Με μηνύματα ενότητας και κάλεσμα στους πολίτες ψήφισαν οι «14» μονομάχοι

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν όλοι οι υποψήφιοι Προέδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα της Κύπρου. Άπαντες, δήλωσαν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα και κάλεσαν τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως έπραξαν οι ίδιοι.

Άπαντες, χαρακτήρισαν τις σημερινές εκλογές ως πολύ σημαντικές για το μέλλον του τόπου και εξέφρασαν την θέση ότι το οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα γίνει αποδεκτό.

Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι είναι μεγάλη γιορτή για τη δημοκρατία η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου, δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος πως ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, αλλά και μεταξύ συγκεντρωμένων Υπουργών της Κυβέρνησης, βουλευτών και υποστηρικτών του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου είπε πως για μήνες μιλούσαν οι υποψήφιοι, εκτιμούσαν οι δημοσκόποι, σήμερα όμως μιλά ο κυρίαρχος λαός σε αυτό το «μεγάλο πανηγύρι».

Σήμερα δια της ψήφου του ο λαός θα επιλέξει την πορεία της χώρας, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως αυτό που θα μετρήσει είναι το αποτέλεσμα της «ττενέκκας».

Σημείωσε πως ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα με προικισμένους ανθρώπους και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, μαζί και την προοπτική για καλύτερες μέρες, για μια εθνική δικαίωση αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη. «Μπορούμε και θα φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο», είπε σχετικά.

Ερωτηθείς για το τι είναι αυτό που κρατά από την προεκλογική περίοδο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως κρατά την αισιοδοξία του κόσμου να δει καλύτερη Κύπρο.

«Είναι ήδη η Κύπρος μας σε γερά θεμέλια. Καλή ψήφο και καλώ τον κυπριακό λαό, τους ψηφοφόρους, να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

«Ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα»

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος υποψήφιος που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, είπε πως «ως ενεργός πολίτης άσκησα σήμερα το εκλογικό μου δικαίωμα». Σήμερα, συνέχισε, είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, η μέρα όπου οι πολίτες θα κάνουν τις επιλογές. «Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού μας, έχω εμπιστοσύνη πως με την ψήφο τους και την συμμετοχή τους θα οδηγήσουν τον τόπο μας σε καλύτερες μέρες» είπε.

Εύχομαι κάθε καλό σε όλες και όλους, καλή ψήφο και θα τα πούμε το βράδυ, πρόσθεσε.

Κληθείς να πει τι κρατά από αυτή την προεκλογική περίοδο και στην παρατήρηση ότι ήταν συγκινημένος και αγκαλιάστηκε με τον κόσμο που τον περίμενε, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι κρατά την επαφή με τον κόσμο, την συγκίνηση των ανθρώπινων σχέσεων, το να ακούω τα ζητήματα και τα προβλήματα του κόσμου. «Μία απίστευτη επάνοδος των ανθρώπων μας στις αξίες μας, στη φιλοξενία, στο φιλότιμο, στον σεβασμό, στο να πιστεύουμε ο ένας στον λόγο του άλλου».

Γι’ αυτό, είπε, ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα και πρέπει όλοι να καταλαβαίνουμε ότι έχουμε τεράστια υποχρέωση προς τους εκτοπισμένους μας, προς την τρίτη ηλικία, τους νέους μας, σε όλα τα παιδιά του Θεού που πρέπει να έχουν ‘παπούτσια που ταξιδεύουν’, όπως λέει το τραγούδι της Τανίτα Τικαράμ.

Τον Ανδρέα Μαυρογιάννη περίμενε στο εκλογικό του κέντρο πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων η μητέρα της αποθανούσας συζύγου του, Αθηνά, η Βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου κι αρκετές νέες και νέοι. Παρόντες ήταν και Τ/κ δημοσιογράφοι και συνεργεία τ/κ και διεθνών ΜΜΕ.

«Το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι πρέπει να είναι σεβαστό»

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Α΄ Δημ. Σχολείο Γεροσκήπου, Κέντρο Δ'.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, «μόλις άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα εδώ στη Γεροσκήπου στον τόπο που γεννήθηκα, στον τόπο που μεγάλωσα γιατί ειδικότερα όταν είσαι στην πολιτική ζωή του τόπου δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ από πού ξεκίνησες. Γιατί αν ξεχάσεις από πού ξεκίνησες δεν μπορείς να έχεις πυξίδα για το μέλλον. Σήμερα είναι γιορτή. Σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας».

Σημείωσε επίσης πως «η κάθε Κύπρια, ο κάθε Κύπριος μπορούν ναι με την ψήφο τους να καθορίσουν το μέλλον της πατρίδας μας. Απευθύνομαι ειδικότερα στη νέα γενιά του τόπου μας, στο μέλλον της πατρίδας μας, στα δικά μας παιδιά, που πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία, αφού το μέλλον ανήκει σε όλους αυτούς. Έχω την αισιοδοξία, έχω την πεποίθηση αν θέλετε ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή».

Υπέδειξε επίσης ότι «ο κυπριακός λαός είναι περήφανος, ο κυπριακός λαός είναι ελεύθερος και το έχει αποδείξει πολλές φορές στην ιστορία του τόπου μας ότι στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας είναι εδώ. Η επόμενη μέρα των εκλογών όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει να είναι σεβαστό στο πλαίσιο της δημοκρατίας, πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Οι εκλογές θα τελειώσουν, οι προκλήσεις όμως και τα προβλήματα που έχουμε θα είναι ενώπιον μας. Μόνο μέσα από την ενότητα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια μπορούμε πραγματικά ν’ ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού γιατί το βασικό ζητούμενο είναι ν’ ανταποκριθούμε με επιτυχία σε όλα αυτά που ο κυπριακός λαός αναμένει από τον νέο ηγέτη της χώρας μας.»

«Με το χέρι στην καρδιά στηρίζουμε τις θέσεις μας»

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) κ. Χρίστος Χρίστου άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Γραφείο Κοινοτικού Συμβουλίου Πολιτικού, Κέντρο Α΄.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε μεταξύ άλλων πως «σήμερα οι πολίτες επιλέγουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία να στείλουμε δυνατά μηνύματα στην επόμενη διακυβέρνηση του τόπου. Καλή ψήφο! Με το χέρι στην καρδιά στηρίζουμε τις θέσεις μας».

«Θέλουμε μια Κύπρο ενωμένη. Μια Κύπρο ενωμένη και πράσινη. Μια Κύπρο για όλους τους Κυπρίους»

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αχιλλέας Δημητριάδης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Χρυσελεούσας, Κέντρο Λ', στον Στρόβολο.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε «σήμερα είναι η μέρα που ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του. Το κάθε άτομο έχει δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να ψηφίσει. Δύναμή του η φωνή του. Τη σημερινή ημέρα καλώ τον κόσμο να έρθει, να ρίξει στην κάλπη το δικαίωμά του και να το εξασκήσει. Πρέπει να δουλέψουμε για το τίμιο κράτος. Και πρέπει να αρχίσουμε με τους νέους. Πρέπει οι νέοι να έχουν αυτόματο δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Εμείς εδώ πολεμούμε για το τίμιο κράτος, είναι δικαίωμά μας. Θέλουμε μια Κύπρο ενωμένη. Μια Κύπρο ενωμένη και πράσινη. Μια Κύπρο για όλους τους Κυπρίους. Καλή ψήφο σε όλες και σε όλους και σας ευχαριστώ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιούσε κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Δημητριάδης είπε, «το λεωφορείο μας θα το δώσουμε στο καταφύγιο ζώων στη Λευκωσία, απαγορεύεται η διαφήμιση σήμερα γι’ αυτό είναι παρκαρισμένο στο επιτελείο, αλλά ελπίζουμε ότι θα έχει μια νέα ζωή, να βοηθά το καταφύγιο σκύλων στο αεροδρόμιο Λευκωσίας».

«Να μην αφήσουν τρίτους να αποφασίσουν»

Ο Γιώργος Κολοκασίδης στις δικές τους δηλώσεις είπε «να μην αφήσουν τρίτους να αποφασίσουν για αυτούς και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Σε δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία, ο κ. Κολοκασίδης είπε πως ο ίδιος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, το οποίο θεωρεί και υποχρέωση διότι, όπως σημείωσε, η Δημοκρατία δεν στέκεται σε Νόμους και Συντάγματα αλλά στέκεται στους στιβαρούς ώμους θαρραλέων πολιτών.

«Γι' αυτό τον λόγο καλώ όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία για να αποφασίσουν οι ίδιοι για την τύχη τους και όχι να αφήσουν τρίτους στη θέση τους. Καλή ψήφο σε όλους», είπε.

«Αν όλα αυτά τα χρόνια οι επιλογές μας ήταν σοφότερες, η μοίρα του τόπου θα ήταν καλύτερη»

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης, Κέντρο Ρ', στη Λευκωσία.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του , ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε, «εξήντα τρία χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία. Αν όλα αυτά τα χρόνια οι επιλογές μας ήταν σοφότερες, η μοίρα του τόπου μας θα ήταν πολύ καλύτερη. Αν όλα αυτά τα χρόνια οι επιλογές μας ήταν σοφότερες, τώρα εγώ μαζί με την οικογένειά μου θα ψηφίζαμε στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Θεοδώρου στη Λάπηθο της Κερύνειας. Γιατί είναι σημαντικό να ψηφίζεις πάντα εκεί που είναι οι ρίζες σου. Καλώ τους πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους».

Σημείωσε επίσης, «να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που θα τους έκανε περήφανους. Τι μέλλον θέλουν για τα παιδιά τους. Όλη αυτή την περίοδο προτείναμε καινούρια πράγματα για να πάρουμε την πατρίδα μας στη νέα εποχή. Στην εποχή της νέας βιομηχανικής και τεχνολογικής επανάστασης, στην εποχή της επιστήμης. Λοιπόν, τώρα είναι η ώρα. Γιατί ακριβώς θέλουμε τους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να δημιουργήσουν εδώ. Θέλουμε τα νέα παιδιά να μένουν εδώ, να δημιουργούν. Γιατί θέλουμε αυτός ο τόπος, αυτός ο λαός, να έχει μέλλον στο μέλλον που έρχεται».

Από το σπίτι θα δει τα αποτελέσματα η Τσελεστίνα

Στο Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ στο Στρόβολο, ψήφισε η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τσελεστίνα Ντε Πέτρο.

Σε δηλώσεις της, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, και ερωτηθείσα πού θα παρακολουθήσει απόψε την εκλογική διαδικασία, η κ. Ντε Πέτρο είπε ότι ενδεχομένως θα την παρακολουθήσει από το σπίτι της, από την τηλεόραση.

«Μεγάλο προνόμιο»

Τη χαρά του εξέφρασε την Κυριακή ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ανδρόνικος Ζερβίδης, που είχε το «μεγάλο προνόμιο» της ψήφου αλλά και να ψηφίσει στη χώρα που αγαπά.

Σε δηλώσεις του, μετά που εξάσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 15.15 στην κοινότητα Φοινικάρια, στη Λεμεσό, ο κ. Ζερβίδης είπε ότι χάρηκε, καθώς είχε «ένα πολύ μεγάλο προνόμιο», να ψηφίσει, ένα προνόμιο, το οποίο, όπως είπε, αρκετές φορές, κόσμος δεν το έχει.

«Τι προνόμιο για εμένα, και να ψηφίσω στην χώρα που αγαπώ», είπε, σημειώνοντας ότι, όχι μόνο είναι προνόμιο να ψηφίζει κάποιος, αλλά και «πρέπει» να το κάνει.

«Καλή ψήφο»

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χαράλαμπος Αριστοτέλους, που ήταν ο πρώτος από τους υποψήφιους που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Τσερίου, κάλεσε τον κυπριακό λαό να ψηφίσει.

«Σας έφερα όλους κεραστικά να φάτε για την υποψηφιότητα μου»

Στην Πάφο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Ευστρατίου.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του είπε σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας, όπου ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Γι’ αυτό και ο Ανδρέας Ευστρατίου, ως ανεξάρτητος υπερκομματικός, δηλώνει παρών και σε αυτές τις εκλογές για το δίκαιο αυτού του λαού. Συγχαίρω ιδιαίτερα τον Έφορο Εκλογών και το Υπουργείο Εσωτερικών που πραγματικά ήταν όλοι άψογοι, αν και ορισμένα πανό δεν τα έβγαλαν οι ανθυποψήφιοι μου, και εμείς η ώρα 12 το βράδυ της Παρασκευής ξεκινούσαμε και βγάζαμε τα πανό μου μέσα στις βροχές. Δεν πειράζει όμως, θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Λοιπόν εγώ αγωνίζομαι για τον τόπο μου, σας συγχαίρω ιδιαίτερα που ήρθατε όλοι εδώ πέρα, υπό συνθήκες άσχημες, βροχερές. Όμως ο Ανδρέας Ευστρατίου ήρθε και αυτός να ψηφίσει, να κάνει το δικαίωμα του ψήφου του. Σας έφερα όλους κεραστικά να φάτε για την υποψηφιότητα μου, σας ευχαριστώ που είστε πάντα παρόντες».

«Σήμερα μιλάει ο λαός, φωνή λαού, φωνή θεού»

Η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Ενωμένου Ρεπουπλικανικού Κόμματος Κύπρου (ΕΡΚΚ) κα Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός άσκησε σήμερα το εκλογικό της δικαίωμα στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Γερμασόγειας, Κέντρο Β’, στη Λεμεσό.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις της, η κα Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός ανέφερε «σήμερα μιλάει ο λαός, φωνή λαού, φωνή θεού. Η Κύπρος χρειάζεται αλλαγές, μία από αυτές είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας. Καλή ψήφο σε όλους, για την ευημερία της Κύπρου μας. Ευχαριστώ».

«Ίσως οι σημαντικότερες και πιο κρίσιμες εκλογές»

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αλέξιος Σαββίδης άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου, Κέντρο Η’, στη Λευκωσία.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σημείωσε πως είναι «ιστορική μέρα σήμερα. Ίσως οι σημαντικότερες και πιο κρίσιμες εκλογές. Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ο κυπριακός λαός έχει αποφασίσει να γυρίσει σελίδα. Ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια και καλή ψήφο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αποστάσεις Λευκωσίας από Αθήνα-«Δεν μας δεσμεύει η απόφαση Ελλάδας για στήριξη Τουρκίας για ΙΜΟ»
Υπουργός Άμυνας: Ένταξη Κύπρου στο πρόγραμμα SPP για συνεργασία με την εθνοφρουρά του New Jersey
Αννίτα Δημητρίου: Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας
Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για το μέλλον του Κυπριακού
«Συζητήσαμε» με το Chat GPT για το.... Κυπριακό-Οι ευθύνες, οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις
Παπαμελετίου: Η επίλυση του Κυπριακού κορυφαίο εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσουν συνθήκες ενότητας
Αννίτα Δημητρίου: Σημαντικό να κρατήσουμε άσβεστη την αισιοδοξία και την ελπίδα
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25η Μαρτίου στην Κύπρο (pics)
Ευελπιστεί σε σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό ο Προέδρος-«Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας»