Η ΕΕ κινητοποιεί πάνω από 1.180 διασώστες στην Τουρκία-Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες την Τουρκία και τη Συρία, ενώ πολλοί εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Κατόπιν της ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Τουρκία, 19 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία), μαζί με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, απέστειλαν ομάδες σε συνεννόηση με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ και τις τουρκικές αρχές.

25 ομάδες έρευνας και διάσωσης κατευθύνονται προς τις περιοχές της Τουρκίας που έχουν πληγεί περισσότερο για να βοηθήσουν το προσωπικό πρώτης επέμβασης στο πεδίο. Οι 11 από τις ομάδες αυτές έχουν ήδη φτάσει εκεί. Επιπλέον, έχουν αποσταλεί 2 ιατρικές ομάδες μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφέρει συνολικά 1.185 διασώστες και 79 σκύλους αναζήτησης. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αυξηθούν.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συγκρότησε επίσης μια ομάδα πολιτικής προστασίας αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από 11 κράτη μέλη, οι οποίοι απεστάλησαν αμέσως στην Τουρκία για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Στη Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους εταίρους της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο πεδίο και χρηματοδοτεί ανθρωπιστικές οργανώσεις που διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ παράλληλα παρέχουν στήριξη για την ύδρευση και την αποχέτευση και διανέμουν κουβέρτες και είδη υγιεινής στις πληγείσες περιοχές. Αξιολογούν επίσης το επίπεδο των ζημιών και των αναγκών στη Συρία μετά τον χθεσινό σεισμό για να επέμβουν ανάλογα.

Η ΕΕ εξετάζει όλες τις βιώσιμες επιλογές για την ανάπτυξη πρόσθετων πόρων εντός της Συρίας προς στήριξη των πληγέντων πληθυσμών.

Δειτε Επισης

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Μισισίπι-Ψάχνουν για τυχόν θύματα στα συντρίμμια
Ξεκαθαρίζει ο Πούτιν-«Η χώρα δεν σχηματίζει στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα»
«Είναι μια τραγωδία»-Καταστράφηκαν οικοδομικά τετράγωνα στο Μισισίπι από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου
Οι αρνητικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS
Ο λόγος που στον Λίβανο οι πολίτες ξύπνησαν με δύο διαφορετικές ώρες
ΒΙΝΤΕΟ: Κρίθηκε ένοχος για δολοφονία και έστειλε... φιλιά στην οικογένεια του θύματος
Δεν άρεσε στον Τραμπ η έρευνα σε βάρος του-«Ούτε έγκλημα, ούτε πλημμέλημα»
Στον αέρα η τύχη της τράπεζας First Republic-Προσπάθειες για τη διάσωσή της
BINTEO: Πεδίο μάχης η γαλλική ύπαιθρος-Διαμαρτυρία και συγκρούσεις για κατασκευή υδατοδεξαμενών
Νέο ναυάγιο μεταναστών στα ανοικτά της Τυνησίας-Τουλάχιστον 19 νεκροί