H απόπειρα φόνου για ψήφους, το οn air ρουσφέτι γιαγιάς και ο «Wenger out»

Οι Προεδρικές εκλογές βρίσκονται ήδη στο κατώφλι μας και οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τον πρώτο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία, ο οποίος θα ανέβει το λόφο του Προεδρικού και θα πάρει τη θέση του νυν Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, που αποχωρεί έπειτα από δέκα χρόνια στην εξουσία. 

Υποψήφιοι, εκλογικά επιτελεία και κόμματα δούλεψαν για μήνες, ώστε να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ίδιους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις Αρχές του κράτους, οι οποίες είχαν και έχουν ρόλο, ώστε να κυλήσει ομαλά η σπουδαία αυτή διαδικασία. Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση όμως, έτσι και σε αυτές τις Προεδρικές, δεν αποκλείονται τα απρόοπτα, τα ευτράπελα και τα παρατράγουδα, αφού λόγω του εκρηκτικού ταπεραμέντου που κουβαλάμε ως λαός, θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύψουν περιστατικά, που θα μείνουν στην ιστορία. 

Έτσι συμβαίνει εξάλλου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αφού στο παρελθόν υπήρξαν πολλά τέτοια περιστατικά, όπως για παράδειγμα ψήφοι από «νεκρούς», συζυγικά καβγαδάκια για τους υποψήφιους, η γιαγιά που ζήτησε ρουσφέτι από τον Νίκο Αναστασιάδη... on air, αλλά και απόπειρα δολοφονίας υποστηρικτή του ΔΗΣΥ.

Η απόπειρα φόνου στις βουλευτικές

Η απόπειρα φόνου υποστηρικτή του ΔΗΣΥ, αποτέλεσε το πιο τραγικό από όλα τα περιστατικά παρατράγουδων που συνέβησαν ποτέ σε εκλογική διαδικασία στην Κύπρο. Ήταν 23 Μαΐου 1981, μία μέρα πριν τις βουλευτικές εκλογές, όταν οπαδός του Δημοκρατικού Συναγερμού έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας, στον Αστρομερίτη. Όπως είχε καταγγείλει, τότε ο ίδιος στην εφημερίδα «Σημερινή», ενώ οδηγούσε το όχημά του, μεταφέροντας αφίσες του ΔΗΣΥ δέχθηκε καταιγισμό πυρών, από πρόσωπα που τον καταδίωκαν από τον Αστρομερίτη μέχρι την Κοκκινοτριμιθιά.

Από τους πυροβολισμούς υπήρξαν ζημιές στο όχημά του, αφού καταστράφηκαν τα λάστιχα και η μηχανή, ενώ ο ίδιος κατάφερε να γλυτώσει. Στη συνέχεια μετέβη στον Αστυνομικό Σταθμό Κοκκινοτριμιθιάς, οι υπεύθυνοι του οποίου τον έστειλαν στην Περιστερώνα για να δώσει κατάθεση. Ακολούθως, από τον αστυνομικό σταθμό της περιοχής τον παρέπεμψαν στον Αστρομερίτη, χωρίς να του λάβουν κατάθεση, σύμφωνα με όσα ανέφερε.

Μάλιστα, το θύμα υπέδειξε στους αστυνομικούς δύο πρόσωπα, τα οποία αναγνώρισε, όπως τους είπε, αλλά εκείνοι όχι μόνο δεν τους κάλεσαν να καταθέσουν, αλλά ανέκριναν τον ίδιο. 

Ψηφοφόροι έπαιρναν σταυρωμένα ψηφοδέλτια

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την απόπειρα φόνου του υποστηρικτή του ΔΗΣΥ, ένα άλλο πολύ σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στις ίδιες εκλογές και αφορούσε καταγγελίες για καλπονοθεία σε υπέρ του ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με τη «Σημερινή», η ΝΕΔΗΠΑ, καθώς και αρκετοί άλλοι, κατήγγειλαν ότι σε διάφορα εκλογικά κέντρα της Λευκωσίας, δόθηκαν σε ψηφοφόρους ψηφοδέλτια με σταυρό, κάτω από τους υποψήφιους του ΔΗΚΟ. Κάτι τέτοιο συνέβη και σε ανεξάρτητο υποψήφιο βουλευτή.

Επίσης, στο Γυμνάσιο Φανερωμένης στη Λευκωσία, ένας ψηφοφόρος ζήτησε να ψηφίσει τον ΔΗΣΥ, γιατί δεν ήξερε γράμματα και ο υπεύθυνος του κέντρου του ψήφισε το ΑΚΕΛ, ενώ το ίδιο συνέβη και με ψηφοφόρο της ΕΔΕΚ. Αφότου τα δύο περιστατικά έγιναν γνωστά, οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων υπέβαλαν ένσταση και η ψηφοφορία διακόπηκε για περίπου μία ώρα, στο συγκεκριμένο κέντρο.

Φοβερό και τρομερό περιστατικό, σημειώθηκε και στον Πρόδρομο, αφού σύμφωνα με καταγγελία που είχε φέρει στο φως ο τύπος της εποχής, άνδρες της ΚΥΠ άσκησαν πίεση στον κοινοτάρχη προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη του υπέρ του ΔΗΚΟ. Όπως κατήγγειλε, αν δεν ενέδιδε στις απειλές, θα απολυόταν από τη θέση του, ενώ το ίδιο θα συνέβαινε και στην κόρη του, που εργαζόταν σε τράπεζα. 

Οι φωνές από ηλικιωμένη, ο τσακωμός ζευγαριού και η... νεκρή ψηφοφόρος

Ευτράπελα σημειώθηκαν και στις εκλογές του 1985, όταν μια ηλικιωμένη μπήκε στο παραβάν για να ψηφίσει το πρόσωπο που είχε επιλέξει, ενώ υπήρξε και καυγάς μεταξύ ζευγαριού, σε κοινή θέα.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», στην πρώτη περίπτωση, μέλος κομματικού συνεργείου πλησίασε μια γιαγιά και τη ρώτησε αν χρειάζεται βοήθεια για να ψηφίσει. Τότε, η ηλικιωμένη, βγήκε εκτός εαυτού και άρχισε να φωνάζει «φύε γλήορα που δαμαί, σατανά, πριν βάλω τις φωνές. Βοήθεια εν θέλω που κανένα».

Στη δεύτερη περίπτωση, ζευγάρι έστησε τρικούβερτο καυγά στην αυλή εκλογικού κέντρου για το ποιον θα ψηφίσουν.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Άνδρας: Να κάμεις όπως σου είπα.

Γυναίκα: Μα αφού δεν μου αρέσκει το κόμμα σου.

Άνδρας: Γιατί; Δακκάνει σε;

Γυναίκα: Εν γέροι.

Άνδρας: Γιατί εν να τους παντρευτείς; Να βάλεις το σταυρό σου τζιαμαί που σου είπα.

Γυναίκα: Εγώ θα ψηφίσω τζίνους που θέλω.

Άνδρας: Να σου φέρω μια πελασινίβερσιν.

Στις ίδιες εκλογές, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, γυναίκα υποσχέθηκε στο σύζυγό της ότι θα ψήφιζε εκείνο που της είπε, ωστόσο αργότερα είπε ότι, «είπα του πως θα έκαμνα ότι μου είπε, αλλά όταν επήγα πίσω που τα σταντς εψήφισα ότι ήθελα».

Εξάλλου στο χωριό Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας, μια γυναίκα πήγε να ψηφίσει, ωστόσο της είπαν ότι δεν μπορούσε γιατί την είχαν διαγράψει επειδή ήταν… νεκρή!

Το ίδιο συνέβη και σε άλλο χωριό της επαρχίας, ωστόσο η γυναίκα δεν το πήρε τόσο ήρεμα και άρχισε να φωνάζει ότι ήταν ζωντανή και έπρεπε να την αφήσουν να ψηφίσει.

Υπήρξαν εξάλλου κι άλλα περιστατικά με ηλικιωμένους, όπως για παράδειγμα μια γιαγιά στη Λάρνακα, την οποία τα παιδία της την έβαλαν να ψηφίσει τον ΔΗΣΥ. Όταν βγήκε από την κάλπη, την ρώτησαν αν πήγαν όλα καλά και τους απάντησε, «όι εσυγχίστηκα και ψήφισα το 1 (ΑΚΕΛ)». Τότε, τα παιδιά της εκνευρίστηκαν και της απάντησαν, «έκαμες τα θάλασσα, τόσα μαθήματα που σου κάμαμε. Να πάει περπατητή τωρά σπίτι. Δεν σε παίρνουμε με το αυτοκίνητο. Να μάθεις…» 

Η γιαγιά που δεν έβρισκε τον Κληρίδη και το χαμένο βιβλιάριο υποψήφιου

Αρκετά περιστατικά με πολίτες που ήταν εγγεγραμμένοι στη λίστα των τεθνεόντων, σημειώθηκαν και στις βουλευτικές εκλογές του 1996.

Για παράδειγμα στη Λάρνακα, μια γιαγιά πήγε να ψηφίσει και ο έφορος εκλογής διαπίστωσε ότι ήταν γραμμένη στον κατάλογο των αποβιωσάντων. Αφού διαπίστωσε ότι η ηλικιωμένη έλεγε την αλήθεια για την ταυτότητά της, της επέτρεψε να ψηφίσει. Το ίδιο συνέβη και στην Πάφο, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο έφορος δεν επέτρεψε στην γιαγιά να ψηφίσει, αφού δεν κατάφερε να τον πείσει ότι ήταν η ίδια.

Επίσης στην Πάφο, άνδρας μετέβη σε εκλογικό κέντρο μαζί με τη σύζυγό του και αφού ψήφισε, ζήτησε να ψηφίσει και εκ μέρους της, γιατί εκείνη είχε πρόωρη γεροντική άνοια. Αφού δεν του επετράπη να το πράξει, έσχισε το ψηφοδέλτιο και το πέταξε, με αποτέλεσμα να επέμβει η Αστυνομία και να τον συλλάβει. Στη σύζυγό του, δόθηκε νέο ψηφοδέλτιο και άσκησε κανονικά το εκλογικό της δικαίωμα. Μια άλλη γιαγιά, αρνείτο να ψηφίσει, γιατί δεν έβλεπε στο ψηφοδέλτιο το πρόσωπο του Γλαύκου Κληρίδη…

Την ίδια ώρα, στην Αμμόχωστο, υποψήφιος βουλευτής δεν μπόρεσε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, γιατί έχασε το εκλογικό του βιβλιάριο, ενώ στη Λεμεσό, υπήρξαν ευτράπελα με πρωταγωνιστή τον μακαριστό πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε σε εκλογικό κέντρο με ηλικιωμένη κι εκείνη τον ρώτησε αν το κόμμα του θα είναι πρώτο στις εκλογές. Ο Σπύρος Κυπριανού απάντησε, «μη φοβάσαι θεία, το ΔΗΚΟ είναι πάντα δυνατό». 

Οι δίδυμοι που προκάλεσαν αναστάτωση

Από τα πιο ευτράπελα περιστατικά που σημειώθηκαν σε εκλογικές διαδικασίες, έλαβε χώρα το 2001, στις βουλευτικές εκλογές, με δίδυμους. Ένα πρόσωπο μετέβη σε εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει. Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, αποχώρησε από το χώρο και λίγο αργότερα στο ίδιο εκλογικό κέντρο μετέβη ο δίδυμος αδελφός του.

Βλέποντάς τον, τα μέλη του εκλογικού κέντρου, αρχικά δεν τον άφησαν να ψηφίσει, αφού πίστεψαν ότι επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο που είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, λίγη ώρα προηγουμένως.

Αμέσως, ζήτησαν την παρέμβαση της Αστυνομίας, μέλη της οποίας προσπάθησαν να επέμβουν. Κάπου εκεί υπήρξε έντονη λογομαχία μεταξύ του ψηφοφόρου και των μελών της Αστυνομίας. Τελικά, άπαντες πείστηκαν πως πρόκειται για άλλο πρόσωπο και άφησαν τον πολίτη να ψηφίσει κανονικά.

Σκηνές απείρου κάλλους σημειώθηκαν και με τσακωμό μεταξύ ζευγαριού, στις ίδιες εκλογές. Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος του κρατικού καναλιού προσέγγισε ζεύγος ρωτώντας το αν ψηφίζει διαφορετικά κόμματα.

Η ερώτηση έφερε την αντίδραση του άνδρα, ο οποίος του απάντησε, «ήταν να τη χωρίσω». Η απάντησή του, εκνεύρισε τη σύζυγο, η οποία του είπε, «Ρε μα επέλλανες;», ωστόσο εκείνος συνέχισε λέγοντας, «λαλώ της εγώ τι να ψηφίσει». Τότε η σύζυγος του απάντησε, έχε χάριν που εψηφίσαμε», και αποχώρησαν από το σημείο. 

Ο κύριος «Παρακαλώ« του 2004

Οι Ευρωεκλογές του 2004, που ήταν οι πρώτες στις οποίες συμμετείχε η Κύπρος, ως νέο μέλος της Ένωσης, σημαδεύτηκαν από τα «Παρακαλώ», το εφόρου εκλογών, Λάζαρου Σαββίδη, ο οποίος προσπαθούσε να επιβάλει την τάξη, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στο Συνεδριακό Κέντρο. 

Χρόνια αργότερα, σε συνέντευξή του στον REPORTER, ο κ. Σαββίδης εξήγησε πως «ήρθαν όλοι στο Συνεδριακό Κέντρο για την ανακήρυξη και φώναζαν οι του ΔΗΣΥ και εκείνοι που έφυγαν από τον ΔΗΣΥ, συνθήματα. Ήταν εκείνη η νύχτα που όλος ο κόσμος με έμαθε ως ο “κύριος Παρακαλώ”. Εκείνη τη νύχτα ήρθε η Αστυνομία και μου είπε ότι αν δεν τους άφηνα να μπουν στο συνεδριακό θα είχαμε επεισόδια. Μπήκαν λοιπόν μέσα, προσπαθούσα να κατευνάσω τον κόσμο και τις φωνές τους. Την ίδια ώρα, ο κ. Ματσάκης που είχε εκλεγεί πήρε τον οκτάχρονο γιο του και έφυγε και δεν ήταν παρών στην ανακήρυξη. Μας είχε πει ”εγώ δεν θα μείνω με τούτους τους πελλούς και έφυγε”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο… κύριος Παρακαλώ στον REPORTER-Οι εκλογές πίσω από το παραβάν που άφησαν εποχή

Επεισόδια μεταξύ συνυποψηφίων

Στις δημοτικές εκλογές του 2011, καταγράφηκαν διάφορα παράδοξα, μεταξύ των οποίων και ο καυγάς ανάμεσα σε συνυποψήφιους.

Συγκεκριμένα στην Πάφο, νεοεκλεγείς κοινοτάρχης, πιάστηκε στα χέρια με συνυποψήφιό του, μετά την εκλογή του. Αφού παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι το επεισόδιο διακόπηκε. 

Επίσης το 2011, σε δύο περιπτώσεις υπήρξαν υποψήφιοι κοινοτάρχες, ένας στην Πάφο και ένας στη Λεμεσό, οι οποίοι έλαβαν μηδέν ψήφους! Ουσιαστικά, ούτε οι ίδιοι δεν πίστευαν στο δικό τους πρόγραμμα και πιθανότατα να στήριξαν είτε κάποιον άλλο υποψήφιο, είτε να μην πήγαν καν στην κάλπη.

Τους ψήφισε όλους...

Σε πιο πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες, κατά τις οποίες οι πολίτες έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα, αναπτύχθηκε το φαινόμενο της φωτογράφησης του ψηφοδελτίου τους, κάτι που απαγορεύεται δια νόμου, αφού η ψήφος είναι μυστική. 

Τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα όσοι εντοπίζονταν να συλλαμβάνονται. Στις δημοτικές εκλογές του 2016, τρία πρόσωπα εντοπίστηκαν την ώρα που επιχειρούσαν να φωτογραφήσουν τα ψηφοδέλτιά τους, στις κοινότητες Ίνειας, Έμπας, καθώς και στον Δήμο Πέγειας, παρά τις προειδοποιήσεις πως αποτελεί ποινικό αδίκημα η χρήση κινητού για φωτογράφιση ψηφοδελτίου. 

Το 2016, υπήρξε επίσης ψηφοφόρος, ο οποίος πήγε στην κάλπη για να ψηφίσει δήμαρχο στην Αθηένου, όμως φάνηκε λίγο... αναποφάσιστος. Έτσι, μη θέλοντας να στεναχωρήσει οποιονοδήποτε, αποφάσισε να ψηφίσει και τους τέσσερις υποψήφιους. Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, το ψηφοδέλτιό του θεωρήθηκε άκυρο.

Ένα ακόμη κωμικοτραγικό περιστατικό σημειώθηκε στις ίδιες εκλογές, όταν υποψήφιος καταδικάστηκε από το Δικαστήριο δύο μέρες πριν τις εκλογές, με πρόστιμο 6.000 ευρώ για κατάχρηση εξουσίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι μπορεί να παραμείνει στο ψηφοδέλτιο και τελικά συμμετείχε ως υποψήφιος.

Το μελίσσι που σταμάτησε τις εκλογές, το ρουσφέτι της γιαγιάς και το «Wenger out»

Πολλά ήταν τα ευτράπελα που σημειώθηκαν στις Προεδρικές εκλογές του 2018, «Αναρχικό» μελίσσι έβαλε τους δικούς του κανόνες στις Προεδρικές Εκλογές του 2018, όταν σταμάτησε την διαδικασία σε εκλογικό κέντρο στην Πάφο. 

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, στο εκλογικό κέντρο Παναγιάς κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, ένα μελίσσι βρέθηκε στην είσοδο του εκλογικού κέντρου, με αποτέλεσμα να προκύψουν εμπόδια στην ομαλή πρόσβαση των πολιτών στις κάλπες.

Στις ίδιες εκλογές, μια απελπισμένη γιαγιούλα που δυσκολευόταν να μπει στο σπίτι της λόγω εργασιών, αποφάσισε να πάει κατευθείαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να του ζητήσει... ρουσφέτι.

Στο διάλογο που είχαν on air, η γλυκύτατη γιαγιά, είπε στον Πρόεδρο, «είτε φκεις είτε μείνεις, σάσμου τζίνο το δρόμο να μπαίνω έσσω μου. Εκάμαν αυλάτζιη τζαι τραππιώ να μπώ έσσω μας. Στείλε ένα άνθρωπο μαζί μου να πάει να δει». 

Ο Πρόεδρος της απάντησε, «όι τωρά μάνα μου, σήμερα κάμνουμε εκλογές» και στη συνέχεια ζήτησε να πάρουν τα στοιχεία της. 

Viral είχε γίνει το 2018 κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών, φωτογραφία που ανήρτησε χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με την οποία έδειχνε την ψήφο του. 

Ο πολίτης, αντί να επιλέξει ανάμεσα στους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, έγραψε πάνω στο ψηφοδέλτιο Wenger Out, δείχνοντας πόσο ήθελε να φύγει ο Γάλλος προπονητής από την αγαπημένη του Άρσεναλ. Για την ιστορία, το αίτημα του έγινε πραγματικότητα, λίγους μήνες αργότερα.

 

Δειτε Επισης

Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Μετά από ημέρες κλιμάκωσης, ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Έβαλε τα ναρκωτικά σε βαλίτσα και τα μετέφερε στη Λεμεσό-Πώς χάλασε το κοντραμπάντο η ΥΚΑΝ (pics)
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης
Άφαντη για τρίτη μέρα η 13χρονη Κωνσταντίνα στη Λευκωσία-Νέα έκκληση της Αστυνομίας (pic)
Τραγωδία στην Άμφισσα-«Το παιδί ήταν νεκρό με παραμορφωμένο κεφάλι από τη χρήση της βεντούζας»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο