Κύπρος και Κίνα υπέγραψαν πενταετές σχέδιο συνεργασίας στη δημόσια υγεία

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο Πρέσβης της Κίνας Liu Yantao υπέγραψαν την Τρίτη σχέδιο Συνεργασίας για τα έτη 2023-2027 στη δημόσια υγεία και τις ιατρικές επιστήμες, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Το σχέδιο συνεργασίας στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και των ιατρικών υπηρεσιών μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης, καθώς και άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δύο μερών σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όπως ο έλεγχος και επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, η διαχείριση νοσοκομείων και η ασφάλεια των τροφίμων.

Ο Υπουργός Υγείας μιλώντας κατά την τελετή ανέφερε πως το σχέδιο αυτό υπογράφεται στη βάση της μακρόχρονης συμφωνίας των κυβερνήσεων των δύο χωρών και επαναβεβαιώνει την στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί.

Το σχέδιο, είπε, προνοεί για την αμοιβαία παροχή βοήθειας για την ανάπτυξη της ποιότητας παροχής φροντίδας υγείας στις δύο χώρες και την παροχή ιατρικών επιστημών.

Ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι στους τομείς που καλύπτει το πενταετές σχέδιο η προσδοκία είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και ικανότητα μέσω ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και επιστημοσύνης και μέσω της απευθείας επικοινωνίας των ειδικών από τις δύο χώρες.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η σύμπραξη μπορεί να αποφέρει περισσότερα αποτελέσματα και γι΄ αυτό το λόγο το Υπουργείο προωθεί τις διεθνείς συνεργασίες.

Χαρακτήρισε πολύ θετικό βήμα την υπογραφή αυτού του σχεδίου με την Κίνα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει ισχυρή προοπτική για αμοιβαίο όφελος που θα οδηγήσει στην βελτίωση της δημόσιας υγείας σε Κύπρο και Κίνα.

Ο Πρέσβης της Κίνας στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι το πενταετές σχέδιο είναι αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης σχέσης που αναπτύχθηκε κατά την Προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι η ισχυρή συνεργασία συνεχίζεται και θα είναι επωφελής για τους δύο λαούς. Ανέφερε ότι Κύπρος και Κίνα μπορούν να εργαστούν στενά για να αναβαθμίσουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες.

Ερωτηθείς για την κατάσταση με την COVID 19 στη χώρα του ο Πρέσβης, μέσω διερμηνέα, είπε ότι υπάρχει βελτιωμένη εικόνα και ότι το 80-85% του πληθυσμού έχει προσβληθεί από την ασθένεια και άρα υπάρχει 'ανθεκτικότητα'.

Είπε ότι δεν έχει ως τώρα εντοπιστεί οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του ιού και ότι η κατάσταση με την θνησιμότητα είναι καλύτερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο Liu Yantao ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του κοινοποιεί πληροφορίες προς τον ΠΟΥ.

Σε ερώτηση για τις συστάσεις χωρών της ΕΕ προς ταξιδιώτες από Κίνα είπε πως δεν είναι όλες οι χώρες που επέβαλαν περιορισμούς και ότι κάποιες τώρα τις αναθεωρούν και ενδεχομένως να τις καταργήσουν και νωρίτερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ