Τα «θέλω» των Συναγερμικών, ο Αβέρωφ και ο… παράγοντας Αναστασιάδης

Μπορεί οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης να ήταν οι νικητές του χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ωστόσο, τα βλέμματα στρέφονται εκ των πραγμάτων στον ΔΗΣΥ και στην επόμενη μέρα, στη σκιά της αποτυχίας του προέδρου της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου να περάσει στην δεύτερη Κυριακή.  

Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί, πως η Πινδάρου βρίσκεται από χθες το βράδυ ενώπιον πρωτόγνωρων διλημμάτων, καθότι καλούμενη πλέον να ασκήσει τον ρυθμιστικό της ρόλο ενόψει δευτέρου γύρου, βρίσκεται ταυτόχρονα αντιμέτωπη με ένα διαφαινόμενο κύκλο εσωστρέφειας, τον οποίο ζητούμενο είναι να διαχειριστεί όσο το δυνατό πιο «αναίμακτα» υπό τις περιστάσεις μπορεί να το κάνει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και διαμορφωθέν εκλογικό περιβάλλον, Νίκος Χριστοδουλίδης ή Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι το ερώτημα στο οποίο πλέον ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να τοποθετηθεί και να δώσει απάντηση, πολύ περισσότερο αν θεωρηθεί δεδομένο πως η επιλογή της ψήφου κατά συνείδηση δεν βρίσκεται στο κάδρο στα σοβαρά.

Αυτό που από τις πρώτες ώρες του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος προκύπτει, είναι οι ήδη εκδηλωθείσες διαφορετικές τάσεις που αναφύονται, με ενδεικτικές τις δημόσιες  τοποθετήσεις Πρόδρομου Προδρόμου και Φαίδωνα Φαίδωνος, ο μεν πρώτος υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη ο δε δεύτερος υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Πρόκειται για τάσεις που εν πολλοίς αντικατοπτρίζουν τις τάσεις ανάμεσα στη βάση του κόμματος, αναλόγως κριτηρίων με τα οποία προσεγγίζουν κατά προτεραιότητα την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς τον Αβέρωφ Νεοφύτου να την διεκδικεί. Κάτι βεβαίως που ισχύει και για τα στελέχη πρώτης γραμμής.

Είναι συναφώς ξεκάθαρο, πως μια μερίδα Συναγερμικών δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα, αντιθέτως θα προέκρινε, την υπέρβαση και την στήριξη Ανδρέα Μαυρογιάννη υπό την επίκληση της μεγαλύτερης ταύτισης στο Κυπριακό με τον συγκεκριμένο υποψήφιο και το κόμμα που τον υποστηρίζει(σ.σ. βλέπε ΑΚΕΛ). Πρόκειται για μια προσέγγιση που συνεπικουρείται ταυτόχρονα από κάτι το οποίο μπορεί δημοσίως να μην λέγεται και να ίσως μην ειπωθεί ποτέ, αλλά που όμως υπάρχει και υπόβοσκε πριν καν το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Τι είναι αυτό; Η κατά κάποιο τρόπο «εκδίκηση» για το γεγονός ότι στην αντίληψή τους ο «διασπαστής» Νίκος Χριστοδουλίδης στάθηκε η αιτία το κόμμα να χάσει τις εκλογές και συνεπώς δεν θα πρέπει επ’ ουδενί τρόπο να επιβραβευθεί τυγχάνοντας της στήριξης της παράταξης.     

Από την άλλη, μια άλλη μερίδα, και ενδεχομένως ποσοτικά μεγαλύτερη, είναι αυτή που θεωρεί ως μονόδρομο την συμπόρευση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, έχοντας στην φαρέτρα της επιχειρηματολογίας της πως ανεξαρτήτως των όσων προηγήθηκαν κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, αυτά που τους ενώνουν με τον κ. Χριστοδουλίδη είναι πολύ περισσότερα από αυτά τους τους χωρίζουν. Αλλά και ότι υπό το πρίσμα της αποτυχίας του Αβέρωφ Νεοφύτου να περάσει στον δεύτερο γύρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι αυτός που από τους δύο εναπομείναντες υποψήφιους μπορεί να διασφαλίσει την συνέχιση της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, στις πρώτες του δηλώσεις χθες το βράδυ, δεν θέλησε να προκαταλάβει με οποιοδήποτε τρόπο τα συλλογικά όργανα, διαμηνύοντας πως την άποψή του θα την εκφράσει στα συλλογικά όργανα και ότι θα σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφασή τους. Και μολονότι αποκρυπτογραφώντας τον τρόπο με τον οποίο ο Αβέρωφ Νεοφύτου τοποθετείτο πριν από την χθεσινή εκλογική διαδικασία για το σενάριο να μην βρίσκεται στον δεύτερο γύρο αρκετοί είναι αυτοί που διέκριναν προτίμηση προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, μιλώντας σήμερα με πραγματικά δεδομένα, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την στάση που τελικά θα τηρήσει.

Πολύ περισσότερο από την στιγμή που στην όλη εξίσωση εισέρχεται ο παράγοντας Νίκος Αναστασιάδης, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την ψεσινή συνάντησή τους στο Προεδρικό να επιχειρηματολογεί εντόνως και να δίνει ξεκάθαρη κατεύθυνση στον Αβέρωφ Νεοφύτου για Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι δύο τους, θα τα πουν ξανά σήμερα το πρωί στο Προεδρικό, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας-απόγευμα εκτός απροόπτου- θα συνέλθει και το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, όπου και θα αρχίσει να διαφαίνεται το προς τα πού οδεύουν τα πράγματα. Στόχο αποτελεί όπως ο ΔΗΣΥ ξεκαθαρίσει με τις αποφάσεις του, οι οποίες θα ληφθούν σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου, μέχρι μεθαύριο Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»