Η NASA θα στείλει ένα ποίημα στο διάστημα σε αποστολή διερεύνησης συνθηκών φιλοξενίας εξωγήινης ζωής
17:15 - 04 Φεβρουαρίου 2023
Στον γιγάντιο πλανήτη Δία και στο φεγγάρι του με την ονομασία "Ευρώπη" θα ταξιδέψει ένα ποίημα χαραγμένο στο διαστημόπλοιο Europa Clipper, αποστολή του οποίου είναι να συγκεντρώσει λεπτομερείς μετρήσεις και να καθορίσει εάν η Ευρώπη διαθέτει εκείνες τις συνθήκες που να είναι κατάλληλες για ζωή μέσα στον υγρό της ωκεανό που κρύβεται κάτω από στρώματα πάγου.
Η αναζήτηση εξωγήινης ζωής είναι ψηλά στις προτεραιότητες της NASA και αποστολές όπως η Europa Clipper συμβάλλουν στον τομέα της αστροβιολογίας, του διεπιστημονικού ερευνητικού πεδίου που μελετά τις συνθήκες μακρινών κόσμων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή όπως τη γνωρίζουμε.
Το ποίημα αφιερωμένο στην αποστολή Europa Clipper της NASA θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα χαραχθεί μέσα στο διαστημικό σκάφος διανύοντας απίστευτες αποστάσεις για να φθάσει στον προορισμό του.
Πρώην διευθυντής NASA στο ΚΥΠΕ: Άρης, Ευρώπη, Τιτάνας και Εγκέλαδος μπορεί να φιλοξενούν ζωή
Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη του συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο πρώην επιστημονικός διευθυντής της NASA Δρ Τζέιμς Γκριν, είπε ότι υποψήφια ουράνια σώματα που μπορεί να φιλοξενούν ζωή (κυρίως μικροβιακή) είναι ο πλανήτης Αρης και τα φεγγάρια δορυφόροι Ευρώπη, Τιτάνας και Εγκέλαδος.
Είπε ότι στη διάρκεια της ζωής μας θα απαντήσουμε στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα 30-40 χρόνια θα είναι συναρπαστικά σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος.
Ανέφερε ακόμη ότι ο Άρης και η Αφροδίτη ήταν στο παρελθόν πλανήτες με ωκεανούς, ηπείρους και βουνά όπως ακριβώς η Γη.
Το ποίημα θα διανύσει 1,8 δισεκατομμύρια μίλια
Συγκεκριμένα, η βραβευμένη Αμερικανίδα ποιήτρια Ada Limón, η οποία είναι γνωστή για το έργο της που εξερευνά την σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης φύσης με τον φυσικό κόσμο αναμένεται να γράψει ένα νέο ποίημα αφιερωμένο στην αποστολή Europa Clipper της NASA.
Το ποίημά της, που θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες, θα είναι χαραγμένο στο διαστημόπλοιο Europa Clipper. Θα διανύσει 1,8 δισεκατομμύρια μίλια στην πορεία του προς το σύστημα του Δία και θα αποτελέσει μέρος ενός επερχόμενου προγράμματος υπό την ηγεσία της NASA στο οποίο θα προσκληθεί η διεθνής κοινότητα να συμμετάσχει.
Το διαστημικό σκάφος πρόκειται να εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ της NASA τον Οκτώβριο του 2024 και μέχρι το 2030 θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αέριο γίγαντα. Θα πραγματοποιήσει πολλαπλές πτήσεις γύρω από το παγωμένο φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη, για να συγκεντρώσει λεπτομερείς μετρήσεις και να καθορίσει εάν το φεγγάρι έχει συνθήκες κατάλληλες για ζωή.
Περισσότερες πληροφορίες για το νέο έργο της Limón και πώς μπορεί να εμπλακεί το κοινό θα δημοσιευτούν την άνοιξη. Το έργο είναι μια ειδική συνεργασία, που ενώνει την τέχνη και την επιστήμη, από τη NASA, την βραβευμένη ποιήτρια των ΗΠΑ και τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.
Ο τεράστιος εξωγήινος ωκεανός στην Ευρώπη
Η Ευρώπη πιστεύεται ότι περιέχει έναν τεράστιο εσωτερικό ωκεανό και θεωρείται ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα κατοικήσιμα περιβάλλοντα στο ηλιακό μας σύστημα, πέρα από τη Γη.
Το Europa Clipper θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει την παρουσία του ωκεανού στην Ευρώπη.
Οι επιστήμονες περιγράφουν την Ευρώπη ως έναν «ωκεάνιο κόσμο», επειδή τα στοιχεία δεκαετιών από την ανάλυση των παρατηρήσεων των διαστημικών σκαφών υποδηλώνουν έντονα ότι ένας ωκεανός υγρού νερού είναι κρυμμένος κάτω από την επιφάνεια πάγου του φεγγαριού.
Στην πραγματικότητα, ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξηγηθούν εάν το φεγγάρι δεν περιέχει έναν υπόγειο ωκεανό, αναφέρουν οι επιστήμονες.
"Η ζωή χρειάζεται μια πηγή ενέργειας, την παρουσία ορισμένων χημικών ενώσεων και θερμοκρασίες που επιτρέπουν την ύπαρξη υγρού νερού. Το παγωμένο φεγγάρι του Δία, Ευρώπη, φαίνεται να είναι ακριβώς ένα τέτοιο μέρος", αναφέρει η NASA.
Ωκεανοί και σε άλλα φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος
Η Ευρώπη δεν είναι ο μόνος ωκεάνιος κόσμος. Δύο από τα φεγγάρια του Κρόνου φαίνεται να ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Ο πρώτος είναι ο μικροσκοπικός Εγκέλαδος που έχει έναν ωκεανό αλμυρού νερού που εκτοξεύεται στο διάστημα ως παγωμένα σωματίδια που πετούν εκατοντάδες μίλια πάνω από την επιφάνειά του. Ο δεύτερος είναι το μεγάλο φεγγάρι Τιτάνας που πιστεύεται ότι κρύβει ένα υπόγειο ωκεανό.
Αναζήτηση εξωγήινης ζωής στις προτεραιότητες της NASA
Η αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της NASA.
Εάν θέλουμε να κατανοήσουμε πραγματικά τη θέση μας στο σύμπαν, πρέπει να μάθουμε αν ο πλανήτης μας είναι το μόνο μέρος όπου υπάρχει ζωή, αναφέρει η NASA.
Η άνοδος της αστροβιολογίας
Αποστολές όπως η Europa Clipper συμβάλλουν στον τομέα της αστροβιολογίας, του διεπιστημονικού ερευνητικού πεδίου που μελετά τις συνθήκες μακρινών κόσμων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή όπως τη γνωρίζουμε.
Αν και το Europa Clipper δεν είναι μια αποστολή ανίχνευσης ζωής, θα διεξαγάγει μια λεπτομερή εξερεύνηση της Ευρώπης και θα διερευνήσει εάν το παγωμένο φεγγάρι, με τον υπόγειο ωκεανό του, έχει την ικανότητα να υποστηρίξει ζωή.
Η κατανόηση της Ευρώπης θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πώς αναπτύχθηκε η ζωή στη Γη και τις δυνατότητες εξεύρεσης ζωής πέρα από τον πλανήτη μας.
Πηγή: ΚΥΠΕ