Από την Τουρκία, μέχρι τη Συρία, την Κύπρο και τον Λίβανο-Ο σεισμός μέσα από χάρτες

Ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Τουρκία έπληξε τη Δευτέρα, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της νότιας Τουρκίας και της βόρειας Συρίας.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, με τους διασώστες να ανασύρουν ζωντανούς, όσους κατάφεραν να κρατηθούν ώρες κάτω από τα χαλάσματα, αλλά και εκατοντάδες νεκρούς.

Φωτογραφίες με γονείς να ανασύρουν τα παιδιά τους από τα συντρίμμια είναι γροθιά στο στομάχι, ενώ κάποιοι ακόμα αναζητούν τις οικογένειες τους.

Δύο ήταν οι σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν την Τουρκία και τη Συρία, και οι δύο άνω των 7 Ρίχτερ.

Οι χάρτες των New York Times δείχνουν το μέγεθος των σεισμών και ποιες περιοχές επηρέασαν: 

 

Η περιοχή ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη σε μεγάλο σεισμό. Παλαιότερα κτίρια με σκελετό από σκυρόδεμα είναι συνηθισμένα και χιλιάδες καταστράφηκαν. Οι υποδομές στη βόρεια Συρία ήταν ήδη εύθραυστες μετά από χρόνια αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Μόλις εννέα ώρες αργότερα μετά τον αρχικό σεισμό, ένας ασυνήθιστα ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών Ρίχτερ έπληξε κατά μήκος της ίδιας γραμμής ρήγματος, περίπου 60 μίλια βόρεια του πρώτου. 

 

Ενώ το πλήρες μέγεθος των ζημιών παραμένει άγνωστο, διαμερίσματα, ξενοδοχεία και άλλα κτίρια που κατέρρευσαν παρατηρήθηκαν σε δεκάδες πόλεις κοντά στο επίκεντρο και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Δείτε πώς φαινόταν η ζημιά στις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής:

  

Περισσότερα από 5.600 κτίρια καταστράφηκαν μόνο στην Τουρκία μετά τον αρχικό σεισμό, δήλωσαν αξιωματούχοι στη χώρα. Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, κάτι που είναι σύνηθες μετά από μεγάλους σεισμούς.  

 

Ο κυβερνήτης της Μαλάτια, μια επαρχία κοντά στο επίκεντρο, είπε ότι εκατοντάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας, όπου ζουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, οι εικόνες δείχνουν χιόνι να πέφτει πάνω στα συντρίμμια, αυξάνοντας τη δυσκολία διάσωσης.

Οι φωτογραφίες πριν και μετά δείχνουν πώς ο σεισμός κατέστρεψε το ιστορικό Γενί Τζαμί και ισοπέδωσε ένα μεγάλο ξενοδοχείο και μια μεγάλη πολυκατοικία.  

   

 Πηγή: in.gr

 

 

Δειτε Επισης

Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα-Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας
BINTEO: Κάμερα σε κουδούνι σπιτιού στο Ορεγκόν κατέγραψε καρέ-καρέ την αρπαγή γυναίκας
Οπλισμένοι θα πηγαίνουν στο σχολείο οι καθηγητές στο Τενεσί-Απόφαση του κοινοβουλίου
Η Ουάσινγκτον επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ
Πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας στο Χάρκοβο της Ουκρανίας
Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ
Συνετρίβη αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου με δυο επιβαίνοντες, στις ΗΠΑ
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν