Έδωσε το στίγμα της παρουσίας του στο ΥΠΕΞ ο Κόμπος-Δυτικόστροφη πολιτική και επανένωση
14:49 - 01 Μαρτίου 2023
Μηνύματα για Κυπριακό και ΕΕ έστειλε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο Υπουργείο, σημειώνοντας την προσήλωση της εξωτερικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ανάγκη για επανένωση εντός πλαισίου ΟΗΕ. Έκανε επίσης λόγο για ανάδειξη του διπλωματικού σώματος ως μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας, με βαρύτητα πολύ μεγαλύτερη του μεγέθους της Κύπρου και μίλησε για μια δραστήρια παρουσία εντός ΕΕ και μια ακόμα πιο πετυχημένη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026.
Μιλώντας κατά την τελετή ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε τη χαρά του που παραδίδει τα ηνία του Υπουργείου Εξωτερικών «σε ένα εξαιρετικό επιστήμονα, ακαδημαϊκό, Πρόεδρο του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κύπρου, καταρτισμένο και σε συνταγματικά θέματα και σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Απευθυνόμενος στον νέο Υπουργό Εξωτερικών του είπε ότι «παραλαμβάνετε ένα Υπουργείο με λειτουργούς ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, που θα σας στελεχώσουν, θα σας καταρτίσουν και θα συνεργαστούν μαζί σας όπως συνεργάστηκαν με κάθε Υπουργό που πέρασε από αυτό το Υπουργείο».
Ανέφερε ότι ο τελευταίος χρόνος ήταν δύσκολος αφού το Υπουργείο είχε να αντιμετωπίσει το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και έκανε λόγο για την προσπάθεια που καταβλήθηκε «να διασφαλιστεί χωρίς καμιά αμφιβολία η δυτικόστροφη εξωτερική πολιτική της Κύπρου».
Είχαμε, πρόσθεσε, «να αντιμετωπίσουμε μια συντονισμένη και ενεργότατη δραστηριότητα της Τουρκίας για να εξεύρει τρόπους είτε να δείξει, είτε να πετύχει, είτε να προπαγανδίσει ότι επέτυχε αναβάθμιση του ψευδοκράτους». Στην ουσία, στην πράξη, πρόσθεσε, μόνο η προπαγάνδα έχει μείνει από τα όσα έγιναν.
«Έχουμε και άλλα θέματα, νομίζω όμως ότι γενικά ξεκινάμε από ένα πολύ καλό σημείο τη θητεία σας», είπε.
Ο κ. Κασουλίδης κάλεσε όλο το προσωπικό «να συμπαρασταθείτε και να σταθείτε δίπλα στο νέο Υπουργό» και ευχήθηκε σε όλους «καλό μέλλον και καλή σταδιοδρομία και ιδιαίτερα στον Υπουργό μας».
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κόμπος εξέφρασε τη χαρά του που παραλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών από τον κ. Κασουλίδη. «Η δική σας προσφορά, η εμπειρία σας, η σοφία σας, είναι κάτι που είναι εμπεδωμένο εκεί που πράγματι μετρά, στη συνείδηση του κόσμου, στους ομολόγους σας, τους συναδέλφους, τους συνεργάτες στο Υπουργείο. Όπως συζητήσαμε και στην κατ’ ιδίαν μας συνάντηση με την άδεια σας θα προστρέχω στη δική σας σοφία και θα επιζητώ τη συμβουλή σας», του είπε.
Απευθυνόμενος προς το προσωπικό του Υπουργείου, σημείωσε ότι «έχοντας επίγνωση ότι η εικόνα και η φωνή μας σήμερα απευθύνεται σε ένα ακροατήριο πολύ μεγαλύτερο του χώρου που βρισκόμαστε, θέλω να στείλω ένα ευρύτερο μήνυμα: Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία και η εξωτερική της πολιτική παραμένουν αμετακίνητα προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με σαφή προσανατολισμό και δέσμευση στις αρχές και αξίες της Ένωσης και με ό,τι τούτο συνεπάγεται».
«Η ιδιότητα του κράτους μέλους αποτελεί τον πυρήνα της προσέγγισης μας και μας επιτρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τις χώρες της περιοχής αλλά και ευρύτερα, λειτουργώντας ως γέφυρα», ανέφερε.
«Τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το Κυπριακό είναι για εμάς ζήτημα επιβίωσης. Αποτελεί άξονα της πολιτικής μας, αλλά ταυτόχρονα δεν είμαστε μονοθεματικοί», είπε.
Ακούμε, ανέφερε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, «για διαπραγματευτική κόπωση». Εμείς, επισήμανε, «δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι μόνο μια συγκεκαλυμένη άρνηση και απουσία βούλησης».
«Η επανένωση του τόπου μας επείγει και τονίζουμε ότι η πλευρά μας ουδέποτε θα συναινέσει σε προσεγγίσεις έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτόχειρες δεν θα γίνουμε και τα περί δύο κρατών και παρεμφερών διχοτομικών ιδεών τα απορρίπτουμε χωρίς κανένα δισταγμό», ξεκαθάρισε.
Όπως έχω πει και παλαιότερα, πρόσθεσε, «ο τετραγωνισμός του κύκλου που ακούμε, δεν είναι βιώσιμος. Εμείς είμαστε μέσα στον κύκλο. Περιμένουμε την άλλη πλευρά να προσέλθει και δεν αποδεχόμαστε τη χρήση της εναλλακτικής γεωμετρίας».
Ανέφερε επίσης ότι «με ιδιαίτερη δε ανησυχία παρακολουθούμε τη σειρά των απαράδεκτων κινήσεων στην Αμμόχωστο, η αντιμετώπιση των οποίων θα συνεχίσει να είναι προτεραιότητά μας».
Εξέφρασε την εκτίμησή του για την προσφορά του προσωπικού είπε ότι είναι μερικώς ενήμερος για τα προβλήματά του κλάδου και ότι θα έχει το συντομότερο δυνατόν συνάντηση με τους εκπροσώπους τους. «Θα δουλέψω και θα πιέσω για τη βελτίωση της κατάστασης και ενίσχυση του Υπουργείου. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Σας θεωρώ ήδη συνεργάτες και ανυπομονώ να σας γνωρίσω», είπε.
Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο ίδιος προέρχεται από τον ακαδημαϊκό κόσμο λέγοντας ότι «η συνεχής μάθηση και προβληματισμός είναι για μένα τρόπος ζωής». «Θα είμαι απαιτητικός αλλά δίκαιος. Με ανοιχτό μυαλό, επιβραβεύοντας τη σκληρή και καλή δουλειά, καλωσορίζοντας ιδέες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις», πρόσθεσε.
Θέλω, είπε απευθυνόμενος στο προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών, «να είσαστε περήφανοι για το Υπουργείο, το οποίο πρέπει να νοιώθουμε αλλά και να εκπέμπουμε ότι είναι μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία, με βαρύτητα πολύ μεγαλύτερη του μεγέθους της χώρας. Αυτός είναι ο στόχος».
Το όραμα, συμπλήρωσε, «θα ξεδιπλωθεί εν ευθέτω χρόνο και σε συνεργασία πάντα μαζί σας».
Αναφέρθηκε σε δύο παραμέτρους, σημειώνοντας ότι «δεν ήμασταν ποτέ και δεν θα είμαστε ένας θεατής των εξελίξεων, που είναι απλά ευτυχής επειδή απλά συμμετέχει στα φόρα και περιμένει υπομονετικά να δοθεί η ευκαιρία να εγείρει διεκπεραιωτικά τα ζητήματα που τον αφορούν». Τουναντίον, τόνισε, «είμαστε ένας έντιμος, δραστήριος συνομιλητής που έχει θέση για όλα τα ζητήματα. Και τούτο βέβαια ισχύει ειδικότερα για την ΕΕ».
Είπε επίσης ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2026, η οποία ξεκινά ουσιαστικά με την τριάδα Προεδριών του 2025. Προϋποθέτει επαφές και προγραμματισμό από σήμερα».
Η Ένωση, ανέφερε ο κ. Κομπος, «αντιμετωπίζει σύνθετες προκλήσεις, πολυεπίπεδες, το περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του 2012. Η τότε επιτυχία δεν σημαίνει κάτι για την επόμενη Προεδρία». Η δεύτερη προεδρία, είπε, πρέπει να είναι πολύ καλύτερη από την πρώτη δίνοντας τα παραδείγματα Τσεχίας και Σλοβενίας που ανέλαβαν για δεύτερη φορά την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πιο πρόσφατα και όπως είπε «έχουν αυξήσει τις προσδοκίες».
«Δεν έχουμε χρόνο. Είναι ευκαιρία και πρόκληση να συνδράμουμε αποτελεσματικά και δημιουργικά στην εξέλιξη της Ένωσης και στην ανάδειξη του "brand" της χώρας μας», ανέφερε.