Τέλος οι πλαστικές τσάντες από τα ταμεία-Έρχεται απαγόρευση μικρών συσκευασιών
07:18 - 06 Φεβρουαρίου 2023
Από τα μέσα Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 18 του μήνα, θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των λεπτών πλαστικών σακούλων μεταφοράς στα σημεία πώλησης διάφορων προϊόντων, όπως σε περίπτερα και υπεραγορές, ένα μέτρο που αναμένεται να ελαχιστοποίηση περαιτέρω τη χρήση των πλαστικών στην Κύπρο.
Μπορεί το πρώτο βήμα να είχε γίνει με την χρέωση της πλαστικής σακούλας κατά την αγορά προϊόντων, με τους καταναλωτές να συμβιβάζονται και να μπαίνει στην καθημερινότητά τους η μεταφορά των προσωπικών τους αγορών με ρούχινες ή άλλες τσάντες. Ωστόσο με το νέο μέτρο η απαγόρευση θα φέρει οριστικό τέλος στις πλαστικές τσάντες στους πάγκους των υπεραγορών.
Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το 2030 θα έχουμε την απαγόρευση των μικρών πλαστικών συσκευασιών, όπως αυτές που δίνονται στα δωμάτια των ξενοδοχείων και στα οποία εμπεριέχονται αφρόλουτρα και σαμπουάν.
Όλα αυτά είναι αποφασίστηκαν στα πλαίσια προώθησης της ανακύκλωσης και μείωσης των αποβλήτων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της πράσινης συμφωνίας, η οποία διαρκεί περίπου δέκα χρόνια και έχει διάφορα στάδια.
Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο κος Θεοπέμπτου, «αυτό που συζητιέται τώρα, είναι και η απαγόρευση το 2030 των μικρών συσκευασιών και των μη απαραίτητων συσκευασιών είτε είναι ανακυκλώσιμες, είτε όχι. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης για ποτά και τρόφιμα που θα καταναλωθούν. Επίσης, θα υπάρξει απαγόρευση των συσκευασμένων φρούτων όπως είναι τα πλυμένα λαχανικά τα οποία αυξάνοντα και πληθύνονται στους πάγκους και τα ψυγεία των υπεραγορών».
Από τα μέτρα στα οποία προχωρεί μέσα από τη συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπολογίζεται πως κάθε νοικοκυριό θα μειώσει τα έξοδά του κατά 100 ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, στόχος δεν είναι μόνο η μείωση των αποβλήτων αλλά και η μείωση των πλαστικών και για να επιτευχθεί αυτό στην Κύπρο θα πρέπει οι Τοπικές Αρχές να οργανωθούν. «Αυτό μπορεί να γίνει με την μείωση κατά 50% της κατά κεφαλήν παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων μέχρι το 2030. Παράλληλα να γίνεται επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανάκτηση άλλων υλικών, περιλαμβανομένων των εργασιών υγειονομικής ταφής, μη επικίνδυνων αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων η αύξηση των εργασιών αυτών κατ΄ ελάχιστο στο 70% ως προς το συνολικό βάρος. Τέλος, θα πρέπει μέχρι το 2025 να γίνει προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον σε ποσοστό 55% κατά βάρος, σε ποσοστό 60% μέχρι το 2030 και σε ποσοστό 65% μέχρι το 2035».
Όπως είπε τέλος ο κος Θεοπέμπτου «η νέα κυβέρνηση χρειάζεται να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς και η Τοπική αυτοδιοίκηση να οργανωθεί από τώρα για τα όσα χρειάζεται να γίνουν, ενώ θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε νέες επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες πρακτικές χωρίς τη χρήση των πλαστικών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευκρινίσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος αναφορικά με τα πλαστικά μίας χρήσης