύ των παραπονούμενων βρίσκονται τρεις ακτιβιστές και η σύζυγος του αντιφρονούντα φυλακισμένου δημοσιογράφου, Σουλεϊμάν Ραϊσούνι, ο οποίος εκτίει πενταετή ποινή φυλάκισης για σεξουαλική κακοποίηση.
Το λογισμικό της NSO παρέχει τη δυνατότητα σε κυβερνήσεις να παρακολουθούν προσωπικά δεδομένα, μηνύματα, φωτογραφίες, τοποθεσίες, ακόμα και την κάμερα κινητών τηλεφώνων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε τον Ιανουάριο το πράσινο φως σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια για να προχωρήσει σε ακρόαση της υπόθεσης, απορρίπτοντας την έφεση της NSO. Η WhatsApp κατηγορεί την NSO για την παρακολούθηση περίπου 1.400 τηλεφώνων μέσω του λογισμικού.
Τον Ιούλιο του 2021, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Μαρόκο, για τη χρήση του λογισμικού εναντίον αντιφρονούντων.
Ο Ισπανός δημοσιογράφος, Ιγκνάθιο Θεμπρέρο, κατηγόρησε δημόσια την κυβέρνηση του Μαρόκο για την παγίδευση του τηλεφώνου του, όταν ένα φιλοκυβερνητικό Μέσο στο Μαρόκο δημοσίευσε μηνύματά του με Ισπανούς αξιωματούχους, μέσω WhatsApp. Η Κυβέρνηση του Μαρόκο τον έχει μηνύσει για να αποσύρει τους ισχυρισμούς του. Για την υπόθεση αυτή αναμένεται να αποφανθεί εντός των επόμενων εβδομάδων ισπανικό δικαστήριο.
Αντίστοιχα μέτρα έχει λάβει το Μαρόκο και στη Γαλλία, με αφορμή ισχυρισμούς ότι το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για να κατασκοπεύσει δημοσιογράφους και πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγή: KYΠΕ