Στο κάδρο του ΔΗΣΥ και η ψήφος κατά βούληση-Οι τάσεις ανάμεσα στα στελέχη
16:00 - 06 Φεβρουαρίου 2023
Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στον ΔΗΣΥ, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αντικρουόμενες απόψεις ως προς τον τρόπο που θα κινηθεί η παράταξη στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο συνήλθε το πρωί της Δευτέρας, για να μελετήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να καθορίσει τα επόμενα βήματα για την απόφαση του κόμματος, οι απόψεις αυτές τέθηκαν επί τάπητος, με γνώμονα και το συγκρουσιακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη βάση του κόμματος και την αναγνώριση πως όποια απόφαση κι αν ληφθεί θα έχει επιπτώσεις, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της απόφασης για να ληφθεί η οριστική απόφαση σε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου το απόγευμα της Τρίτης, δόθηκε συνέχεια και στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής για το ποια θα πρέπει να είναι η πρόταση του κόμματος προς τα μέλη και τους ψηφοφόρους του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Ανοίγει διάλογο ο ΔΗΣΥ-Βλέπει Μαυρογιάννη πριν τον Χριστοδουλίδη ο Αβέρωφ
Κατατέθηκαν διιστάμενες απόψεις, κάτι άλλωστε που διαφάνηκε από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φέρεται να έχει ήδη δείξει προτίμηση προς την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι πληροφορίες φέρουν στελέχη που πρόσκεινται στον Νίκο Αναστασιάδη να συμφωνούν μαζί του και να προκρίνουν υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη.
Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν απόψε, αφού γίνουν οι συναντήσεις μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις 5:00 και του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη στις 6:15 και διαμορφωθεί μία εικόνα ως προς τις σκέψεις και της άλλης πλευράς και τι προσφέρουν για συμπόρευση του ΔΗΣΥ μαζί τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H σκακιέρα κινήσεων Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη και η διεκδίκηση των Συναγερμικών
Ούτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στις πρωινές του δηλώσεις, ούτε η ανακοίνωση του κόμματος που εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση του Εκτελεστικού Γραφείου, αλλά ούτε στελέχη του κόμματος, που κοπίασαν για την υποψηφιότητα του προέδρου τους, βγάζουν από το κάδρο την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μάλιστα οι πληροφορίες φέρουν κάποια στελέχη να προκρίνουν στήριξη του κ. Μαυρογιάννη, βασισμένη σε ένα προσυμφωνημένο πλαίσιο συνεργασίας που θα προνοεί την ανάληψη συγκεκριμένων υπουργικών χαρτοφυλακίων, από πρόσωπα που θα υποδειχθούν από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Ωστόσο φαίνεται πως περισσότερα είναι τα στελέχη που προκρίνουν την υποστήριξη στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη. Μάλιστα αυτή η τάση έχει δύο σκέλη:
- Είτε να υποστηρίξουν τον κ. Χριστοδουλίδη με προοπτική τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που επιδιώκει να σχηματίσει.
- Είτε να υποστηρίξουν τον κ. Χριστοδουλίδη για εκλογή αλλά να διατηρήσουν ένα ρόλο χρήσιμης αντιπολίτευσης, που θα βρίσκεται κοντά αλλά όχι εντός στην κυβέρνησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η σχολή σκέψης λέει πως δεν μπορεί ο ΔΗΣΥ να βρεθεί στο ίδιο στρατόπεδο με το ΑΚΕΛ, ανεξαρτήτως πόσο ευνοϊκοί θα μπορούσε να είναι οι όροι αυτής της συνεργασίας, καθώς δεν βλέπουν πώς αυτή η υπέρβαση θα ευνοούσε μακροχρόνια το κόμμα. Την ίδια στιγμή, αντιλαμβάνονται ότι ήδη μια μεγάλη μερίδα της βάσης έχει τοποθετηθεί υπέρ του κ. Χριστοδουλίδη από τον πρώτο γύρο και τα φυσικά ένστικτα μιας άλλης μεγάλης ομάδας είναι να κινηθούν προς ένα υποψήφιο που προέρχεται από τις τάξεις τους, ασχέτως της όποιας πικρίας έχει προκληθεί, παρά να προβούν σε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση του ΑΚΕΛ.
Πάντως, από ό,τι διαφάνηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο, έχει κερδίσει έδαφος και το ενδεχόμενο που θεωρείτο το βράδυ των εκλογών το πιο απομακρυσμένο, δηλαδή η κατά βούληση ψήφος. Γνωρίζοντας, ωστόσο, πόσο ευαίσθητες είναι οι ισορροπίες, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Εκτελεστικού Γραφείου έχουν κερδίσει έδαφος και το σενάριο που φαινόταν πιο απομακρυσμένο από τα τρία, αυτό της κατά βούλησης ψήφου. Παρόλο που φαντάζει πολύ ξένο στα πολιτικά θέσμια ένα κόμμα όπως ο Δημοκρατικός Συναγερμός να μην έχει άποψη για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, για πολλά στελέχη αυτός ο δρόμος θα είναι ο πιο ομαλός όπως ήρθαν τα πράγματα, γιατί θα συγκρατήσει, σε κάποιο βαθμό, την τροφοδότηση της τεράστιας σύγκρουσης που υπάρχει στη βάση του κόμματος αυτή τη στιγμή. Αυτό, βέβαια, συζητήθηκε προτού ακούσουν τι έχουν πραγματικά να πουν οι δύο υποψήφιοι.
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα ληφθεί η απόφαση του κόμματος. Αρχικά η πληροφόρηση που υπήρξε ήταν πως, αφού συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο, θα στείλει συγκεκριμένη πρόταση προς το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο θα λάμβανε την τελική απόφαση. Τελικά, κι επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια στο καταστατικό το κόμματος, ερμηνεύθηκε πως η απόφαση μπορεί να ληφθεί από το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο έχει τη δυνατότητα, εάν το επιθυμεί να στείλει την απόφαση σε ένα πιο διευρυμένο κομματικό όργανο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Ο εκνευρισμός Αβέρωφ για Πρόεδρο, η δυσφορία για στελέχη και ο γρίφος για Β γύρο
- Η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ μετά το Εκτελεστικό Γραφείο και το μήνυμα σε Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη
- Έτσι θα κινηθεί το ΕΛΑΜ προς τον Β΄ γύρο των Προεδρικών-Κεντρική Επιτροπή την Τετάρτη
- Πώς τοποθετήθηκαν στελέχη του ΔΗΣΥ στη σύσκεψη στο Προεδρικό
- Τα «θέλω» των Συναγερμικών, ο Αβέρωφ και ο… παράγοντας Αναστασιάδης
- Όλοι θέλουν τους Συναγερμικούς-Τα ανοίγματα στους ηττημένους ρυθμιστές