Στοιβάχτηκαν προβλήματα, αφήνει ανοιχτά μέτωπα στον επόμενο ο Χατζηπαντέλα

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που μπορεί να πιστωθεί στη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη ήταν σαφέστατα η εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πρώτοι δύο υπουργοί του, Γιώργος Παμπορίδης και Κωνσταντίνος Ιωάννου, επέδειξαν αποφασιστικότητα ώστε μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην κυπριακή ιστορία να βγει από τα συρτάρια και να γίνει πράξη. Και κάποια από τα στάδια της υλοποίησης του ΓεΣΥ έγιναν, μάλιστα, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, που δοκίμασε κατ’ επανάληψη τις αντοχές του.

Αυτή η μεγάλη υγειονομική κρίση ανέδειξε πόσο αναγκαίο είναι το ΓεΣΥ και η καθολική πρόσβαση στη δημόσια Υγεία και, κατ’ επέκταση, την ανάγκη να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην πορεία, ωστόσο, και με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Υγείας από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, αυτή η αποφασιστικότητα φάνηκε να φθείρει. Δεσμεύσεις έμειναν δεσμεύσεις, υποσχέσεις έμειναν στα λόγια, προβλήματα δεν βρήκαν λύσεις ή αντιμετωπίστηκαν επιδερμικά για να κερδηθεί λίγος χρόνος και η αφοσίωση στην ανάπτυξη της δημόσιας Υγείας φάνηκε να πάτησε απότομα φρένο. Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα ολοκληρώνει την θητεία του με ανοιχτά μέτωπα, δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους και αδυναμία να επιτύχει τις ισορροπίες που φάνηκε να ήταν δυνατές υπό πολύ δυσκολότερες συνθήκες. Και αφήνει δύσκολη κληρονομιά στον διάδοχό του.

Η περιπλοκότητα της διαχείρισης της δημόσιας Υγείας και τα πολλαπλά ζητήματα που προκύπτουν συνεχώς και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθιστούν την καρέκλα του Υπουργείου καυτή, καθώς ο επικεφαλής του πρέπει να έχει την ικανότητα να εντοπίζει χρυσές τομές για τα προβλήματα που αφορούν κυρίως τους ασθενείς.

Ενδεχομένως, το πρόβλημα που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ασθενείς είναι η κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με βασικότερα το πρόβλημα της πολύωρης αναμονής για εξέταση και τον μειωμένο αριθμό διαθέσιμων κλινών, τα οποία ωστόσο αποτελούν ζητήματα που προκύπτουν αλυσιδωτά, λόγω των σοβαρότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία μας, όπως είναι αυτό της έλλειψης προσωπικού.

Μπορεί, ακόμη και λίγες ημέρες πριν τις Προεδρικές Εκλογές, οι συντεχνίες των νοσηλευτών και των ιατρών να έκρουσαν για άλλη μια φορά των κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας επιτακτικά την άμεση πρόσληψη προσωπικού λόγω των ελλείψεων που προκύπτουν, ωστόσο οι ανησυχίες τους έπεσαν στο κενό. Αν και το προηγούμενο διάστημα, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τις συντεχνίες, ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες σε κάθε νοσηλευτήριο, παρόλα αυτά δεν έχει γνωστοποιηθεί καμία επίσημη ενέργεια από τους αρμοδίους για να βρεθεί λύση για την υποστελέχωση.

Και δεν είναι μόνο η υποστελέχωση, είναι και το γεγονός πως ο κος Χατζηπαντέλα έδωσε υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων των ΤΑΕΠ, με την ένταξη των Τμημάτων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ. Μια ρύθμιση που θα βρει μπροστά του ο επόμενος υπουργός Υγείας, αφού παρά τις προσπάθειες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να προχωρήσει σε συμφωνία αρχικά με ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λευκωσία, ακόμη καθυστερεί.

Ακόμη και η δημιουργία του θεσμού των εφημερευόντων ιατρείων, που αναμενόταν πως θα έδιναν ανάσα στα ΤΑΕΠ, δεν φαίνεται να συνέβαλε, καθώς δεν έχει εμπεδωθεί στους πολίτες. Όπως επίσης και η εξαγγελία για τη λειτουργία του ΤΑΕΠ παιδιών, το οποίο αν και αναμενόταν να ανοίξει τις πόρτες του πριν την αλλαγή του χρόνου, μόλις πρόσφατα στα πλαίσια της προεκλογικής δραστηριότητας της Κυβέρνησης, ανακοινώθηκε πως λειτουργεί πιλοτικά από τη Δευτέρα με μόνο τρεις μόνιμους παιδιάτρους.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει τους ασθενείς, το οποίο θα βρει μπροστά της η νέα Κυβέρνηση, είναι αυτό την ένταξης των νέων καινοτόμων φαρμάκων στον κατάλογο των φαρμάκων του Γενικού Συστήματος Υγείας. Μπορεί ο κος Χατζηπαντέλα να διαμήνυε άμεση ένταξη 130 περίπου καινοτόμων φαρμάκων στο Σύστημα, ωστόσο ο ΟΑΥ θεωρεί πως αυτό χρειαζόταν και χρειάζεται χρόνο για να γίνει, αν και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες. Πλέον γίνεται κατανοητό πως και η εισαγωγή των καινοτόμων φαρμάκων είναι κάτι που θα βρει στο διάβα του ο νέος υπουργός Υγείας.

Άλλο ένα ζήτημα που θα φορτωθεί στο ήδη βαρύ χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας η επόμενη Κυβέρνηση είναι τα συμβόλαια των εντός ΓεΣΥ νοσηλευτηρίων και του νέου τρόπου των αποζημιώσεών τους, με την ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, αφού το αρχικό σενάριο ήταν ΟΑΥ και νοσηλευτήρια να καταλήξουν σε συμφωνία την 1η Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, με θετικό κλίμα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση και έδωσαν χρόνο μέχρι αρχές Μαρτίου.

Επίσης, στην επόμενη Κυβέρνηση μεταφέρεται για έγκριση και το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Συνηγόρου του Ασθενή, το οποίο πέρασε από χίλια μύρια κύματα μέχρι την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που θα ικανοποιούσε τόσο τους ασθενείς όσο και το Υπουργείο Υγείας. Αυτό που αναμένεται είναι ο Συνήγορος του Ασθενή να οδηγηθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας Κυβέρνησης και στη συνέχεια να ακολουθήσει τον δρόμο προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι εκκρεμότητες που αφήνει πίσω του ο κος Χατζηπαντέλα είναι πολλές και αναμένεται να μεταφέρουν προβλήματα στον επόμενο υπουργό, και να συντηρήσουν την ανησυχία στους εμπλεκόμενους στον τομέα, αλλά κυρίως σε αυτούς που έχουν τον πρώτο λόγο: Τους ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Εκκενώθηκε προληπτικά παλιό κτήριο της ΑΗΚ στο κέντρο της Λευκωσίας-Αναζητεί νέα γραφεία
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις