Μαύρο στον εκφοβισμό και την έλλειψη σεβασμού

Σ΄ εκείνες τις αίθουσες καθορίζονται πολιτικές, λαμβάνονται αποφάσεις και κρίνονται ενίοτε τα αποτελέσματα στρατηγικών και νόμων που στοχεύουν τη βία σε κάθε της μορφή και τον ρατσισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και τον εκφοβισμό, εννοείται, το μπούλινγκ όπως έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια να αναφέρεται το παμπάλαιο κοινωνικό φαινόμενο, που ερμηνεύεται σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες και στη σχετική επιστημονική αρθρογραφία ως σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ατόμων σε μια ομάδα ή ακόμα ως επιθετική συμπεριφορά - σωματική, λεκτική, ψυχολογική και κοινωνική. Συμπεριφορές απεχθείς και καταδικαστέες ανάμεσα στους πολίτες ενός σύγχρονου κράτους και συνεπώς στους ταγούς και τους υποστηρικτές κάθε πολιτικού κόμματος που νομοθετεί και μάχεται για μια δημοκρατική κοινωνία με έμφαση στην παιδεία.      

Παιδεία: Η συστηματική παροχή γνώσεων, η διαδικασία αγωγής που στοχεύει στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου κάποιου. Ακόμα, ό,τι έχει αποκομίσει κανείς ως αποτέλεσμα μάθησης. Συνώνυμα: Μόρφωση, καλλιέργεια, κουλτούρα (Λεξικό Γ.Μπαμπινιώτη).                                                       

Στις αίθουσες εκείνες οι εκπρόσωποι των πολιτών κάθε δημοκρατικού κράτους, με τη μόρφωση και την καλλιέργεια που θεωρούμε δεδομένο ότι διαθέτουν, είναι ως εκ της θέσεώς τους θεματοφύλακες της παιδείας ως διαδικασίας αγωγής και υπεύθυνοι για αναχαίτιση οποιουδήποτε παράγοντα δεν τη σέβεται ή ενδεχομένως την απειλεί.                                                                              

Σε μια από αυτές τις αίθουσες των ανωτέρων δωμάτων ενός εκ των μεγαλυτέρων ως εκ της αποστολής του επάλξεων της δημοκρατίας, το βράδυ της Τρίτης, με απέραντη θλίψη είδαμε να στιγματίζεται το παρόν και το μέλλον της. Η αντίθετη για κάποιους εκφρασθείσα άποψη - ίδιον της δημοκρατίας και απαραίτητο στοιχείο της διαφύλαξής της - δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, θέτοντας εν αμφιβόλω την ποιότητα της παιδείας μας ως πολιτών, πολιτικών, κομμάτων και του ίδιου του κράτους.                                                             

Από πού ήταν βγαλμένη και από πού εφορμόμενη όλη εκείνη η ντροπή που εξέπεμπαν οι τηλεοπτικοί δέκτες και οι οθόνες των κινητών και των  υπολογιστών που μετέδιδαν τις τελευταίες ειδήσεις; Ποιον είχαν απέναντί τους όσοι σφυρούσαν, γιουχάιζαν και βωμολοχούσαν κι εκείνοι που ήταν δίπλα τους γιατί δεν έσπευσαν να τους αποτρέψουν, να τους επαναφέρουν με αυστηρότητα στην τάξη ή να τους δείξουν την έξοδο από την αίθουσα;  Η απορία σε δευτερόλεπτα μετετράπη σε έκπληξη. Είδαμε τον υπουργό Παιδείας. Έτυχε να είναι ο υπουργός της Παιδείας απέναντι σε κείνους που φώναζαν κι έβριζαν και σε όσους όφειλαν να τους εμποδίσουν.                             

Ο συνειρμός αναπόφευκτος, όπως και η θλίψη, για την παιδεία στην οποία υστερούμε, πράγμα που αποδεικνύεται - δυστυχώς όχι σπάνια κι όχι μόνο στα γήπεδα - αλλά και στα καλύτερα σπίτια, ακόμα και στα ψηλότερα δώματα και στις αίθουσες των κρισιμότερων αποφάσεων που κρίνουν το μέλλον μας.                                                                                                                          

Όποιος κι αν είναι από την Κυριακή ο νέος Πρόεδρος, ακόμα πιο προβληματισμένοι από κάθε άλλη φορά, όχι απλώς ελπίζουμε αλλά αξιώνουμε από αυτόν να διεκδικήσει τον σεβασμό σε όλα τα επίπεδα και να σταθεί με υποδειγματική αυστηρότητα απέναντι σε ό,τι τον προσβάλλει. Στο πλευρό του κι εμείς. Είναι θέμα παιδείας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η επίθεση κατά Προδρόμου, οι φωνές και οι προπηλακισμοί στη συνεδρία ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»-Η αναφορά της Φον ντερ Λάιεν και το ευχαριστώ του Χριστοδουλίδη
Παραλήρημα Ερντογάν και Τατάρ-Η επίθεση σε Μητσοτάκη, τα δύο κράτη και η «ειρηνευτική επιχείρηση»
Έστειλε επιστολή σε Βέμπερ και ηγέτες του ΕΛΚ για το Κυπριακό η Αννίτα-«Αποτύπωση του δράματος»
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Πανηγύρια ντροπής σε Λευκωσία και Κερύνεια
Προκλητικός ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα-«Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση»
«Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ»
Στέλνει μήνυμα σε Ερντογάν ο ΠτΔ-«Η Τουρκία υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Με φορτισμένη ομιλία στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από τον «Αττίλα» ο Μητσοτάκης