Οράματα, ηθικές αντιπαραθέσεις και μάχη εντυπώσεων στην εκπνοή του προεκλογικού

Με το τελευταίο διακαναλικό debate ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη έπεσε το βράδυ της Παρασκευής η αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Ήταν μια τηλεμαχία με περισσότερη ένταση από προηγούμενες, κατά την οποία οι υποψήφιοι προσπάθησαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να δημιουργήσουν τρύπες στο αφήγημα των αντιπάλων τους, διαβρώνοντας την εικόνα τους. Γνωρίζοντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία έχει ξεκινήσει, οι τρεις βασικοί διεκδικητές της Προεδρίας της Δημοκρατίας προσπάθησαν να παρουσιάσουν τα δυνατά σημεία του προγράμματός τους αλλά και να πείσουν τους πολίτες ότι διαθέτουν το ηθικό πλεονέκτημα, το όραμα και το σχέδιο για να αναλάβουν την εξουσία. Εκμεταλλεύτηκαν, επίσης, την ευκαιρία για να στείλουν μηνύματα νίκης.

Οι τρεις υποψήφιοι τελείωσαν την προεκλογική εκστρατεία όπως την ξεκίνησαν. Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να μιλά για την κοινωνία, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για την αλλαγή και τον Αβέρωφ Νεοφύτου για την σταθερότητα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον λαό για την ευκαιρία που του έδωσε να τον ακούσει, γιατί έμαθε πολλά για τις έγνοιες και τις προσδοκίες του. Είναι η ώρα της μαζικής συμμετοχής, της κάλπης, είπε, και πίσω από το παραβάν ο κάθε συμπολίτης μας μόνος του θα εκφράσει τη βούλησή του. «Ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει πως είναι ένας ελεύθερος και περήφανος λαός. Γνωρίζει όλους μας πολύ καλά. Γνωρίζει ποιον πρέπει να εμπιστευθεί για το μέλλον των παιδιών του», τόνισε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και την ελπίδα ότι μέσα από μία κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής, θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης επανέλαβε πως οι επιλογές που έχει ο κόσμος είναι δύο. Όσοι είναι ευχαριστημένοι, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο υποψηφιότητες που εκφράζουν την παρούσα, θλιβερή κατάσταση. Όσοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, έχουν την προοπτική να στηρίξουν την αλλαγή. «Θέλουμε να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική», τόνισε. Να κερδίσουμε την Κύπρο που μας αξίζει, να πάρουμε τον τόπο μας λίγο ψηλότερα, ήταν το τελικό μήνυμά του.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαός θα τον επιλέξει για να συνεχίσει την πορεία της σταθερότητας και της ασφάλειας. Επανέλαβε πως έχει μεγάλα οράματα για τον τόπο, που δεν μπορούν να χωρέσουν σε μισή πατρίδα και επιθυμεί μέσα από μια ισχυρή οικονομία να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη και μέσα από φοροελαφρύνσεις να φτιάξουμε την Κύπρο των τριών Α. Τέλος είπε «θα σας ξαναδώ και την ερχόμενη Πέμπτη».

Ο καθένας, βέβαια, διατύπωσε μια διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο που θα κυβερνήσει. Η κυβέρνηση ευρείας αποδοχής δεν είναι σύνθημα, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε πως θα είναι με την συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλους τους χώρους. Θα συζητήσει, όπως είπε, με τα κόμματα που τον στηρίζουν και θα ζητήσει συνάντηση και με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. «Αλλά ο διορισμός θα είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αξιόλογοι συμπατριώτες μας από όλους τους ιδεολογικούς χώρους και θα έχει ισχυρή παρουσία και η νέα γενιά. Διευκρίνισε ότι θα απαντήσει στο ερώτημα του ΕΛΑΜ όπως έκανε και ο Νίκος Αναστασιάδης, αποστέλλοντας το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως είναι αξίωμα στη δημοκρατία, αυτός που εκλέγεται να αναλαμβάνει την ευθύνη της διακυβέρνησης και η αντιπολίτευση τον έλεγχό της. «Πιστεύω, με ταπεινοφροσύνη, ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές θα αναλάβω πλήρως την ευθύνη της διακυβέρνησης», είπε. Διευκρίνισε πως «αν δεν είμαστε νικητές, θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση» και εκεί που η Κυβέρνηση θα είναι σωστή θα την στηρίξουν, όπως έκαναν και όταν κυβερνούσε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Το πιο σημαντικό, είπε ο κ. Μαυρογιάννης, είναι ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ηγείται με το παράδειγμά του. Πρόθεσή του είναι να σχηματίσει κυβέρνηση συλλογικής ευθύνης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αυτή θα περιλαμβάνει ανθρώπους που μοιράζονται το όραμα, το πρόγραμμα και τη φιλοδοξία του.

Χορηγίες και ηθική

Μεγάλη και έντονη συζήτηση έγινε γύρω από το ζήτημα της χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών. Πρώτος ερωτήθηκε ο κ. Μαυρογιάννης για το γεγονός πως δηλώνει ανεξάρτητος αλλά το ΑΚΕΛ του πλήρωσε τη μισή προεκλογική, λέγοντας πως «το ΑΚΕΛ σεβάστηκε το γράμμα και το πνεύμα του νόμου». Ανέφερε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να στηρίξεις τον υποψήφιο και είναι το μόνο κόμμα που το έκανε σωστά και νόμιμα. Έριξε, ωστόσο, σπόντες για τους άλλους υποψήφιους, λέγοντας πως εντυπωσιάζεται όταν βλέπει το μέγεθος της εκστρατείας τους, λέγοντας ως παράδειγμα ότι αν ο ίδιος έδωσε ένα ποσό για διαφημιστικές πινακίδες και κάποιος άλλος έχει δεκαπλάσιες στον δρόμο, απορεί. Πρόσθεσε πως δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το γράμμα του νόμου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε πως δεν προσφέρθηκαν τα κόμματα που τον υποστηρίζουν να του δώσουν χρήματα και δεν έχει πάρει. Πιάστηκε από το σημείο του κ. Μαυρογιάννη και είπε πως δεν είναι μόνο πόσες πινακίδες έχει ο καθένας που πρέπει να δούμε, αλλά πότε ξεκίνησε ο καθένας, γιατί είναι άμεσα συνυφασμένο με το ποσό. Επανέλαβε ότι πριν ανοίξει τον λογαριασμό του είχε συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή που του εξήγησε τι δικαιούται. «Δεν πήρα κρατική χορηγία, ούτε λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου», είπε, προσθέτοντας ότι ούτε πήρε χρήματα από άτομα που απέκτησαν υπηκοότητα μέσω του ΚΕΠ, αλλά απευθύνθηκε δημόσια στους πολίτες και θα το δούμε μετά τις εκλογές που θα δημοσιοποιηθούν. «Αυτό λέει ο νόμος και εγώ δεν θα κάνω λαϊκισμό», τόνισε. Επανέλαβε ότι τον κατηγορούν πως είναι εξαρτώμενους από Ρώσους, Ισραηλινούς, Γερμανούς, τον Πρόεδρο, τα κόμματα. «Σύμφωνα με τη λογική σας, κάποιος για να είναι υποψήφιος πρέπει να είναι ή εκατομμυριούχος ή να παίρνει λεφτά από κόμματα», δήλωσε.

«Άλλο το γράμμα του νόμου κι άλλο η πολιτική ηθική. Ακούσαμε κάτι πρωτάκουστο. Αυτοί που επικαλούνται τη διαφάνεια, αποκάλεσαν τη διαφάνεια λαϊκισμό», σχολίασε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως είπε, στο δικό του επιτελείο έβαλαν κανόνες. Το 50% προήλθε από τη χορηγία που δόθηκε στο κόμμα του και οι άλλες 500,000 από τις εισφορές. Απορρίφθηκαν εισφορές άνω των 50,000. «Δεν θα κρυφτώ πίσω από τις τυπολατρείες. Έχω εδώ μέχρι και το τελευταίο σεντ και το παραδίδω σε εσάς και όλες τις πηγές χρηματοδότησης», είπε, δίνοντας στους δημοσιογράφους τη λίστα με τα προεκλογικά του έσοδα. Διαφάνεια και όχι να κρυβόμαστε πίσω από τους τύπους, πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως δεν έχει κάτι να κρύψει και το μεγαλύτερο ποσό που πήρε έχει δημοσιοποιηθεί, εννοώντας τις 200,000 που πήρε από ναυτιλιακή εταιρεία. Τότε ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι αναγκαστικά και ηθικό. Ο κ. Χριστοδουλίδης, από πλευράς του, ανέφερε πως κανείς δεν μίλησε για το τραπεζικό απόρρητο. «Οι δικοί σας λογαριασμοί, κ. Μαυρογιάννη, δεν έχουν κάποιοι επιχειρήσει να τους δημοσιοποιήσουν πριν τους δημοσιοποιήσετε εσείς». Ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ότι άκουσε πως δήθεν ο ξάδελφός του έδωσε επτά εκατομμύρια στο ΑΚΕΛ για να τον διαλέξει. Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε τι σχέση έχει αν είσαι πλούσιος ή φτωχός όταν μιλούμε για διαφάνεια.

Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της καταγγελίας του επιτελείου Χριστοδουλίδη πως κάποιοι παροτρύνουν ψηφοφόρους να φωτογραφίζουν το ψηφοδέλτιό τους, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη. «Ακόμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Κάποιος να ετοιμάζει άλλοθι για την πιθανή ήττα του. Όπως ήταν να διεκδικείς την Προεδρία με κλεμμένα οράματα που τα παρουσίασε κάποιος το 2008», είπε. Έχουμε Έφορο Εκλογής και να πάρει οποιαδήποτε μέτρο, πρόσθεσε. «Θέλουμε τη Δημοκρατία να λειτουργήσει», σημείωσε, λέγοντας πως τέτοιου είδους κατηγορίες και υπονοούμενα είναι πισωγύρισμα και μας παίρνουν πίσω δεκαετίες.

Ο κ. Μαυρογιάννης σχολίασε πως αυτό που πρέπει να καυτηριάζουμε δεν είναι τις καταγγελίες αλλά τα φαινόμενα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσος πολύς καπνός χωρίς φωτιά, όλοι καταλάβαμε τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, είπε, με τον κ. Νεοφύτου να διερωτάται αν δεν άκουσε ο κ. Μαυρογιάννης ότι αναφερόταν και στο δικό του επιτελείο. Ο υποψήφιος απάντησε πως αν υπονοεί τον ίδιο, το απορρίπτει 100% και δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως οι σοβαρές καταγγελίες συνοδεύονται με σοβαρά τεκμήρια, όχι να αφήνονται σκιές.

Πάντως αρκετές σκιές αφέθηκαν και όταν η συζήτηση πήγε στο ζήτημα της πολιτικής ηθικής. «Είμαστε στην πολιτική εδώ και δεκαετίες, δεν θα υποκριθούμε κάτι διαφορετικό επειδή είναι Προεδρικές. Θεωρώ ότι είναι ηθικό, εγώ που είμαι πρόεδρος του ΔΗΣΥ, να μην προσποιηθώ και να φορέσω τον μανδύα του ανεξάρτητου», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επαναλαμβάνοντας ότι ο πολίτης ψηφίζοντας τον Αβέρωφ, ψηφίζει τον Αβέρωφ που ξέρει, με ένα κόμμα πίσω του, με αρχές και αξίες, με τα λάθη και τις παραλείψεις του. «Αυτό για μένα είναι ήθος. Οτιδήποτε άλλο εμπερικλείει μια προσπάθεια να πουλήσουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε πως δεν δέχεται τη λογική πως ό,τι είναι νόμιμο είναι αναγκαστικά και ηθικό και η δική του προσπάθεια είναι να φέρει νέο ήθος, να ανεβάσουμε την ηθική μας ανωτερότητα εκεί που πρέπει. «Εδώ καταντήσαμε απ’ ον αντρέπεται ο  κόσμος εν δικός του», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι τον εντυπωσιάζει που ακούει στο τέλος μιας δεκαετίας να μας λένε ότι θα κάμουμε. «Γιατί δεν κάνατε; Πόσα mea culpa πρέπει να πει κανείς;», διερωτήθηκε. Σχολίασε, δε, πως στην Κύπρο φταίει μόνο το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση Χριστόφια και θα έρθει ο Αβέρωφ Νεοφύτου να τα λύσει.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να πουλήσει στον κυπριακό λαό κάτι που δεν είναι. «Αυτός που λέει κάτι τέτοιο, σημαίνει δεν γνωρίζει τον κυπριακό λαό, είναι σε τεράστια απόσταση», είπε, σημειώνοντας πως η πιο σοφή του ενέργεια ήταν που πήγε στην κοινωνία. «Ήταν τοξικός ο προεκλογικός αγώνας», παραδέχθηκε, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα και το γεγονός πως τα προβλήματα δεν είναι διαφορετικά αν προέρχονται από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ούτε και οι λύσεις.

«Δεν επιλέγουμε την σύγκρουση, επιλέγουμε την σύγκριση», είπε ο κ. Νεοφύτου καλώντας τον λαό να συγκρίνει τις πολιτικές που θέλει να φέρει ο κ. Μαυρογιάννης και το ΑΚΕΛ. «Άκουσα ότι πήγαμε στην κοινωνία. Είναι και κάποιοι που είναι 35 χρόνια με την κοινωνία», πρόσθεσε. Στην αντεπίθεσή του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι πως είσαι σε διάλογο με την κοινωνία και να λες πως τα 100, 200 και 300 ευρώ δεν αλλάζουν τη ζωή σου. «Κάποιος έλεγε πως αν γεννήθηκες φτωχός, θα παραμείνεις φτωχός», σημείωσε, λέγοντας πως δείχνει τεράστια απόσταση. Κάποιοι προσπάθησαν να υποτιμήσουν τον διάλογο που κάναμε με την κοινωνία, είμαι περήφανος γι’ αυτόν τον διάλογο, πρόσθεσε. «Ο Κύπριος δεν θέλει ελεημοσύνη», απάντησε ο κ. Νεοφύτου, εξηγώντας πως θέλει μέσα από την απογείωση της οικονομίας να έχουμε αύξηση εισοδημάτων.  

Το «τσαλάκωμα» και η θέση Αναστασιάδη

Μια άλλη ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση του χθεσινού debate ξεδιπλώθηκε αναφορικά με το ποιος ακολουθούσε την πολιτική Αναστασιάδη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κυπριακού, αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέλυσε την πρότασή του για εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σχολίασε πως ακολουθήθηκε η πολιτική των κυρώσεων και το αποτέλεσμα ήταν πως τρυπούσαν και έξω από τη Λεμεσό και μας άνοιξαν και τα Βαρώσια. Άλλαξε η προσέγγιση, δεν ξανάρθαν τρυπάνια και πήραμε και το καλύτερο ψήφισμα, πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε πως ακόμα τρέχουμε να σώσουμε την κατάσταση στις Βρυξέλλες «για το ηρωικό όχι στη Λευκορωσία».

Τότε ο κ. Μαυρογιάννης κάλεσε τον κ. Νεοφύτου να πει τι έκανε όταν έγιναν όλα αυτά που κατηγορεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη. «Εγώ κατηγορώ και τους δύο», σχολίασε. Ο κ. Χριστοδουλίδης από την πλευρά του χαιρέτισε «τη διαφωνία του κ. Νεοφύτου με την πολιτική Αναστασιάδη», λέγοντας πως ο καθορισμός πολιτικής γινόταν από κοινού με την Αθήνα. «Δεν ήταν προσωπική πολιτική του Νίκου Χριστοδουλίδη», πρόσθεσε, παραπέμποντας σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Εγώ είμαι έτοιμος να τσαλακωθώ για τη χώρα, να δώσω μάχη», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι δεν θα σκεφτεί το προσωπικό πολιτικό κόστος. «Έχει δίκαιο ο κ. Χριστοδουλίδης. Κάποιος τσαλακώθηκε κι αυτή είναι η Κύπρος για να χτίζουν κάποιοι δημοφιλία», απάντησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξενύχτησε για να διορθώσει το βέτο. Ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε εκ νέου σε δηλώσεις του Προέδρου για τη Λευκορωσία. «Όποιος θεωρεί ότι ήταν προσωπική θέση του κ. Χριστοδουλίδη, δεν ξέρει πώς δουλεύει η ΕΕ», τόνισε.

Η ισότητα που οραματίζονται

Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, τέθηκε και η ισότητα των φύλων, ένα ζήτημα που αφορά τον μισό πληθυσμό, το οποίο ωστόσο ελάχιστα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού και οι τρεις υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις θέσεις τους. Πρώτος ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ως ΥΠΕΞ εργάστηκε για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική. Εξήγησε πως ήταν εναντίον του 50-50 αλλά πείσθηκε γιατί πρέπει να εφαρμοστεί, μέχρι να καταπολεμηθεί η ανισότητα. Τόνισε πως πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, έτσι που να μπορούν και οι γυναίκες να διεκδικήσουν τα όνειρά τους, καθώς με τους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να ανταποκριθούν δεν έχουν τις ευκαιρίες. Το 50-50 δημιουργεί πρότυπα, πρόσθεσε. «Πρέπει να αλλάξουμε μυαλά, νοοτροπία, να καταρρίψουμε στερεότυπα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε αρχικά πρόβλημα για την αναφορά στην κυρία που φωνασκούσε, η οποία ήταν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο θέμα να διορίσουμε γυναίκες, αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει και επανέλαβε τη δέσμευση ότι θα είναι τουλάχιστον 50% οι γυναίκες στο Υπουργικό του. Όμως, είπε, θα πρέπει να καθιερώσουμε την ισότητα στην ευθύνη των παιδιών, στην γονική άδεια, όλα αυτά που αφορούν τη γυναίκα που πρέπει να προσαρμοστεί και δεν μπορεί να ανοίξει τα φτερά της. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις στα εργασιακά για να ρυθμιστεί νομοθετικά η ισότητα και να υπάρχουν υποδομές φροντίδας. Πάνω απ’ όλα είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε στερεοτυπικές εκφράσεις, όπως «το καλάθι της οικοκυράς» και πως «πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα υπάρχει  μια πετυχημένη γυναίκα», λέγοντας πως πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα. Διατύπωσε την εκτίμηση πως όλοι θα εφαρμόσουν το 50% στους διορισμούς αλλά πρέπει να δούμε πώς βοηθούμε την μητέρα να είναι εργαζόμενη, όταν έχει να τρέχει στο σχολείο να πάρει το παιδί της στις 1:00 και μετά στα φροντιστήρια. Πεποίθησή του είναι πως το ολοήμερο σχολείο θα απελευθερώσει τις δυνατότητες της Κύπριας γυναίκας. Είπε ακόμη πως πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα αλλά και αντικίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, έτσι όχι μόνο να προσλαμβάνουν γυναίκες, αλλά και να ανελίσσονται.

«Οι θετικές διακρίσεις δεν είναι η λύση του προβλήματος, είναι επιθυμητές υπό τις περιστάσεις, για να διασφαλίσουμε μια ελάχιστη αντιπροσώπευση», σχολίασε ο κ. Μαυρογιάννης. Τόνισε, δε, πως πρέπει να πολεμήσουμε τα στερεότυπα μέσω από την μόρφωση και μέσα από την αντιμετώπιση που πρέπει να τυγχάνουν οι γυναίκες από όλους τους θεσμούς. Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως το 50-50 θα βοηθήσει και στη δημιουργία των προτύπων, για να σπάσουμε τις λανθασμένες αντιλήψεις. Τότε ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως πρότυπο είναι η Αννίτα Δημητρίου με τον κ. Μαυρογιάννη να λέει «αξιότατη, παρά το ότι είναι στον ΔΗΣΥ».

Οι υποψήφιοι συζήτησαν και για τους νέους, ένα ζήτημα που όλοι έθεσαν ως προτεραιότητα. «Τους νέους τους βοηθάμε με νέα οράματα. Το όραμά μου δεν είναι να δουλεύουν για τον κατώτατο μισθό», είπε ο κ. Νεοφύτου, λέγοντας πως πρέπει να δώσουμε ώθηση στις πετυχημένες δομές της οικονομίας, να ανοίξουμε νέους τομείς και να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους να τολμήσουν για τα επιχειρηματικά τους πλάνα.

«Είναι η γενιά που κινδυνεύει χειρότερα από εμάς», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, αναφερόμενος στην ανάγκη να έχουν οι νέοι προοπτική και τη δυνατότητα να ζουν σε ένα σπίτι με καλές συνθήκες και όχι να παίρνουν μισθό χαμηλότερο από το ενοίκιό τους. Πρέπει να αναπτυχθούν επιχειρηματικά και να έχουν υποδομές φροντίδας για τα παιδιά τους, πρόσθεσε. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως σήμερα οι νέοι είναι προ του κινδύνου να έχουν λιγότερες ευκαιρίες από τους γονείς τους. Θα πρέπει η εκπαίδευση να συνδεθεί με την οικονομία, να τους ωθήσουμε να κάνουν δικές τους επιχειρήσεις και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, πρόσθεσε. «Πάνω από όλα οι νέοι μας χρειάζονται αίσθημα δικαίου και εμπιστοσύνη. Κι αυτά δεν μπορούν να υπάρξουν με φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς, έλλειψης κράτους δικαίου», σχολίασε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

  

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Μετά από ημέρες κλιμάκωσης, ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Έβαλε τα ναρκωτικά σε βαλίτσα και τα μετέφερε στη Λεμεσό-Πώς χάλασε το κοντραμπάντο η ΥΚΑΝ (pics)
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης
Άφαντη για τρίτη μέρα η 13χρονη Κωνσταντίνα στη Λευκωσία-Νέα έκκληση της Αστυνομίας (pic)
Τραγωδία στην Άμφισσα-«Το παιδί ήταν νεκρό με παραμορφωμένο κεφάλι από τη χρήση της βεντούζας»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος