Θωρακίζεται η Λάρνακα με αντιπλημμυρικά έργα εκατομμυρίων-Πότε θα ολοκληρωθούν

Ένας μεγάλος πονοκέφαλος επικρατεί στη Λάρνακα κάθε φορά που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς τις πλείστες φορές, η πόλη πνίγεται στις πλημμύρες και οι κάτοικοι δίνουν τη δική τους μάχη με τα ορμητικά νερά που κατακλύζουν αρκετές περιοχές. Σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για να αντιμετωπιστεί η προβληματική κατάσταση, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε την οικονομική στήριξη ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στις Καμάρες. 

Σημειώνεται, ότι αντιπλημμυρικά έργα ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται και σε άλλες περιοχές της Λάρνακας, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των πλημμυρών, ωστόσο, ακόμη υπάρχουν μερικά χρόνια για την αποπεράτωση των συγκεκριμένων έργων, που αναμένεται να δώσουν λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην πόλη του Ζήνωνα. 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, ανέφερε ότι, «πρόκειται για ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο αυτό που θα γίνει στις Καμάρες, για να προστατεύσει τις κατοικημένες περιοχές. Είναι ένα έργο που ήταν μια υπόσχεση από το 2014 και ήδη έχουμε προκηρύξει τις προσφορές και σε λίγο καιρό λήγει η προσφορά για εργολάβο. Είναι πάρα πολύ σημαντική η οικονομική στήριξη από το κράτος, γιατί θα λυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα, σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Κύπρου για θέματα πλημμυρών, που κινδυνεύουν και ζωές και πρέπει να προστατεύσουμε τον κόσμο».

Μάλιστα, σύμφωνα με τις μελέτες, το αντιπλημμυρικό έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2023 και αναμένεται να έχει διάρκεια δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί περίπου το 2025. «Ήδη ξεκινήσαμε στη Λάρνακα και σε άλλες περιοχές αντιπλημμυρικά έργα, ενώ ήδη κάναμε γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ έργα, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει άλλα 13 εκατομμύρια από τα διαρθρωτικά ταμεία και ήδη ξεκίνησαν τρία μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και προγραμματίζονται μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια να γίνουν γύρω στα επτά αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού ποσού 18 εκατομμυρίων ευρώ για να θωρακίσουμε τη Λάρνακα».

Τα σημεία που πρόκειται να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα στη Λάρνακα

Τα αντιπλημμυρικά έργα που ήδη ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, είναι στη Λεωφόρο Αγίων Αναργύρων, στη Λεωφόρο Παναγούλη, στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου, ενώ ήδη σχεδιάζονται και για άλλες περιοχές της πόλης, όπως στη λεωφόρο Παπανικολή και κάποια άλλα έργα στο κέντρο της πόλης.

Το πρόβλημα, ανέφερε ο κ. Βύρας, «δυστυχώς μεγαλώνει με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά με τα έργα όμως που προγραμματίζονται όπως για παράδειγμα στις Καμάρες και με αυτά που έχουν ήδη ξεκινήσει, θεωρώ ότι η Λάρνακα έχει ήδη προστατευτεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά με τα έργα που τροχοδρομήθηκαν, θεωρώ ότι σε δυο χρόνια η Λάρνακα θα είναι πολύ καλά θωρακισμένη πόλη ενάντια στα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 9 Ιανουαρίου, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Καμάρες, το οποίο υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στα 4,1 εκατομμύρια ευρώ πλέον του ΦΠΑ.

Το έργο, αφορά την κατασκευή Αντιπλημμυρικών Έργων στην περιοχή Καμάρες της Λάρνακας, για την προστασία των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου που βρίσκονται εντός της Λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού. Το έργο αναμένεται ότι θα απαμβλύνει χρόνια προβλήματα πλημμυρών και κατέστη αναγκαίο να γίνει μετά τις πλημμύρες της 13ης Δεκεμβρίου του 2014 που έπληξαν την περιοχή Καμάρων και προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2023 και θα διαρκέσουν 18 μήνες. Η μελέτη και τα έγγραφα του διαγωνισμού ετοιμάστηκαν από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, ενώ το ΣΑΛ θα αναλάβει την επίβλεψη και το συντονισμό του Έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο «ενοίκιο έναντι δόσης»-Όλες οι λεπτομέρειες

Δειτε Επισης

Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης
Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Στην κυκλοφορία δρόμος στο Τσέρι, ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα με άλλα έργα σε δρόμους
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ
Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ
Δωρεάν μαθήματα Ελληνικών για Τουρκοκύπριους από τα ΚΙΕ
Αυξάνεται σε 140.000 ευρώ η ετήσια χορηγία προς φιλοζωικές οργανώσεις
Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς