Κ. Μητσοτάκης: Ποτέ ξανά, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και οι ευθύνες θα αποδοθούν

Για μια τραγωδία που θα μείνει χαραγμένη στην εθνική συλλογική μνήμη, έκανε λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, μετά τη μετάβασή του στον τόπο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Πολιτεία οφείλει μια ειλικρινή απάντηση στο «γιατί» των συγγενών των θυμάτων, αλλά μια δέσμευση ότι το «ποτέ ξανά», που εξέφρασαν αυτοί οι άνθρωποι, «δεν θα μείνει λόγος κενός».

Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύθηκε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν και ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Εξήγγειλε, επίσης, τη σύσταση ανεξάρτητης υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει τα αίτια του δυστυχήματος και «τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων», όπως είπε. Ανακοίνωσε, ακόμα, ότι μεταβατικός Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι τις εκλογές, αναλαμβάνει ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ευχαριστώντας τα στελέχη τους Πυροσβέστες και διασώστες, τα στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι όλοι και όλες «κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες».

«Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας.  Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν “ποτέ ξανά”. Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, σημείωσε ότι ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και ότι «η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις παραιτήσεις των επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

«Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε ο ίδιος.

«Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το “ποτέ ξανά” που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός. Σας το υπόσχομαι», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Κ. Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος προς Ευρώπη αν η Βόρεια Μακεδονία δεν συμμορφωθεί
Η κατάθεση της παιδίατρου στη δίκη της Πισπιρίγκου-«Η Μαλένα ήταν σε άριστη κατάσταση, δεν πίστευα ότι πέθανε»
Εφιάλτης για 17χρονο στη Σπάρτη-Συγγενείς της κοπέλας του τον απήγαγαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια
Σκότωσε τη σύζυγο του και πήγε σε ξενοδοχείο να δει ειδήσεις ο 50χρονος στο Μενίδι
Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών στην Κιβωτού του Κόσμου
Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον δολοφόνο της 40χρονης, στο Μενίδι
Προηγήθηκαν πολλά περιστατικά βίας πριν τη δολοφονία στο Μενίδι-«Την είχε απειλήσει με μαχαίρι όταν ήταν έγκυος»