Το… βάφτισμα του πυρός στην κριτική και οι εκκρεμότητες που πιέζουν τους νέους Υπουργούς

Στη σκιά των επικρίσεων για τις επιλογές του Νίκου Χριστοδουλίδη πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της Κυβέρνησης, με τον ίδιο τον Πρόεδρο να υπεραμύνεται τον επιλογών του, σε σχέση με εκείνες τις περιπτώσεις υπουργών που δεν πληρούν τα κριτήρια που ο ίδιος είχε θέσει.

Το θέμα των διορισμών αναπόφευκτα ήταν το θέμα των ημερών. Όλα τα άλλα ζητήματα που προέκυψαν μέσα από τις δηλώσεις του ίδιου του νέου Προέδρου, τόσο κατά τη διάρκεια της νενομισμένης διαβεβαίωσης στη Βουλή όσο και κατά την παράδοση-παραλαβή στο Προεδρικό, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, αφού από τη μια η ανάγκη του ίδιου να υπεραμυνθεί των επιλογών του και από την άλλη το ενδιαφέρον των μέσων, μονοπώλησε τη συζήτηση για το θέμα των διορισμών.

Ουσιαστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε τις αναμενόμενες απαντήσεις που θα ανέμενε κανείς. Είπε για τον Μάκη Κεραυνό πως αποτελεί μια ασφαλή επιλογή που ικανοποιεί την προεκλογική του επαναλαμβανόμενη εξαγγελία ότι «με την οικονομία δεν παίζουμε», ενώ για τον Κωνσταντίνο Ιωάννου ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως η επιτυχημένη πορεία του στο Υπουργείο Υγείας και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αποτελεί εχέγγυο για την παρουσία του στο Υπουργείο Εσωτερικών για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα πως θα πρέπει να κρίνεται και ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού. Μάλιστα έριξε το γάντι στον ίδιο τον Γιάννη Τουμαζή για τη μετακίνηση του, γιατί όπως είπε, οι ίδιοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ήταν αυτοί που υπέγραψαν δημόσια ότι δεν επιθυμούν να είναι μέλη της δικής του Κυβέρνησης.

Τέλος σχετική ήταν και οι απάντηση για το περιβόητο 50-50 αφού επιφυλάχθηκε και για τους επικείμενους διορισμούς, υποδεικνύοντας ότι από τους 25 που ανακοινώθηκαν οι δεκατέσσερις είναι άνδρες και οι έντεκα γυναίκες.

Συνοπτικά, η εικόνα που δίδει ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι πως δεν πρόκειται να αφήνει αναπάντητη την όποια κριτική του ασκείται, με τον ίδιο μάλιστα να παραδέχεται πως η προηγούμενη ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου του δίδει μια επιπλέον του δίδει μια ευκολά στην αλληλεπίδραση του με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ότι λέχθηκε και ότι δεν λέχθηκε τις τελευταίες ημέρες περνά πλέον στην ιστορία, αφού από σήμερα κι επίσημα η Κύπρος περνά στην εποχή Χριστοδουλίδη, κάτι που θα επιστεγαστεί με τις τελετές παράδοσης παραλαβής στα Υπουργεία. Αυτό που υπάρχει ως γενική εντύπωση τη δεδομένη στιγμή, είναι πως ούτε ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ούτε και οι υπουργοί και οι συνεργάτες που τον περιβάλλουν, δεν έχουν χρόνο για να χαρούν την υπουργοποίηση τους και λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων, καλούνται να σηκώσουν αμέσως μανίκια και να στρωθούν στη δουλειά.

Αυτό αναμένεται πως θα είναι και το μήνυμα που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα φροντίσει να στείλει στους υπουργούς του κατά τη διάρκεια της τελετής διαβεβαίωσης τους στις δέκα το πρωί στο Προεδρικό, αφού όλα τα χαρτοφυλάκια έχουν φλέγοντα θέματα που θα πρέπει αμέσως να επιλύσουν. Από το Υπουργείο Οικονομικών και το ζήτημα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, μέχρι το ΥΠΕΣ και την επικείμενη εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Δικαιοσύνης με την Αστυνομία να έχει περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία και τις Κεντρικές Φυλακές ακέφαλες, οι νέοι Υπουργοί καλούνται να βρουν λύση στα πολλά προβλήματα της κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι τοποθετήσεις των απερχόμενων υπουργών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη προαναγγείλει την αποχώρηση τους από την πολιτική, ενώ κάποιοι άλλοι προετοιμάζουν ήδη τα επόμενα τους βήματα. Από τη μια η αποτίμηση που θα κάνουν στο έργο τους κι από την άλλη η ανάδειξη των εκκρεμοτήτων ή τον λαθών που έγιναν, ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως πυξίδα για τους νέους, οι οποίοι χωρίς αμφιβολία, όντες και ούσες άπειροι πολιτικά, έχουν πολλά να μάθουν μέχρι να είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις. Δύσκολες αποφάσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτές του Υπουργείου Γεωργίας για τον Ακάμα, του Εργασίας για την ΑΤΑ και του Δικαιοσύνης για τις Κεντρικές Φυλακές, ουσιαστικά μεταφέρθηκαν λόγω της συγκυρίας της αλλαγής Κυβέρνησης στους επόμενους.

Το διακύβευμα για τους νέους είναι να μην καούν πριν την ώρα τους, κάτι που θα αποτελέσει ζημιά, όχι μόνο για τους ίδιους προσωπικά, αφού από την πρώτη μέρα καλούνται να σπάσουν αυγά και να τα σπάσουν σωστά, αλλά και για τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος μπορεί να δηλώνει πως είναι έτοιμος να Κυβέρνηση, γνωρίζει ωστόσο πως ενώπιον του έχει κάποια ζητήματα που αποτελούν ωρολογιακές βόμβες και αναμφίβολα δεν έχει το περιθώριο για λάθος χειρισμούς.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η αποχώρηση Αναστασιάδη και ο τελευταίος... εκνευρισμός για το κεφάλαιο διαφθορά