Η προσωπική βούληση των ψηφοφόρων τοποθετεί τα κομμάτια του παζλ του β’ γύρου
06:39 - 09 Φεβρουαρίου 2023
Στην προσωπική βούληση των ψηφοφόρων επαφίεται η απόφαση για τον τρόπο που θα κινηθούν στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών στα κόμματα που έμειναν χωρίς υποψήφιο στον δεύτερο γύρο.
Σε μία πολύ παράξενη ενέργεια για μεγάλο κόμμα, ο ΔΗΣΥ αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης να θέσει το κόμμα στον χώρο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πράξουν αυτό που επιβάλλει η συνείδησή τους. Επρόκειτο για μία κίνηση που αποσκοπούσε στην αξιοπιστία λόγων και έργων και στη διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών, λόγω του διχαστικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί.
Με δεδομένο ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξασφάλισε 103,748 ψήφους στις εκλογές, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη δεξαμενή του ΔΗΣΥ, γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη ομάδα άντλησης ψηφοφόρων και, ως εκ τούτου, το πιο σημαντικό στοίχημα για τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Και για τους δύο υπάρχουν δυσκολίες, λόγω του συναισθηματικού παράγοντα, που φαίνεται να κυριαρχεί αυτές τις ημέρες ανάμεσα στους Συναγερμικούς. Στην περίπτωση του κ. Μαυρογιάννη, το μεγαλύτερο συναισθηματικό εμπόδιο για μία μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος είναι ο φόβος μιας διακυβέρνησης ΑΚΕΛ αλλά και της ενδυνάμωσης του «αιώνιου αντιπάλου», ενώ στην περίπτωση του κ. Χριστοδουλίδη το κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο θυμός, καθώς θεωρείται υπαίτιος από μία μερίδα ψηφοφόρων για την εκλογική ήττα του κόμματος. Γι’ αυτό και θεωρείται ξεκάθαρο πως κανένας από τους δύο δεν θα κερδίσει όλους τους Συναγερμικούς και το στοίχημα είναι ποιος θα φέρει με το μέρος του περισσότερους.
Απόφαση να μην υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο έλαβε, όμως, και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών το βράδυ της Τετάρτης. Η απόφαση δεν ξάφνιασε κανέναν, καθώς παρόμοια δυστοκία παρουσιάστηκε στο κόμμα και πριν από τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, με αποτέλεσμα να μην έχουν υποψήφιο ούτε την περασμένη Κυριακή. Με δεδομένο πως οι Οικολόγοι είχαν σπάσει στα τέσσερα στον πρώτο γύρο, με δυνάμεις τους να διοχετεύονται προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Γιώργο Κολοκασίδη και τον Αχιλλέα Δημητριάδη, ήταν από πριν ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει επαρκής πλειοψηφία υπέρ ενός υποψηφίου.
Στην ψηφοφορία που έγινε, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έλαβε 44,3% και ο Νίκος Χριστοδουλίδης 32,8%, ενώ το όριο που θέτει το Καταστατικό για να μπορεί το κόμμα να υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο είναι το 60%. Ως εκ τούτου, ούτε οι Οικολόγοι καθοδήγησαν τους ψηφοφόρους τους, καθώς εναπόκειται στην προσωπική προτίμηση του καθενός πώς θα λειτουργήσει. Αυτούς που καθοδήγησαν, ωστόσο, ήταν τα στελέχη τους, τα οποία κάλεσαν να μην έχουν δημόσια συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε υποψηφίου και να αποφεύγουν να συμμετέχουν ενεργά και δημόσια στην ανακήρυξη και τους πανηγυρισμούς των επιτελείων του νικητή. Η αναφορά αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς μικρός αριθμός στελεχών του κινήματος δεν περιορίστηκαν στη δημόσια αναφορά της προτίμησής τους αλλά είχαν ενεργό εμπλοκή σε επιτελεία και εκπροσωπούσαν υποψηφίους, με αποτέλεσμα να προκαλείται συνταύτιση μαζί τους. Θα φανεί στην πορεία αν θα ακολουθηθούν αυτές οι οδηγίες ή αν θα μπουν και οι Οικολόγοι σε μετεκλογικές περιπέτειες, με πειθαρχικές κινήσεις εναντίον αυτών που δεν υπάκουσαν.
Το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα που έμεινε χωρίς υποψήφιο είναι το ΕΛΑΜ. Ο Χρίστος Χρίστου τα πήγε καλά στις Προεδρικές Εκλογές, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση και συγκρατώντας την εκλογική δύναμη του κόμματος, καθώς έλαβε σχεδόν 24,000 ψήφους. Γι’ αυτό και το ΕΛΑΜ είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή διαθέσιμων ψηφοφόρων. Προφανώς δεν θα ενοχλούσε κανέναν από τους δύο υποψήφιους αν αυτές οι χιλιάδες διοχετεύονταν προς την κατεύθυνσή του, ιδιαίτερα εάν κινηθούν συλλογικά. Πλην, όμως, η προϊστορία δείχνει πως το εθνικιστικό κόμμα στον δεύτερο γύρο επιλέγει την κατά βούληση ψήφο και εντός των επόμενων ωρών θα φανεί αν η ιστορία θα επαναληφθεί.
Το βράδυ της Τετάρτης, σε μία πολύωρη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, το ΕΛΑΜ έθεσε επί τάπητος όλα τα δεδομένα και έγινε εκτενέστατη συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του συλλογικού οργάνου συζήτησαν τόσο την υποστήριξη υποψηφίων, όσο και τη ψήφο κατά βούληση. Αφού συγκεντρώθηκαν όλες οι απόψεις, εξουσιοδοτήθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο να λάβει την τελική απόφαση, αφού κωδικοποιήσει και αξιολογήσει τις απόψεις που ακούστηκαν και συνυπολογίσει κι άλλα πολιτικά δεδομένα. Αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση είτε εντός της ημέρας είτε την Παρασκευή. Και, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά, θα φανεί σύντομα αν θα κληθούν και οι δικοί του ψηφοφόροι να λειτουργήσουν όπως προστάζει η συνείδησή τους ή αν θα εκμεταλλευτούν διαφορετικά τον ρυθμιστικό ρόλο που ενδεχομένως να μπορούν να διαδραματίσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Πάνε και οι Οικολόγοι με κατά βούληση-Δεν εξασφάλισε κανένας το 60%
- Περιμένουν απαντήσεις, θέλουν να εκμεταλλευτούν τον ρόλο ρυθμιστή στο ΕΛΑΜ