Η απόφαση δύο σημείων που ενέκρινε η συντριπτική πλειοψηφία του ΠΓ του ΔΗΣΥ

Κάλεσμα προς τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, να ζυγίσουν τις επιλογές του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Νίκου Χριστοδουλίδη και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση, αποφάσισε να απευθύνει το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά από μια πολύωρη συνεδρία που διήρκησε επτά ώρες. 

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, των παρευρισκομένων. Σημειώνεται ότι ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου τέθηκαν άλλες δύο προτάσεις, μια για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη και μια για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Υπέρ της στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη ψήφισαν μόλις δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου, ενώ υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη έξι.   

Δείτε εδώ όλα όσα έγιναν στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης που προηγήθηκε κατατέθηκαν διάφορες απόψεις με στελέχη να εκφράζουν αφενός προτίμηση προς συγκεκριμένο υποψήφιο, αφετέρου αυτό όμως δεν αποτυπώθηκε στη ψηφοφορία που ακολούθησε. 

Το κείμενο που εγκρίθηκε, όπως σημείωναν οι πληροφορίες, είναι απότοκο μιας συναντίληψης που προηγήθηκε μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Αναστασιάδη. Γεγονός που κάποια μέλη στις ομιλίες τους καυτηρίασαν, αφού δεν θεώρησαν σωστό ο νυν και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, να συνεννοούνται πριν την τοποθέτηση των μελών του Πολιτικού Γραφείου. Μάλιστα ζητήθηκε να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές, συγκεκριμένα για να προστεθεί η λέξη «αποστασία» για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ωστόσο με παρέμβαση του Αβέρωφ Νεοφύτου αυτό απορρίφθηκε, αφού όπως είπε κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα ερμηνευόταν ως απόρριψη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, κάτι που είναι εκτός της φιλοσοφίας του κειμένου συναντίληψης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η επίθεση κατά Προδρόμου, οι φωνές και οι προπηλακισμοί στη συνεδρία ΔΗΣΥ

Το κείμενο που ακολουθεί αυτούσιο, ουσιαστικά θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να πορευθεί το κόμμα, όχι μόνο την επόμενη Κυριακή, αλλά για την επόμενη πενταετία. Δίδει το στίγμα μας σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας τη μη συμμετοχή της στην Κυβέρνηση. Θέτει επίσης τις προτεραιότητες του κόμματος μεταξύ των οποίων είναι η λύση του Κυρπιακού, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και τις ΗΠΑ και η δημοσιονομική πειθαρχία. 

Ταυτόχρονα, στέλνει μηνύματα και στο εσωτερικό του κόμματος, για ενδυνάμωση της ενότητας και του πρωταγωνιστικού ρόλου του ΔΗΣΥ στην πολιτική ζωή του τόπου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε εκλογικό συνέδριο ο Αβέρωφ-Επαναδιεκδικεί την Προεδρία ΔΗΣΥ

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου που εγκρίθηκε προνοεί τα εξής: 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τιμώντας τις αρχές και αξίες που τον καθιέρωσαν σαν την πιο σταθερή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη της πατρίδας μας και μετά και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, αξιολόγησε τις δυο υποψηφιότητες που βρίσκονται ενώπιον των πολιτών και αποφάσισε τα ακόλουθα:

A) Τη μη συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο ΔΗΣΥ, σεβόμενος πλήρως την ετυμηγορία του λαού, αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας.

Αταλάντευτες προτεραιότητές μας είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ, η ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή του σχεδίου Κύπρος_ το Αύριο, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού.

Β) Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πολιτική παράταξη αποτελούμενη από ελεύθερους ανθρώπους, των οποίων σέβεται και αναγνωρίζει την ελεύθερη βούληση, άποψη και κρίση.

Από την ώρα που η πρόταση διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν βρίσκεται πλέον ενώπιον των πολιτών και η παράταξη από την 1η Μαρτίου θα είναι η μεγάλη και υπεύθυνη δύναμη της αντιπολίτευσης, καλούμε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να ζυγίσουν τις επιλογές που έχουν μπροστά τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση, θέτοντας πάντα ως απόλυτη προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας.

Η σημερινή κατά πλειοψηφία απόφαση που λαμβάνεται ως προνοούν οι καταστατικές μας διατάξεις, στέλνει το μήνυμα της αποφασιστικότητας της παράταξης να λειτουργεί πάντοτε προς όφελος της Κύπρου και των πολιτών της. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Προέδρου και του συνόλου της ηγεσίας του κόμματος για ενδυνάμωση της ενότητας και του πρωταγωνιστικού ρόλου που καλείται ο Δημοκρατικός Συναγερμός να διαδραματίσει στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας, έχοντας ως στέρεο υπόβαθρο την διακήρυξη αρχών του, το ιδεολογικό του μανιφέστο, καθώς και τις πολιτικές του.

Δειτε Επισης

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024