Στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στις 9 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για τηv έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα  με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, κυριότερο θέμα της Συνόδου είναι το μεταναστευτικό και θα συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην έκτακτη Σύνοδο θα επισημάνει το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών, αναδεικνύοντας παράλληλα την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.                                                                           

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια έχει καταστεί το κράτος μέλος της Ε.Ε με το μεγαλύτερο ποσοστό αιτητών ασύλου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το ποσοστό αιτητών ασύλου και τα πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας ανέρχεται στο 6% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης περίπου το 95% των μεταναστών εισέρχεται μέσω Τουρκίας, ακολούθως μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και στη συνέχεια δια μέσου της πράσινης γραμμής φθάνουν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και ζητούν πολιτικό άσυλο.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιστολή της προς τους ηγέτες των κρατών-μελών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαρακτηρίζει τη μετανάστευση ως μια ευρωπαϊκή πρόκληση για την οποία πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει ότι η γεωπολιτική αστάθεια, οι δημογραφικές τάσεις και η κλιματική αλλαγή εντείνουν περαιτέρω τις πιέσεις. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία αναφορικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η Πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή της τονίζει παράλληλα, ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.                                                    

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 09:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ημέρα διεξαγωγής του β’ γύρου των Προεδρικών εκλογών,  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 09:30 το πρωί στο Λανίτειο Λύκειο, Κέντρο Α’ στη Λεμεσό.

 

Δειτε Επισης

Αναλαμβάνει την ευθύνη ο Αγγελίδης για το χαστούκι του ΕΔΑΔ αλλά... «Η έμπρακτη ανάληψη ευθύνης δεν συνάδει με την αποχώρησή μου»
Nordic Monitor: Η Τουρκία έστησε δίκτυο κατασκοπείας στην Ευρώπη με κονδύλια της ΕΕ
Νεκρός με τρεις σφαίρες στον λαιμό άνδρας στην Αγία Παρασκευή-«Κλειδί» για την υπόθεση η ταυτότητα του
Ο Όζτσιναρ συμμετείχε σε συνεδρίαση του ΣτΕ μεταδίδουν τα κατεχόμενα
Α. Δημητρίου: Ο ΔΗΣΥ συνεχίζει ως πυλώνας σταθερότητας 49 χρόνια μετά την ίδρυση του
Θέματα διμερούς συνεργασίας και επικείμενης πολυμερούς για Κυπριακό συζήτησαν ΠτΔ και Λάμι
Προκαλεί ξανά ο Καπηλιώτης για Βαρωσιώτου-«Καλά της είπε και αν της είπε να ακυρώσει το πόρισμα»
Τον Κωνσταντίνο Πετρίδη ως μάρτυρα υπεράσπισης κάλεσε η πλευρά Συλλούρη-Τζιοβάνη στη δίκη Al Jazeera
Εθνικός στόχος το Σένγκεν, όχι «σκληρό σύνορο» η Πράσινη Γραμμή-Τα οφέλη για τους πολίτες και την οικονομία
Επανέλαβε την απόφαση αλλά δεν τοποθετείται η Εισαγγελία για το χαστούκι του ΕΔΑΔ-«Θα μελετηθεί»