Επιδιώκει θεαματική έξοδο ο Πρόδρομος-Οι μεταρρυθμίσεις και τα πυροτεχνήματα

Με... εκκωφαντικό τρόπο θέλει να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Παιδείας ο Πρόδρομος Προδρόμου, αφού λίγες ημέρες πριν να παραδώσει τα ηνία του Υπουργείου, προωθεί μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να αλλάξουν τον τομέα της παιδείας. Αναλυτικά προγράμματα, μείωση των αριθμών των εξεταζόμενων μαθημάτων στα Γυμνάσια, όσον αφορά στα τετράμηνα, τερματισμός της αγοράς υπηρεσιών από τους εκπαιδευτικούς. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει ο Πρόδρομος Προδρόμου αφορούν σε κεφάλαια που απασχόλησαν ουκ ολίγες φορές τον τομέα της παιδείας και κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και πριν αναλάβει το πηδάλιο του Υπουργείου Παιδείας και τώρα, λίγο πριν παραδώσει σκυτάλη, έχει δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές.

Πέντε ημέρες πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών, κατά την οποία ο κόσμος θα δείξει την προτίμησή του για την επόμενη Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ανακοινώσει ότι προτίθεται να δρομολογήσει αλλαγές, που άπτονται σημαντικών ζητημάτων στον τομέα της παιδείας, για τα οποία κατά καιρούς υπάρχουν αντιδράσεις και φωνές. Όλα αυτά στη σκιά των έντονων επικρίσεων και αντιδράσεων για τον τρόπο εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων, τόσο σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, όσο και στα Γυμνάσια.

Μία από τις αλλαγές που θέτει στο τραπέζι το Υπουργείο Παιδείας και είναι έτοιμο να δρομολογήσει αφορά στα αναλυτικά προγράμματα και τα πλαίσια μάθησης στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Ένα θέμα που έχει πολλάκοις συζητηθεί και προκαλέσει αντιδράσεις, ειδικά από πλευράς καθηγητών, καθώς οι αναφορές για την ύλη των μαθημάτων που διδάσκονται στα σχολεία είναι δυσανάλογη με τον χρόνο που τους δίνεται, δεδομένου ότι στα μέσα της χρονιάς σταματά η εκπαιδευτική διαδικασία, για να ξεκινήσουν οι εξετάσεις τετραμήνων, ενώ ο χρόνος είναι ακόμη πιο περιορισμένος όσον αφορά στο δεύτερο τετράμηνο, αφού μεσολαβούν και οι διακοπές του Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να επαναφέρει το νομοσχέδιο για μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο το ΥΠΑΝ

Πάντως, για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Παιδείας υπεραμύνεται της στάσης του και της άποψης ότι δεν έχουν λόγο οι καθηγητές να αναφέρονται στο μέγεθος της ύλης που διδάσκεται στα σχολεία, ενώ αναφορικά με τη χρονική περίοδο που δρομολογείται η μεταρρύθμιση για τα αναλυτικά προγράμματα, καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στον REPORTER πως δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο το γεγονός ότι ο υπουργός σε λίγες εβδομάδες θα είναι διαφορετικός. Ουσιαστικά, η αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων είναι μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ίσως και χρόνια, αφού οι αρμόδιοι έπρεπε να επιθεωρήσουν τα υφιστάμενα και να καταλήξουν σε ένα πλάνο αλλαγής τους, που να εξυπηρετεί τη διδακτική διαδικασία.

Αυτό που σημειώνει το Υπουργείο Παιδείας είναι ότι μία τέτοια διαδικασία ενδεχομένως να είχε προωθηθεί νωρίτερα, ωστόσο η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού την έθεσε σε δεύτερη μοίρα, καθώς και τα επακόλουθα προβλήματα που έπρεπε κατά καιρούς να αντιμετωπίσει το Υπουργείο, που ήταν συνέπειες της πανδημίας. Κάτι που ουσιαστικά έβαλε στον πάγο τις προσπάθειες για αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων, ενώ ξεκαθαρίζεται πως πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που ακόμη και να εφαρμοστεί, θα βρίσκεται συνεχώς υπό μελέτη και παρακολούθηση, για να γίνουν αλλαγές εκεί και όπου χρειάζεται.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση φέρνει τις αλλαγές

Στο μεταξύ, οι αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα όλων των σχολείων και στις δύο βαθμίδες είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς πλέον βάσει του νόμου που ψήφισε η Βουλή, αλλά και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, πρέπει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να διδάσκεται στα σχολεία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Με την υφιστάμενη δομή των αναλυτικών προγραμμάτων, δεν υπάρχει περιθώριο ώστε να στριμωχτεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η οποία είναι υποχρεωτική για όλες τις τάξεις. Προς αυτό το σκοπό, το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας καλείται να ετοιμάσει νέα αναλυτικά προγράμματα, ώστε να υπάρχει χώρος και για το συγκεκριμένο μάθημα, ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 να είναι όλα έτοιμα. Κάτι που συνεπάγεται ότι είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει αρκετά τον επόμενο υπουργό Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με τη νέα χρονιά ξεκινά η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση-Ο τρόπος εφαρμογής της

Στο τραπέζι το νομοσχέδιο για μείωση των εξεταζόμενων στα Γυμνάσια

Μία πρόταση, που στην παρούσα φάση μόνο χαρακτηρίζεται από κάποιους ως προεκλογικό πυροτέχνημα, είναι και η πρόθεση του Πρόδρομου Προδρόμου να επαναφέρει στο τραπέζι το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει το Υπουργείο του και προνοούσε την μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στα Γυμνάσια από τέσσερα σε δύο.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται μετά τις επικρίσεις και τις φωνές που ακούγονται, τόσο από γονείς, όσο και από καθηγητές, για την περίοδο που πραγματοποιούνται οι εξετάσεις τετραμήνων, με τους ίδιους να θεωρούν ότι η εξεταστική περίοδος θα έπρεπε να είναι πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Κάτι που ίσχυε κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του θεσμού και άλλαξε μετά από επικρίσεις που δέχθηκε το Υπουργείο από… γονείς και καθηγητές.

Μπορεί η βάση στην οποία προωθείται η συγκεκριμένη αλλαγή να θεωρείται λογική, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί ή θα έχει οποιαδήποτε κατάληξη, αφού το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να οδηγήσει το θέμα στην Βουλή, η οποία στην παρούσα φάση είναι κλειστή και δεν συνεδριάζει. Η επιστροφή στα έδρανα του Κοινοβουλίου θα γίνει εντός Μαρτίου, όταν πλέον θα υπάρχει νέα Κυβέρνηση. Κάτι που σημαίνει ότι η πρόταση αυτή, αν δεν βρίσκει σύμφωνο τον διάδοχο του Πρόδρομου Προδρόμου, τότε θα παραμείνει στα συρτάρια και δεν θα προωθηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξετάζει κατάργηση δύο σχολικών αργιών το Υπουργείο Παιδείας

Μία άλλη πρόταση που εμπίπτει στην κατηγορία των προεκλογικών πυροτεχνημάτων, είναι και αυτή περί κατάργησης των δύο σχολικών αργιών. Μία συζήτηση που είχε ανοίξει ενόσω βρισκόταν εν ζωή ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ωστόσο δεν άνοιξε η συζήτηση περί αυτού. Παρά ταύτα, τίθεται εκ νέου στο τραπέζι, την περίοδο που ο υπουργός έχει ήδη ξεκινήσει να μαζεύει τα πράγματά του από το Υπουργείο.

Από την άλλη, θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει σε αυτό ότι η περίοδος που τίθεται στο τραπέζι είναι εντελώς άσχετη με την αποχώρηση, χωρίς να αποδώσει προεκλογικές σκοπιμότητες στον Πρόδρομο Προδρόμου, καθώς μόλις πρόσφατα τιμήθηκε η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, ενώ στις αρχές του περασμένου μήνα έγινε η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου και προς αυτού μόλις τώρα κατατέθηκε η πρόταση όπως να μην είναι αργία και να τιμάται μακριά από τα σχολεία η γιορτή του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, ούτε αυτή των γραμμάτων.

Για να γίνουν αλλαγές που επιθυμεί το Υπουργείο, πάντως, πρέπει να γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλακεί και η Βουλή, ώστε να καταλήξουν σε όποια διαφοροποίηση.

Φωνές για την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών

Στον τομέα της παιδείας, στο μεταξύ, επικρατεί αναβρασμός τις τελευταίες ημέρες, όσον αφορά και στο θέμα του τερματισμού της αγοράς υπηρεσιών, για τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Από τη μία αυτό θεωρείται ένα βήμα προς τα μπρος, καθώς η συγκεκριμένη πρακτική, που μόνο προβλήματα είχε επιφέρει για τους εκπαιδευτικούς, θα ανήκει στο παρελθόν, ενώ από την άλλη υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις για το χρόνο που πάρθηκε η εν λόγω απόφαση.

Και αυτό διότι, εδώ και δέκα χρόνια, η Κυβέρνηση είχε την ευχέρεια να επανεξετάσει την απόφαση που έλαβε, ώστε να διορθώσει την κατάσταση, ωστόσο δεν έγινε οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, και ενώ είχε δεσμευτεί να σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση Δικαστηρίου εκδιδόταν, αφού οι εκπαιδευτικοί είχαν ήδη αποταθεί στη Δικαιοσύνη, φαίνεται ότι οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης δεν υλοποιήθηκαν, καθώς εφεσίβαλε την απόφαση του Δικαστηρίου, που δικαίωνε 5,000 εκπαιδευτικούς και είχε εκδοθεί το 2020, σημειώνοντας ότι η απόφαση του τότε διευθυντή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων (το 2013) να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς των εν λόγω προγραμμάτων σε αυτοτελώς εργαζομένους ήταν «εσφαλμένη έως πεπλανημένη».

Πάντως, το Υπουργείο δεν θεωρεί ότι υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη της εν λόγω απόφασης, η οποία ειρίσθω εν παρόδω λήφθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2023, αφού έπρεπε να γίνουν μελέτες επί του θέματος. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι η εν λόγω απόφαση πάρθηκε σε συνάρτηση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος στην πρόσληψη εκπαιδευτικών με αγορά υπηρεσιών-Υπογράφουν συμβάσεις

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου