Παίρνουν αποφάσεις οι Οικολόγοι-Ο κανένας απειλεί την ευκαιρία για εξουσία

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θα συνέλθει στις 6:00 το απόγευμα, σε μία προσπάθεια να καταλήξει σε υποστήριξη ενός εκ των δύο  υποψηφίων στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Όπως αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας η Πολιτική Επιτροπή, στη Συνδιάσκεψη θα τεθούν τα ονόματα των Νίκου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη σε μυστική ψηφοφορία.

Αρκετοί εκτιμούν, ωστόσο, πως ούτε ο ένας ούτε ο άλλος θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν ποσοστό 60% και άνω, όπως προνοεί το Καταστατικό του κόμματος και θα υπάρξει επανάληψη της ιστορίας. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από τον πρώτο γύρο, το κίνημα αναγκάστηκε να μην υποστηρίξει κανέναν, καθώς στη ψηφοφορία που έγινε στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, έλαβε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 41%, ο Νίκος Χριστοδουλίδης 25%, ο Αχιλλέας Δημητριάδης 16% και ο Γιώργος Κολοκασίδης 16% και ως εκ τούτου ουδείς πληρούσε την καταστατική πρόνοια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμονεύει ξανά ο… κανένας στους Οικολόγους-Ψηφίζουν μεταξύ των δύο την Τετάρτη

Στο διάσημα που μεσολάβησε, υπήρξε διχογνωμία ως προς την ερμηνεία της απόφασης που λήφθηκε, με αποτέλεσμα στελέχη όχι απλώς να εκδηλώνουν δημόσια την προτίμησή τους, αλλά να εμπλέκονται και ενεργά σε προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων, γεγονός που προκάλεσε αναταράξεις στο Κίνημα. Μάλιστα, κάποια στιγμή κρίθηκε αναγκαίο να γίνει και παρέμβαση, με την ηγεσία να καλεί τα στελέχη να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις και να σεβαστούν τα υπόλοιπα μέλη που κάνουν διαφορετικές επιλογές. Ουσιαστικά το πρόβλημα δεν ήταν η υποστήριξη κάποιου υποψηφίου αλλά το γεγονός πως στελέχη των Οικολόγων τους εκπροσωπούσαν και δημιουργούσαν συνθήκες συνταύτισης.

Ορισμένα στελέχη κράτησαν χαμηλούς τόνους, ωστόσο άλλα έκαναν διαφορετική ερμηνεία της απόφασης και θεωρούσαν ότι, από την στιγμή που το κόμμα δεν έχει επίσημη γραμμή, κάθε μέλος δικαιούται να αποφασίσει μόνο του πώς θα ενεργήσει, χωρίς να παραβιάζει την απόφαση. Στην περίπτωση των δύο στελεχών που ενεπλάκησαν ενεργά στην εκστρατεία Μαυρογιάννη, επικαλούνταν επίσης άρθρο του Καταστατικού που δίνει στα μέλη το δικαίωμα να διαφοροποιούνται από την απόφαση του κόμματος, εφόσον η θέση που εκπροσωπούν έχει λάβει τουλάχιστον 40% σε ψηφοφορία στα συλλογικά όργανα.

Στην πραγματικότητα οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι Οικολόγοι παραμένουν ένα κόμμα, που τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται να έχει σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Πλέον στο εσωτερικό του κινήματος υπάρχουν αντικρουόμενες προσεγγίσεις σε σοβαρά ζητήματα, με αποτέλεσμα κατά καιρούς να δυσκολεύεται με αποφάσεις που απαιτούν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Κάπως έτσι, βρέθηκαν τα μέλη του να υποστηρίζουν τέσσερις διαφορετικούς υποψήφιους, φανερά ή κρυφά, και να έχει στελέχη να εκπροσωπούν επιτελεία υποψηφίων. Χαρακτηριστικό αυτής της εικόνας είναι πως η βουλεύτρια Λευκωσίας των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, υποστήριζε την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη και ο βουλευτής Λεμεσού, Σταύρος Παπαδούρης, τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο τρίτος βουλευτής του κόμματος είναι ο πρόεδρος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος ήταν και ο μόνος που δεν δήλωσε δημόσια τις προτιμήσεις του.

Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πώς θα κινηθούν στην εκλογική διαδικασία τα στελέχη εκείνα που τάσσονταν υπέρ του Γιώργου Κολοκασίδη και του Αχιλλέα Δημητριάδη στον πρώτο γύρο και κατά πόσον οι δικές τους μετακινήσεις θα είναι αρκετές για  να λάβει είτε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης το 60% των ψήφων. Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις είναι πως ενδέχεται και πάλι θα βρεθούν ενώπιον του ενδεχομένου να καταλήξουν στον κανέναν και ο καθένας να κάνει τις δικές του επιλογές, με τις όποιες επιπτώσεις έχει αυτό για την εικόνα του κόμματος.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως ο κανένας στον δεύτερο γύρο ισούται με χαμένη ευκαιρία για τους Οικολόγους. Και οι δύο υποψήφιοι που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της Κυριακής είναι άτομα με τα οποία θα  μπορούσαν να συνεργαστούν. Το Κίνημα Οικολόγων τοποθετείται πολιτικά στον ενδιάμεσο χώρο και βρίσκεται συχνά στο ίδιο στρατόπεδο και με τα κόμματα του Κέντρου, που στηρίζουν Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και με το ΑΚΕΛ που στηρίζει Ανδρέα Μαυρογιάννη. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει χώρος γι’ αυτούς σε μια Κυβέρνηση και θα μπορούσαν να κάνουν τη συνεργασία να δουλέψει. Κι αυτός είναι ένας στόχος που ουδέποτε κατάφεραν να πετύχουν, παρά το γεγονός πως πλέον είναι κοινοβουλευτικό κόμμα για αρκετά χρόνια. Απόψε θα φανεί κατά πόσον θα κάνουν αυτή τη φορά την κίνηση που θα τους φέρει πιο κοντά στην εξουσία.                                                          

                                          

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ