Έτσι βλέπουν τις Προεδρικές Εκλογές στο εξωτερικό-Τι γράφουν ξένα ΜΜΕ

Αυξημένο ενδιαφέρον για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο καταγράφεται στα διεθνή ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων, με εκτεταμένες αναφορές στην εκλογική διαδικασία και το προφίλ των υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων  σχετικά με τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης για τις προεδρικές εκλογές κάνει λόγο η εφημερίδα Καθημερινή των Αθηνών, προβαίνοντας σε εκτιμήσεις για τις διεργασίες που θα ακολουθήσουν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκλογών.

Σε «τέλος εποχής» Αναστασιάδη αναφέρεται η επίσης αθηναϊκή εφημερίδα Τα Νέα, σημειώνοντας πως ο πρώτος γύρος θα κρίνει πολλά για την επόμενη Κυριακή και κυρίως για τις συμμαχίες που θα καταστεί δυνατόν να διαμορφωθούν ανάλογα και με το ποιοι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται στους τρεις υποψηφίους που διεκδικούν τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεχωρίζοντας ως σημαντικά ζητήματα για τα επόμενα χρόνια την επανένωση του νησιού και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύντομη αναφορά στις προεδρικές εκλογές έκανε και η αυστριακή ραδιοτηλεόραση, η οποία παρουσιάζει τους βασικούς υποψηφίους και σημειώνει το προβάδισμα Χριστοδουλίδη βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Σε εκτενή ανταπόκριση το πρωί της Κυριακής σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναδεικνύει στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των ψηφοφόρων παγκύπρια αλλά και ανά επαρχία, ενώ μεταδίδει πως άνοιξαν χωρίς προβλήματα οι κάλπες σύμφωνα με την προγραμματισμένη ώρα έναρξης,

Πρώτο θέμα και στην ελληνική έκδοση του Euronews οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο προβάλλει στην αρχική του σελίδα λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, παρουσιάζει τα προφίλ των βασικών υποψηφίων, ενώ φιλοξενεί και αναλύσεις σχετικά με το μεταναστευτικό και το ενεργειακό στη Μεγαλόνησο.

Η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle κάνει εκτιμήσει σχετικά με τα φαβορί, με το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο να προσθέτει πως ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να διαχειριστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό, τις πολιτικές προσάρτησης των κατεχομένων που ήδη εφαρμόζει η Άγκυρα και τις αυξανόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων.

To διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αναφερόμενο στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, αναδεικνύει το γεγονός πως τρεις βασικοί υποψήφιοι διετέλεσαν στενοί συνεργάτες του απερχόμενου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, και φιλοξενεί δηλώσεις αναλυτών σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Κύπρου.

Αναφορά στις προεδρικές εκλογές κάνει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο στέκεται στο γεγονός πως μεταξύ των 14 υποψηφίων συγκαταλέγονται μόλις δύο γυναίκες, ενώ αναμεταδίδει τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης, παρουσιάζοντας ακολούθως εν συντομία το προφίλ των βασικών υποψηφίων.

Τέλος, το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει στο δικό του αφιέρωμα στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο το ιστορικό της πολιτειακής συγκρότησης της χώρας από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, εστιάζει στις αυξημένες εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναφέρεται στους βασικούς υποψήφιους για τη θέση του ανώτατου αξιωματούχου του κράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ελληνοκύπριοι φοιτητές αποδοκίμασαν τον Τατάρ στο Λονδίνο
Ενοχλήθηκε με το ταξίδι του ΠτΔ στην Αθήνα ο Τατάρ-«Προσπάθησε να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα»
Αννίτα: Να μην εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Εκδόθηκε ο 10ος τόμος του «Φακέλου της Κύπρου»
Μη αποδεκτή η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο υποστηρίζουν Ε/κ και Τ/κ κόμματα
Στην ατζέντα της Ισπανικής Προεδρίας το Κυπριακό
Προσφυγή Ελεγκτικής σε INTOSAI για μη υποβολή στοιχείων από ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ
O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στη 2η Σύνοδο για τη Δημοκρατία μέσω τηλεδιάσκεψης
Αλλαγές στο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση
Δέκα υποτροφίες για σπουδές σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας για γυναίκες εξήγγειλε ο Πρόεδρος