Τα ανοίγματα Χριστοδουλίδη προς τη Βουλή και τα κόμματα και η στήριξη που έχει ανάγκη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διένυσε την προεκλογική εκστρατεία στέλνοντας συνεχώς μηνύματα ενότητας. Αυτά αφορούσαν κατά κύριο λόγο την κοινωνία, καθώς τόνιζε πως τα προβλήματα δεν έχουν πολιτικό χρωματισμό. Στην πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μερικά λεπτά μετά τη διαβεβαίωση πίστεως που έδωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνέχισε σε ακριβώς την ίδια πορεία, προεκτείνοντας τα μηνύματα ενότητας στις πολιτικές δυνάμεις και στους βουλευτές.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του REPORTER, το οποίο ανέφερε πως αναμενόταν ο κ. Χριστοδουλίδης να παρουσιάσει μια νέα προσέγγιση, που στόχο έχει τη μέγιστη συναίνεση, για την ενδυνάμωση της συνεργασίας και ενίσχυσης μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, ο νέος Πρόεδρος φρόντισε να θέσει τη σχέση αυτή σε νέες βάσεις, δίνοντας έμφαση τόσο στο διαδικαστικό κομμάτι όσο και στο ζήτημα του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Αφού δήλωσε την ετοιμότητά του να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε αμέσως τον λόγο στους βουλευτές, εκφράζοντας απεριόριστο σεβασμό προς τον κυρίαρχο λαό και τους αντιπροσώπους του, χαρακτηρίζοντας τους εκφραστές και προασπιστές της λαϊκής βούλησης στο ανώτατο νομοθετικό όργανο. «Σας διαβεβαιώ ότι στο πλαίσιο του οράματος μου για την Κύπρο του αύριο, ο ρόλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ως του εκφραστή και προστάτη του δημοσίου συμφέροντος θα είναι απόλυτα σεβαστός και καταλυτικός και ως ο πρώτος της εκτελεστικής εξουσίας θα πράξω το παν για αγαστή συνεργασία και σύμπραξη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξήγησε, ακολούθως, πως αντικρίζει τους βουλευτές ως τους βασικούς θεσμικούς του συνεργάτες και πολύτιμους εταίρους στην κοινή προσπάθεια για να οδηγηθεί η Κύπρος στην επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη στέρεη οικοδόμηση της εθνικής ενότητας είναι απαραίτητη η ευρεία συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας μας. «Μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και της νομοθετικής, της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, οφείλουμε να πετύχουμε μια λειτουργική συνεργασία προστιθέμενης δημοκρατικής αξίας: Για πιο αποτελεσματική άσκηση του νομοθετικού ρόλου αλλά και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και για καλύτερη διακυβέρνηση της χώρας βάσει των απαιτούμενων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που θα μας πάρουν στο αύριο που επιθυμούμε», επεσήμανε.

Προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα απευθύνεται σε ετήσια βάση στη Βουλή για να παρουσιάζει το νομοθετικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης για το νέο έτος και απολογισμό του προηγούμενου χρόνου. «Παράλληλα, θα συγκαλώ τακτικά συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής και τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της χώρας, την πορεία υλοποίησης και τον ρόλο του νομοθετικού έργου», πρόσθεσε. Σε σχέση με τους Υπουργούς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως θα συνεργάζονται στενά με τους προέδρους και τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ώστε να υπάρχει στενή συνεργασία στον προγραμματισμό και τη διαμόρφωση του νομοθετικού έργου. Είναι, επίσης, υπό επεξεργασία οι τρόποι ώστε να διασυνδεθεί η διαβούλευση που γίνεται κατά τη διαμόρφωση των νομοσχεδίων με τη συζήτηση στις Επιτροπές.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του ελέγχου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η Βουλή εντέλλεται να ασκεί έλεγχο εξ ονόματος του κυρίαρχου λαού. «Η Κυβέρνησή μου θα τηρήσει ευλαβικά κάθε υποχρέωση έναντι της Βουλής, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, με απόλυτο σεβασμό στην αρχή διάκρισης εξουσιών και στο ρόλο ενός εκάστου», ανέφερε. Εξήγησε ότι προτίθεται να εγκαθιδρύσει πρότυπη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και Δεοντολογίας στην Προεδρία, αλλά ο πιο ισχυρός έλεγχος θα πρέπει να είναι ο κοινοβουλευτικός και κάλεσε τη Βουλή να διασφαλίσει ότι θα είναι συνεχής και αποτελεσματικός.

Απευθυνόμενος στα κόμματα, πέραν της κοινοβουλευτικής τους δραστηριότητας, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε, επίσης, πως θα συγκαλέσει σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο για να μοιραστεί μαζί τους τις σκέψεις του για εκσυγχρονισμό και αναβάθμισή του, ώστε να καταστεί πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό, έχοντας την απαιτούμενη επιστημονική και τεχνοκρατική υποστήριξη. «Προς αυτό τον σκοπό αναμένω και τη δική σας εποικοδομητική συνδρομή. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι σας αντικρίζω ως θεσμικούς συνεργάτες και πολύτιμους εταίρους», τόνισε.

Τα ανοίγματα αυτά, βεβαίως, δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά τον στόχο της ενότητας, αλλά και τη διευκόλυνση της εφαρμογής του Κυβερνητικού Έργου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ, με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, όπως και δύο μικρότερα, να βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Το ΔΗΚΟ διαθέτει εννέα βουλευτές, η ΔΗΠΑ τέσσερεις και η ΕΔΕΚ, μετά από τη διαγραφή του Κωστή Ευσταθίου, διαθέτει τρεις. Συνολικά, δηλαδή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει στη διάθεσή του μία ψήφο λιγότερη από όση είχε η απερχόμενη Κυβέρνηση. Συνεπώς, οι συνέργειες με την αντιπολίτευση είναι απαραίτητες, ώστε να μπορεί να προσβλέπει σε μία ομαλή διακυβέρνηση και επίτευξη των οραμάτων που ο ίδιος έθεσε ενώπιον των πολιτών. Και ο νέος Πρόεδρος σαφώς προσβλέπει στη διευκόλυνση της κατάστασης, πρώτον από τον ΔΗΣΥ, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του οποίου υποστήριξε την υποψηφιότητά του στον δεύτερο γύρο και αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα με 17 βουλευτές και δευτερεύοντος από το ΕΛΑΜ και τους Οικολόγους, που καταλαμβάνουν από τρία έδρανα στη Βουλή και δύναται να εξελίσσονται σε ρυθμιστές. Γίνεται κατανοητό πως η υποστήριξη από το ΑΚΕΛ θεωρείται πιο δύσκολη, όχι όμως ακατόρθωτη, εάν υπάρξει η κατάλληλη συνεννόηση.

Ενώπιον του σεναρίου απουσίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είχαν βρεθεί κι άλλοι Πρόεδροι στο παρελθόν, όμως ουδείς δεν είχε αποδώσει τέτοια σημασία στη δημιουργία συνθηκών ενότητας και συνεργασίας με τη Βουλή από την πρώτη στιγμή. Και η πρόθεση σίγουρα πιστώνεται στον κ. Χριστοδουλίδη. Θα φανεί στην πορεία εάν θα πιστωθεί στην Κυβέρνησή του και η εφαρμογή στην πράξη.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών