Πώς σχολιάζει τα αποτελέσματα των Προεδρικών Εκλογών ο διεθνής Τύπος

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών βρίσκει αντίκτυπο στο διεθνή Τύπο. Τα ξένα ενημερωτικά μέσα εστιάζουν στους νικητές του πρώτου γύρου, δίνοντας έμφαση στα βιογραφικά σημειώματα του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος κατά την επόμενη περίοδο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το αμερικανικό «Politico» εστιάζοντας στο τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αναφέρει ότι «ο 49χρονος Νίκος Χριστοδουλίδης διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και στη συνέχεια Υπουργός Εξωτερικών υπό τον Αναστασιάδη». «Διέκοψε τη συνεργασία του με τον ΔΗΣΥ και τον ηγέτη του, Αβέρωφ Νεοφύτου, διχάζοντας έτσι τη συντηρητική ψήφο», αναφέρεται. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται σκληροπυρηνικός όσον αφορά το θέμα της επανένωσης της Κύπρου και υποστηρίζεται επίσης από κεντρώα κόμματα και κόμματα λιγότερο ευέλικτα στις συνομιλίες για την επανένωση.

Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, γράφει ότι είναι 66 ετών, ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Νίκου Αναστασιάδη στις συνομιλίες επανένωσης με τους Τουρκοκύπριους. Πριν από αυτό υπηρέτησε ως Κύπριος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Προσθέτει ότι «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υποσχέθηκε να γυρίσει σελίδα και να αλλάξει την αμαυρωμένη εικόνα της Κύπρου, καθώς και να επικεντρωθεί στην επανέναρξη των συνομιλιών επανένωσης».

Μεταδίδοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times» γράφει ότι «σύμφωνα με αναλυτές η "πελατειακή" προσέγγιση της Κύπρου στην πολιτική είχε ενταθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στον ελληνοκυπριακό νότο του νησιού, ο οποίος έχει πληθυσμό μόλις 1,2 εκατ. ανθρώπων». «Ο νέος πρόεδρος και η κυβέρνησή του αναμένεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξανόμενο κόστος ζωής, η επανέναρξη των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων με τους Τουρκοκύπριους και η επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροδότησης του νησιού», προσθέτει.

Η «Guardian» από την πλευρά της μεταδίδει ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναδεικνύεται επικρατέστερος (των προεδρικών εκλογών) και θα αντιμετωπίσει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής».

Στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα προσθέτει ότι «ο Χριστοδουλίδης, ο οποίος αποσχίστηκε από τον ΔΗΣΥ για να διεξάγει τη δική του εκστρατεία με τη βοήθεια των κομμάτων που παραδοσιακά τηρούν σκληρή γραμμή στις συνομιλίες για την επίλυση της δεκαετούς διαίρεσης της χώρας, είχε προεξοφληθεί ότι θα αναδεικνυόταν νικητής, αν και είχε προβλεφθεί ότι η ψηφοφορία του πρώτου γύρου δεν θα έβγαζε σαφή νικητή».

Η γαλλική ενημερωτική ιστοσελίδα «Rfi» μεταδίδοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών υπογραμμίζει ότι «το ζήτημα της μετανάστευσης επιτείνει τον πονοκέφαλο (των Κύπριων πολιτικών). Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αιτούντων άσυλο στην ΕΕ ως ποσοστό του πληθυσμού της».

«Η Κύπρος κατηγορεί τον βορρά ότι αφήνει τους μετανάστες να περάσουν τη (Πράσινη) γραμμή μόλις φτάσουν στο νησί από την Τουρκία. Πώς όμως θα κλείσει η Πράσινη Γραμμή χωρίς να διαιρεθεί το νησί; Η άλλη έκτακτη ανάγκη είναι ο πληθωρισμός και οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Αλλά η Κύπρος πρέπει επίσης να καταπολεμήσει τη διαφθορά που επιμένει», προσθέτει.

Η ισπανική ενημερωτική ιστοσελίδα «Publico» μεταδίδει ότι «ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο την Κυριακή. Αντίπαλός του για την αρχηγία του κράτους θα είναι ο ανεξάρτητος Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος έχει ένα προβάδισμα έναντι του τρίτου υποψηφίου, του ηγέτη του συντηρητικού κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου».

Η γερμανική ιστοσελίδα «Tagesschau» μεταδίδοντας τις εξελίξεις από τις προεδρικές εκλογές γράφει ότι «το πρώτο καθήκον του νέου επικεφαλής του κράτους θα είναι να αναζωογονήσει τις συνομιλίες για την υπέρβαση της διαίρεσης του μεσογειακού νησιού, οι οποίες έχουν βαλτώσει από το 2017».

«Το βόρειο τμήμα έχει αναγνωριστεί διεθνώς μόνο από την κυβέρνηση της Άγκυρας μετά τη διχοτόμηση του 1974. Ως εκ τούτου, οι εκλογές διεξήχθησαν μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού. Ο βορράς δεν συμμετέχει στην πολιτική ζωή του νότου. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει επίσης να αφιερωθεί στην καταπολέμηση του νεποτισμού. Επιπλέον, ο αυξανόμενος αριθμός των αιτούντων ασύλου θεωρείται πρόβλημα», προσθέτει.

Για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μεταδίδει ότι «οι Κύπριοι περιμένουν από τον νέο Πρόεδρο να κινηθεί γρήγορα για να στηρίξει μια οικονομία που πλήττεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στο κόστος ζωής. Το μεταναστευτικό είναι επίσης ένα καυτό θέμα εν μέσω μιας συνεχιζόμενης εισροής αιτούντων άσυλο που έχει καταστήσει την Κύπρο μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις κατά κεφαλήν αιτήσεις ασύλου».

«Η αξιοποίηση των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου εν μέσω ενεργειακής κρίσης και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αποστάτες Τουρκοκύπριους για την επίλυση της εθνοτικής διαίρεσης του νησιού αποτελούν επίσης θέματα προτεραιότητας», αναφέρει το δίκτυο.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua» από την νύχτα της Κυριακής μεταδίδει ότι «ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης πήρε το προβάδισμα στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου την Κυριακή και θα αναμετρηθεί με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ήρθε δεύτερος, στο δεύτερο γύρο στις 12 Φεβρουαρίου. Ο Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητος, συγκέντρωσε το 32,04% των ψήφων και ο Μαυρογιάννης, ο οποίος κατέβηκε επίσης ως ανεξάρτητος και υποστηρίζεται από το αριστερό κόμμα ΑΚΕΛ, συγκέντρωσε το 29,61% των ψήφων. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, τερμάτισε τρίτος με 26,11% των ψήφων και έτσι έμεινε εκτός της προεδρικής κούρσας, τερματίζοντας τη δεκαετή κυριαρχία του κόμματος στην εξουσία στο νησί της ανατολικής Μεσογείου».

Το δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορειόυ ειδήσεων συνεχίζει αναφέροντας ότι «ο Χριστοδουλίδης υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια ως εκπρόσωπος του Αναστασιάδη και στη συνέχεια ως υπουργός Εξωτερικών του για άλλα τέσσερα χρόνια. Ο Μαυρογιάννης, διπλωμάτης στο υπουργείο Εξωτερικών, ήταν διαπραγματευτής του Αναστασιάδη στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους για την επίλυση του Κυπριακού».

«Πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία θα αρχίσουν να προσελκύουν τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ για την υποστήριξή τους ενόψει της επαναληπτικής ψηφοφορίας», προσθέτει στη συνέχεια το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. 

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ