Οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων και οι δυνατότητες που δίνονται στον ασθενή

Σε διακόσια ογδόντα τρία φαρμακευτικά σκευάσματα προέκυψαν αλλαγές στη Συνεισφορά ΙΙ, μετά την επικαιροποίηση των τιμών στα φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, λόγω της επικαιροποίησης του τιμοκαταλόγου φαρμάκων, υπάρχει μείωση στη συνεισφορά σε 105 προϊόντα, 178 προϊόντα έχουν αύξηση στη συνεισφορά, ενώ από το σύνολο των σκευασμάτων που βρίσκονται στον κατάλογο τα 1.400 δεν έχουν επιπλέον συνεισφορά, αλλά οι τιμές παραμένουν ως έχουν.

Βέβαια, η Συνεισφορά ΙΙ, όπως αναφέρεται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, είναι μια σύνηθες πρακτική, η οποία ακολουθείται κάθε χρόνο και αφορά στην αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων. Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, «όταν ο ασθενής δεν λαμβάνει το φτηνότερο προϊόν της κατηγορίας, τότε προκύπτουν και αυτές οι αλλαγές στις τιμές πώλησης των προϊόντων, οι οποίες αλλάζουν είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Ωστόσο μπορεί για ένα φάρμακο να μην υπάρξει αλλαγή στην τιμή, πράγμα που ήδη συμβαίνει».

Παρά τις αυξήσεις που μπορεί να παρατηρηθούν, ο Οργανισμός τονίζει πως δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να εξασφαλίσει και να αγοράσει το σκεύασμα που λαμβάνει για την ασθένειά του χωρίς την Συνεισφορά ΙΙ. Αυτό, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΟΑΥ, μπορεί να γίνει μέσω του φαρμακείου που επισκέπτεται συχνά ή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ενημερώσει τον προσωπικό του γιατρό, ώστε να προχωρήσει -εάν είναι εφικτό- σε αλλαγή της συνταγογράφησης του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Συγκεκριμένα, ο κος Τσινωντίδης είπε πως «σε κάθε περίπτωση, ο Οργανισμός διασφαλίζει ότι ο ασθενής μπορεί να λάβει την θεραπεία του χωρίς να δώσει τη Συνεισφορά ΙΙ, αλλά μόνο να καταβάλει τη συμπληρωμή που είναι ένα ευρώ ανά φάρμακο. Μπορεί, δηλαδή, ο φαρμακοποιός να το αντικαταστήσει με ένα σκεύασμα που έχει μηδέν συνεισφορά και σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να συζητήσει το ζήτημα με τον γιατρό του, με την πιθανότητα να αλλάξει φαρμακευτική ουσία».

Ο ΟΑΥ θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός πως δίνεται αυτή η συγκεκριμένη δυνατότητα στον ασθενή και τον προτρέπει να την ακολουθήσει. «Εμείς προτρέπουμε τους ασθενείς να συμβουλευτούν τους φαρμακοποιούς τους όσον αφορά την αλλαγή, δηλαδή να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο δεν θα καταβάλουν την εισφορά ή ακόμη και να μην καταβάλουν καθόλου την Συνεισφορά ΙΙ που μπορεί να προκύψει. Το σημαντικό είναι ότι είτε είσαι φτωχός, είτε είσαι πλούσιος, το ΓεΣΥ σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις το φάρμακό σου με ένα ευρώ», είπε ο κος Τσινωτνίδης.

Σημειώνεται πως η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων δεν θα είναι ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς, αφού η μέση συνεισφορά για το 2022 ήταν στο 1,33 ευρώ, ενώ για το 2033 ανέρχεται στο 1,37 ευρώ.

Για την καλύτερη παρακολουθήση και για ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τις αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων, ο ΟΑΥ έχει δημοσιεύσει σχετικό κατάλογο στην επίσημη σελίδα του ΓεΣΥ, ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανατρέξει και να ενημερωθεί άμεσα εάν επηρεάζεται. Ο κατάλογος βρίσκεται αναρτημένος στην Ενότητα «Παροχείς/ Φάρμακα–Φαρμακεία- Αναλώσιμα/ Κατάλογοι Φαρμάκων-Πρωτόκολλα-Αιτήσεις-Έντυπα/ Εξωνοσοκομειακά Φάρμακα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικαιροποιούνται οι τιμές φαρμάκων-Αλλαγές στη Συνεισφορά για 283 προϊόντα του ΓεΣΥ

Δειτε Επισης

Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν