Αναμένεται να κατατεθεί πρόταση για έκδοση Δελτίου Υγείας σε μαθητές που θα αθλούνται

Αναμένεται να κατατεθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση σχετικά με τη διενέργεια προ-αθλητικού ελέγχου για την έκδοση Δελτίου Υγείας του ΚΟΑ σε μαθητές και μαθήτριες, που θα ασκούνται σε κάποιο άθλημα και το οποίο προβλέπεται για τη συμμετοχή σε αγώνες.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι μετά από συντονισμένες προσπάθειες, «με ικανοποίηση και με χαρά μπορούμε σήμερα να ανακοινώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η προεργασία και θα κατατεθεί και η πρόταση για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να διενεργείται προ-αθλητικός έλεγχος σε μαθητές και μαθήτριες, δηλαδή να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές και της μαθήτριες μας, που ασκούνται σε κάποιο άθλημα να διαθέτουν το Δελτίο Υγείας του ΚΟΑ, το οποίο προβλέπεται για τη συμμετοχή σε αγώνες».

Λαμβάνοντας υπόψιν, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ότι ήδη αρκετά παιδιά σχολικής ηλικίας επιδίδονται συστηματικά στον αθλητισμό, όπως, επίσης τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων και για τα παιδιά του Δημοτικού, όπως, επίσης και τις συμφωνίες με ΚΟΕΑΣ και ΚΟΠ, «τελικά κρίνουμε ότι θα ήταν ωφέλιμο μέσα από το ίδιο το σχολείο να μπορούμε να έχουμε διαδικασία με την οποία τα παιδιά θα περνούν από κάποιο προ-αθλητικό έλεγχο για την υγεία τους».

Γιατί βεβαίως, συνεχίσε, «όλοι θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερα τα παιδιά να επιδίδονται στον αθλητισμό, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι ταυτόχρονα να είμαστε βέβαιοι, να γνωρίζουμε από πριν ότι δεν θα διατρέξουν οποιοδήποτε κίνδυνο για την υγεία τους».

 Είναι, σημείωσε, «πράγματι πολύ ευχάριστο το ότι έχουμε καταλήξει σε μια συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας, της οποίας το κόστος στη συνέχεια θα αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον ετήσιο προϋπολογισμό του».

Δήλωσε, επίσης, ότι για την έναρξη αυτού του προγράμματος θα αποταθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα χρειαστεί και η σχετική έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γενικός Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει διεκπεραιώσει τις διαβουλεύσεις ούτως ώστε να ανακοινωθεί ότι θα προμηθεύει το Υπουργείο Παιδείας με Δελτίο Υγείας τα παιδιά τα οποία θα επιδίδονται στην αθλητισμό, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι η έκδοση Δελτίου Υγείας του ΚΟΑ για μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης θα αφορά αγώνες υψηλής έντασης.

«Όπως ακούσατε από τον Υπουργό η πρόθεση είναι τη δαπάνη να την επωμιστεί το Υπουργείο Παιδείας», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο μετουσιώνει τη σύλληψη της ιδέας η οποία έγινε από την επιθεώρηση Φυσικής Αγωγής και το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας «και καταλήξαμε σχετικά πρόσφατα σε συμφωνία για τον τρόπο και τις διαδικασίες με τις οποίες θα εκδίδεται το Δελτίο με την ηγεσία του ΚΟΑ και με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Φορέα Σχολικών Εφορειών».

«Άρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το τελευταίο βήμα που θα είναι η κατάθεση της πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού προηγηθεί διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών. Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση αγκαλιάζει τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες του Υπουργού που αφορούν στην ανάπτυξη του μαθητικού αθλητισμού σε όλες του τις βαθμίδες», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Συννεφιές και βροχές στο μενού του καιρού-Στους 21 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή-Οι εξομολογήσεις συναγωνιστών και συγγενών αγωνιστών
Διπλάσιες επισκέψεις στο ΤΑΕΠ Παίδων, λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές
Πίεση, άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση-Οι συνέπειες των εξετάσεων τετραμήνων στους μαθητές
Ο Νορβηγός Espen Helgesen επικεφαλής του Cyprus Gran Fondo 2023
Η «αστυνομία» στα κατεχόμενα παρέλαβε δύο θωρακισμένα οχήματα
Συλλαλητήριο Κοινότητας Ουκρανο-κυπριακής Φιλίας έξω από το Προεδρικό
Πρώτη προπόνηση της Τσεντίνκαγια στο γήπεδο στη νεκρή ζώνη
«Ατυχές γεγονός η αφαίρεση τουρκικής σημαίας, δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται αθλητικές διοργανώσεις»
Υποσχέθηκε άμεση επίλυση των προβλημάτων στο νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς η Κανάρη