Η απόσταση Μαυρογιάννη από ΑΚΕΛ, η ανησυχία Χριστοδουλίδη και η πίεση σε Αβέρωφ

Προς το τέλος του debate της περασμένης Τετάρτης, υπήρξε μια στιχομυθία μεταξύ των υποψηφίων που πέρασε στα ψηλά, ωστόσο κάποιοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως να αποτελεί και στιγμή κλειδί για την πορεία προς την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ειδικά την ερχόμενη εβδομάδα, όταν πλέον θα υπάρχουν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών.  

Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, οι οποίοι θα δώσουν τη μάχη για τον δεύτερο γύρο, δηλώνουν σε όλους τους τόνους με σιγουριά, πως θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους. Με τις ιδιομορφίες που χαρακτηρίζουν το εκλογικό σώμα και τις ανατροπές που έχουν προηγηθεί σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, η όποια πρόβλεψη θα ήταν παράτολμη, την ίδια ώρα που ως είναι φυσικό, κάθε υποψήφιος δεν εκφράζει δημόσια τις ανησυχίες του, αλλά αντίθετα, επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα νίκης γύρω από το πρόσωπό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψήφισαν comfort zone στο debate-«Σχιζοφρενικές» προτάσεις και θέματα αξιοπιστίας

Από εκεί και πέρα, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, σε όλα τα επίπεδα πώς θα κινηθεί ο υποψήφιος και το κόμμα ή τα κόμματα από τα οποία υποστηρίζεται. Μπορεί, εξάλλου, κάποιες επιλογές, ή καλύτερα κάποιοι αποκλεισμοί να θεωρούνται αυτονόητοι, ωστόσο τίποτα και κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την τροπή που θα πάρουν τα γράμματα. Άλλωστε και οι ίδιοι οι υποψήφιοι αλλά και διάφοροι αναλυτές, διατυπώνουν τη θέση πως η διαδικασία του δεύτερου γύρου, είναι μια εντελώς νέα και παντελώς ανεξάρτητη από τον πρώτο γύρο.

Πόσω μάλλον, αν εκτός πρώτου γύρου μείνει ένας εκ των Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, αφού θα πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία των δύο κομμάτων που θα τεθούν ενώπιον ενός τέτοιου διλήμματος. Θα πρόκειται δηλαδή για μια διπλή ήττα, που αφενός αφορά την αποτυχία του υποψηφίου τους και αφετέρου αναπόφευκτα θα προκαλέσει εσωστρέφεια, σε σχέση με την απόφαση για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ατζέντα των τελευταίων ωρών του προεκλογικού και τα ρέστα των υποψηφίων

Η συζήτηση που έγινε στο debate της περασμένης Τετάρτης, έδειξε προθέσεις αλλά ενδεχομένως και επιδιώξεις από τους ίδιους τους υποψήφιους. Ουσιαστικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, πήρε αποστάσεις από το ΑΚΕΛ, εκφράζοντας τη θέση πως δεν θα κατονομάσει έναν εκ των δύο άλλων υποψηφίων αν ο ίδιος μείνει εκτός, ωστόσο «θα πω», είπε, «το πώς πιστεύω ότι θα πρέπει κανείς να αξιολογήσει τις επιλογές του». Από εκεί και πέρα, όπως είναι φυσικό, το ΑΚΕΛ αναμένεται να λάβει τις δικές του αποφάσεις, μετά από συζήτηση που θα προηγηθεί στα κομματικά όργανα.

Πάντως οι πιο πολλοί δεν αναμένουν ότι το ΑΚΕΛ θα δώσει συγκεκριμένη γραμμή υπέρ ενός εκ των δύο υποψηφίων, δεδομένου και του αφηγήματος που ακολουθήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι αμφότεροι αποτελούν συνεχιστές της διακυβέρνησης Αναστασιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σύνθημα Αναστασιάδη, η σκληρή δουλειά και το μεγάλο στοίχημα του ΔΗΣΥ

Αμφίρροπα θα είναι και τα δεδομένα, αν εκτός δεύτερου γύρου μείνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί μια μεγάλη ήττα, την πρώτη του σε εκλογές, μετά την εκλογή του στην Προεδρία του κόμματος το 2013. Πάντως ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πέραν από το να τονίζει ότι θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των Εκλογών, πιέστηκε και απάντησε εμμέσως για το τι θα πράξει. «Έχουμε κόμμα με θεσμούς και διαδικασίες», ήταν η απάντηση του, η οποία δεν χρήζει και ιδιαίτερης ανάλυσης, αφού ουσιαστικά παρέπεμψε στα όργανα του ΔΗΣΥ που θα κληθούν, αν ο ίδιος δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, να διαχειριστούν και την ήττα, αλλά και την απόφαση για την επόμενη Κυριακή.

Το ενδιαφέρον όμως, είναι πως η συγκεκριμένη απάντηση, δεν φαίνεται να ικανοποίησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ζήτησε διευκρινήσεις και ζήτησε ουσιαστικά από τον Αβέρωφ Νεοφύτου να επαναλάβει, αυτό που είχε ήδη πει. «Άρα θα υπάρξει απόφαση από το κόμμα;», ρώτησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης για να πάρει καταφατική απάντηση από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον πρώτο να σημειώνει, πως «απλά ήθελε να το διευκρινίσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα καυτά ερωτήματα και η ιστορία που επαναλαμβάνεται

Ο κ. Χριστοδουλίδης δηλαδή, ζήτησε μια διευκρίνιση που αφενός τον αφορά άμεσα, αφετέρου ίσως και να φανερώνει την ανησυχία του, για το τι θα πράξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, είτε σε επίπεδο ηγεσίας, είτε σε επίπεδο βάσης τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Γνωρίζει εξάλλου, πως από μια αρκετά τεταμένη προεκλογική περίοδο, όπου ακούστηκαν βαριές κουβέντες, θα είναι δύσκολο για τον οποιοδήποτε να αναδιπλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες, πόσω δε μάλλον για τον ίδιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αν δεν βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, θα έχει μεγάλη πικρία απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από την άλλη ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στην τοποθέτηση του για το τι θα πράξει αν βρεθεί εκτός δεύτερου γύρου, ανέφερε πως ο ίδιος, «προσωπικά ως μονάδα θα τοποθετηθώ». Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως όπως και στην περίπτωση Μαυρογιάννη, θα πάρει αποστάσεις από τις όποιες αποφάσεις των κομμάτων των στηρίζουν και θα τοποθετηθεί προσωπικά, ενδεχομένως, όπως οι περισσότεροι εκτιμούν υπέρ της υποψηφιότητας του κόμματος από το οποίο προέρχεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αστάθμητοι παράγοντες και νέα στοιχεία στον προεκλογικό, θολώνουν το τοπίο

Τα πράγματα ωστόσο στα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα που τον στηρίζουν, θα παραμένουν ιδιαίτερα θολά. Άλλωστε τα δύο από τα τρία, το ΔΗΚΟ δηλαδή και η ΕΔΕΚ, βρέθηκαν στη θέση των τρίτων-χαμένων του πρώτου γύρου αρκετές φορές και προέβησαν σε διαφόρους χειρισμούς, αναλόγως των περιστάσεων. Σε χειρισμούς, βέβαια που στο τέλος έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα, συνεπώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να περάσουν Νεοφύτου-Μαυρογιάννης, στον δεύτερο γύρο, τα φώτα αναπόφευκτα θα στραφούν στον Ενδιάμεσο, ο οποίος για άλλη μια φορά θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων και της ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα