Γιατί οι εργαζόμενοι στην Ιαπωνία δεν έχουν λάβει αύξηση στον μισθό τους εδώ και 30 χρόνια

Ο Hideya Tokiyoshi είναι καθηγητής αγγλικών στο Τόκιο εδώ και 30 χρόνια. Όπως δηλώνει στο CNN ο μισθός του όλα αυτά τα χρόνια έχει παραμείνει σχεδόν ίδιος, γεγονός που τον ανάγκασε πριν τρία χρόνια να βρει και δεύτερη ασχολία.

Συγκεκριμένα ξεκίνησε τη συγγραφή βιβλίων. «Αισθάνομαι τυχερός, καθώς η συγγραφή και η πώληση βιβλίων μου δίνει μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος. Αν δεν υπήρχε αυτό, θα είχα μείνει κολλημένος στον ίδιο μισθό», δήλωσε στο CNN ο 54χρονος σήμερα Tokiyoshi. «Χάρη σε αυτό μπόρεσα να επιβιώσω», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανήκει σε μία γενιά εργαζομένων που μετά βίας έχουν πάρει αύξηση καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών που ο πληθωρισμός τους ολοένα και αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να δέχονται έντονες πολιτικές πιέσεις για να προβούν σε αυξήσεις. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του ανέρχεται στο 4%.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida κάλεσε τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς σε επίπεδο υψηλότερο από τον πληθωρισμό, με ορισμένες ήδη να ανταποκρίνονται.

Το 2021, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ιαπωνία ήταν 39.711 δολάρια, σε σύγκριση με 37.866 δολάρια το 1991, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν αύξηση μισθού μικρότερη από 5%, σε σύγκριση με αύξηση 34% σε άλλες οικονομίες της Ομάδας των Επτά, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, κατά την ίδια περίοδο.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει μια σειρά από λόγους για τη στασιμότητα των μισθών. Βασικός παράγοντας είναι ότι η Ιαπωνία αντιμετώπιζε επί μακρόν αποπληθωρισμό, δηλαδή πτώση των τιμών.

Πηγή: In.gr

Δειτε Επισης

Ηγέτες στο Κίεβο για την 3η επέτειο της ρωσικής εισβολής-Κοντά σε deal Ουκρανία-ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες
Τρία χρόνια στη ρωσοουκρανική μάχη-Ένας τριετής άνισος πόλεμος σε αριθμούς
Μήνυμα Λαβρόφ σε Τουρκία-«Πολύ σημαντικό να μη ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ»
Η πρώτη ανάγνωση της επικράτησης Μερτς-«Οι Γερμανοί τιμώρησαν τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό»
Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στην επέτειο τριών χρόνων από την εισβολή στην Ουκρανία υιοθέτησε η Ε.Ε.
Σε ποιον «ανήκει» το σώμα του Πάπα μετά το θάνατό του και γιατί δεν μπορεί να γίνει δωρητής οργάνων ο Ποντίφικας
Βατικανό: Η νύχτα κύλησε ήρεμα, ο πάπας ξεκουράζεται
Συναγερμός στη Γαλλία-Έκρηξη κοντά στο ρωσικό προξενείο στη Μασσαλία
Έφτασε με τρένο στο Κίεβο η Φον ντερ Λάιεν -«Σε αυτή τη μάχη διακυβεύεται και η τύχη της Ευρώπης»
Ζυμώσεις στον ΟΗΕ για το ψήφισμα της τρίτης επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία