Κατά συνείδηση στις Προεδρικές, με... βούληση τις εσωκομματικές στον ΔΗΣΥ

Ψήφο κατά βούληση στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, με πραγματική βούληση τη διατήρηση ισορροπιών εντός του κόμματος και τη διαχείριση της επόμενης ημέρας σε κομματικό και προσωπικό επίπεδο, αποφάσισε το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά από μια μαραθώνια συνεδρία το βράδυ της Τρίτης.

Η συνεδρία έληξε με την υπερψήφιση της πρότασης, η οποία ήταν αποτέλεσμα συναντίληψης μεταξύ του προέδρου του κόμματος και του Προέδρου της Δημοκρατίας, βάσει της οποίας ο ΔΗΣΥ αποφάσισε τη μη συμμετοχή του σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει από τον δεύτερο γύρο των εκλογών και αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Η παράταξη, αναφέρεται, σέβεται και αναγνωρίζει την ελεύθερη βούληση και κρίση και ως εκ τούτου καλεί τα μέλη της να ζυγίσουν τις επιλογές που έχουν μπροστά τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση, θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας. Είχε προηγηθεί καταψήφιση των προτάσεων για υποστήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη (έξι ψήφοι) και του Νίκου Χριστοδουλίδη (δύο ψήφοι).

Στην ουσία η απόφαση αυτή αντανακλά και το περιεχόμενο της πολύωρης συζήτησης. Πως ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να πάρει θέση ως κόμμα υπέρ ενός εκ των δύο υποψηφίων, παρά τα έντονα αισθήματα που υπάρχουν και πρέπει να μείνει πιστός στη δική του γραμμή και στα όσα πρέσβευε προεκλογικά. Με δεδομένο ότι αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη, η συζήτηση λειτουργούσε κυρίως ως μέσο εκτόνωσης της τεράστιας έντασης που έχει συσσωρευθεί στον ΔΗΣΥ, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά τοξικό και διχαστικό κλίμα. Όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, παρά το γεγονός πως πολλοί μίλησαν ανοιχτά υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη (αν και διατυπωνόταν ευρέως ο φόβος μιας Κυβέρνησης ΑΚΕΛ) και λίγοι υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη, εναντίον του οποίου υπήρχε τεράστιος θυμός και πολλοί χαρακτηρισμοί όπως «προδότης» και αποστάτης», γεγονός που φαίνεται να ώθησε κάποιους να υπαινιχθούν την προτίμησή τους παρά να την εκδηλώσουν, στην πραγματικότητα η πρόθεση εξ’ αρχής ήταν να καταστήσουν την απόφαση προσωπική για τα μέλη της παράταξης, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την περαιτέρω τροφοδότηση του διχασμού, σε θεσμικό τουλάχιστον επίπεδο.

Η ένταση που υπήρχε εντός της αίθουσας κατέστη ξεκάθαρη όταν σε κάποια στιγμή βγήκε απ’ αυτήν ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, και δέχθηκε τεράστια επίθεση από παρευρισκόμενους με γιουχαΐσματα και ύβρεις, οι οποίες δεν τιμούν κανέναν, πόσο μάλλον ένα κόμμα που έχει τη Δημοκρατία στο όνομά του. Ο Υπουργός Παιδείας κατέστη στόχος επειδή είχε δημόσια εκδηλώσει την προτίμησή του στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Και σαν να μην έφτανε αυτή η απρεπέστατη συμπεριφορά κατά του κ. Προδρόμου, παρευρισκόμενοι έκριναν ορθό να στρέψουν την οργή τους και προς τους λειτουργούς της ενημέρωσης που κάλυπταν το γεγονός, προπηλακίζοντας δημοσιογράφους και προβαίνοντας σε λεκτικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον τους. Χρειάστηκε, μάλιστα, η παρέμβαση του ίδιου του Αβέρωφ Νεοφύτου για να σταματήσει η επίθεση κατά δημοσιογράφου που αποτέλεσε στόχο του όχλου. Εκ μέρους του ΔΗΣΥ συγνώμη ζήτησε ο αντιπρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος, ενώ δύο φορές προσέτρεξε και ο Εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Δημητρίου, ωστόσο είναι κατανοητό πως, όσες συγνώμες κι αν λεχθούν, όταν η επίθεση κατά εργαζομένων αποτελεί επιλογή πολιτικής αντίδρασης, το ζήτημα είναι βαθύτερο και πρέπει να απασχολήσει το κόμμα στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάλυσης που θα κάνει μετεκλογικά.

Κι αυτή η μετεκλογική συζήτηση ήταν που βρισκόταν στο πίσω μέρος του μυαλού όλων. Αυτή και οι επόμενοι μήνες, κατά τους οποίους ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, να ξαναχτίσει τις γέφυρες που εκτινάχθηκαν και να βρει τρόπο να πορευθεί με ενότητα στην αντιπολίτευση. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή Εκλογικού Συνεδρίου στις 11 Μαρτίου (με μόνο επίσημο υποψήφιο προς το παρόν τον ίδιο), το οποίο θα αφορά κατά πάσαν πιθανότητα ολόκληρη την ηγεσία, παρόλο που η θητεία της ολοκληρώνεται λίγες εβδομάδες αργότερα. Προσωπικός του στόχος είναι να λάβει ανανεωμένη εντολή, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρχουν κι άλλοι διεκδικητές και θα επιχειρηθούν αλλαγές σε ολόκληρη την ηγετική πυραμίδα του κόμματος. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα διατηρήσει και θα εντείνει την εσωστρέφεια που παρατηρείται και που θα γίνει στο τοξικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Πριν συμβούν όλα αυτά, όμως, μεσολαβεί ο δεύτερος γύρος των Προεδρικών Εκλογών, στον οποίο οι Συναγερμικοί θα ψηφίσουν. Κι αν τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης αλλά και οι διάλογοι απείρου κάλλους που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενδεικτικά, το κλίμα θα παραμείνει τεταμένο και οι αντιπαραθέσεις θα συνεχιστούν.

«Η μεγαλύτερη επιτυχία»

Πάντως, κατά τη διάρκεια της καταληκτικής του ομιλίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, φρόντισε να στείλει πολλά μηνύματα, προς διάφορες κατευθύνσεις. Παρά την αποτυχία του να περάσει στον δεύτερο γύρο, χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές τη μεγαλύτερη του επιτυχία. Αν οι καρέκλες ήταν ο αυτοσκοπός δεν θα υπήρχε Δημοκρατικός Συναγερμός, είπε. Σε αυτές τις εκλογές κερδίσαμε μια από τις μεγαλύτερες νίκες, γιατί ξανακερδίσαμε την ταυτότητα μας σαν περήφανοι Συναγερμικοί, πρόσθεσε. «Ξέρετε ίσως στο πολιτικό σκηνικό του τόπου να είμαι ο πολιτικός που έδωσε τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες. Σύνολο 24 πολιτειακές εκλογές. Θα το μοιραστώ μαζί σας. Αυτή τη μάχη που άλλοι θεωρούν αποτυχία, τη θεωρώ ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σε όλες τις μάχες που έδωσα», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως δεν είχε πρόβλημα να αντιμετωπίσει τους αποστάτες, γιατί ήταν απέναντι του. «Αυτούς που δεν τόλμησαν να είναι απέναντι μου και με χτυπούσαν πισώπλατα τους προσκαλώ και τους προκαλώ», υπογράμμισε. Εμείς ανοίγουμε την αγκαλιά μας. Τους θέλουμε μαζί μας, αλλά τους θέλουμε ντόμπρους και ίσιους. Να τολμήσουν να έρθουν απέναντι μας και απέναντι στον υπέροχο κόσμο του ΔΗΣΥ, σημείωσε περαιτέρω.

«Και αν νομίζετε πως αν δεν γνώριζα, μην με θεωρείτε αφελή. Αλλά πάνω από όλα τα τελευταία χρόνια νοιαζόμαστε για το πως θα σώσουμε τη χώρα μας και για να τη σώσουμε έπρεπε να καταπίνουμε πολλά», είπε. «Όταν συνειδητά έβαζα υποψηφιότητα, γνώριζα και είχα απέναντι μου γνωστό ότι θα ήταν και οι αποστάτες. Υπέβαλα υποψηφιότητα για αυτή την παράταξη, για τούτα τα πιστεύω μας και τις Αρχές μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «δεν έχουμε να επιλέξουμε. Δεν είμαστε σε δύσκολη θέση να επιλέξουμε. Ακολουθούμε την αρχή που είχαμε θέσει στην προεκλογική». Διερωτήθηκε όταν κατηγορούσαμε άλλους για πισωγυρίσματα θα το κάναμε εμείς με οποιαδήποτε άλλη απόφαση; «Εμείς κατεβήκαμε αυτόνομα να κυβερνήσουμε με τις θέσεις μας. Ο λαός μας κατέταξε στην αντιπολίτευση. Ήταν ποτέ δυνατό ένα Πολιτικό Γραφείο να στρεβλώσει τη θέληση του λαού; Γιατί; Για να μοιραστούμε υπουργεία; Να σώσουμε το κόμμα μας;», πρόσθεσε.

Ακολούθως, ο κ. Νεοφύτου είπε πως διέπραξε δύο μεγάλα πολιτικά λάθη. Το πρώτο ήταν που δέχθηκε να τηρήσουν αποχή στο πρώτο μνημόνιο και το δεύτερο ήταν η στάση που τήρησε για την Προεδρία της Βουλής το 2016. Και για τις δύο περιστάσεις χρησιμοποίησε τη φράση «που δεν στάθηκα στον πούντο μου». «Κάποιοι ήθελαν να διαπράξω και το τρίτο, δικαιώνοντας αυτούς που έβαλαν πισώπλατη μαχαιριά στον κόσμο του ΔΗΣΥ», σχολίασε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε πως είναι θέση αρχής να μείνει το κόμμα αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Διευκρίνισε, πάντως, πως δεν είπαν στον κόσμο να μην ψηφίσει. «Δεν θα ψηφίσω λευκό. Θα είμαι συνεπής σε αυτά που λέγαμε στην προεκλογική. Πάνω από όλα είναι η πατρίδα. Δίνουμε τον αγώνα για μια ενωμένη πατρίδα. Για μια δυνατή οικονομία. Για αξιοπρεπείς πολίτες», είπε.

«Μην ασχολείστε με τους διασπαστές, γιατί τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει κάποτε η ιστορία, τους προδότες ποτέ», τόνισε με νόημα ο κ. Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας