Κατάθεσε σημαντικός μάρτυρας για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι-«Γνώριζαν ότι έφτανε στα σπίτια»

Υπό τα βλέμματα δεκάδων κατοίκων από το Μάτι συνεχίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας η δίκη για την απώλεια των 104 ανθρώπων με την κατάθεση του δικαστικού πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος κατά γενική εκτίμηση θεωρείται και ο πιο σημαντικός μάρτυρας, καθώς με τις ειδικές του γνώσεις περιγράφει καρε – καρέ όσα δεν έγιναν τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς που οδήγησε στην εκατόμβη των νεκρών.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έζησαν την κόλαση, άλλοι έχοντας χάσει τις οικογένειές τους και άλλοι έχοντας σωθεί από θαύμα, θρηνώντας για όσους με μαρτυρικό τρόπο απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν, δίνουν κάθε μέρα το «παρών» στη δίκη της ζωής τους, περιμένοντας στη διάρκεια των δημόσιων συνεδριάσεων να ακούσουν από επίσημα χείλη για όλα εκείνα που οι αρμόδιοι, σύμφωνα και με την κατηγορία, δεν έκαναν, περιμένοντας με υπομονή την απόφαση της δικαιοσύνης και την ώρα της κρίσης για τους 21 κατηγορουμένους.

Ο μάρτυρας, αφού χαρτογράφησε ένα προς ένα τα εναέρια μέσα, που έμειναν καθηλωμένα τις κρίσιμες ώρες και τα επίγεια μέσα που αποδείχθηκαν ελλειπή για την αντιμετώπιση του κινδύνου της φωτιάς, που ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης και γρήγορα έφτασε στις αυλές των σπιτιών στο Μάτι, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, Μαρίας Γκιαούρη, περιέγραψε τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο έγινε η απομάκρυνση των πολιτών στην Κινέτα, όπου είχε ξεσπάσει φωτιά την ίδια μέρα που εκδηλώθηκε και η φωτιά στο Μάτι.

«Το ΕΣΚΕ γνώριζε ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια»

Ο Δημήτρης Λιότσιος αναφέρθηκε σε όλα τα εναέρια μέσα που παρέμειναν καθηλωμένα και δεν πέταξαν τις κρίσιμες ώρες που ξέσπασε η φωτιά, σε αντίθεση με όσα έγιναν στη φωτιά στην Κινέτα, όπου από τα πρώτα κιόλας πέντε λεπτά επιχείρησαν τέσσερα εναέρια μέσα.

«Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων, αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν κοντά, απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι’ αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι;

Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν, πριν από τις 17.30, το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Στον αντίποδα των εγκληματικών παραλείψεων υπήρχε η υποδειγματική, όπως εξελίχθηκε και αποδείχθηκε, απομάκρυνση των παιδιών που φιλοξενούνταν εκείνες τις κρίσιμες ώρες στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων.

Πρόεδρος: Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πώς έγινε η εκκένωση;

Μάρτυρας: Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική υπηρεσία, επειδή είδε τον καπνό στις 16.30. Και αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν με άλλο καθεστώς από ό,τι οι οργανωμένες απομακρύνεις και οι εκκενώσεις. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση.

Πρόεδρος; Πώς έγινε η διαδικασία;

Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε για την κατασκήνωση.

«Δεν ενημερώθηκε το Λιμενικό»

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ακόμα η αναφορά του μάρτυρα για το Λιμενικό Σώμα, το οποίο, με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει, δεν ενημερώθηκε από κανένα επίσημο φορέα, παρά μόνο προφορικά από έναν πολίτη στις 18.50, με αποτέλεσμα οι διασώσεις να γίνουν από ιδιώτες που έφτασαν και περισυνέλεξαν 700 άτομα.

Πρόεδρος: Για την ειδοποίηση του Λιμενικού.

Μάρτυρας: Στις 18.50 ενημερώθηκε από πολίτη προφορικά και όπως αναφέρει κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο.

Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το Λιμενικό;

Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το Λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο, Τετάρτη, οπότε ο μάρτυρας θα απαντήσεις σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη.

Πηγή: In.gr

Δειτε Επισης

Μάχη για τη ζωή του δίνει το τρίχρονο κοριτσάκι που παρέσυρε μοτοσικλέτα στην Κηφισίας
Ψήφος εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον στην Αθήνα το πράσινο φως για τα F-35
Στην τελική ευθεία η έγκριση για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα
BINTEO: Oι τελευταία στιγμές του 26χρονου λίγο πριν χτυπηθεί από κεραυνό και χάσει τη ζωή του
ΒΙΝΤΕΟ: Οδηγός παρέσυρε τρίχρονο κοριτσάκι και 70χρονη στην Ελλάδα
Επτά νέες συλλήψεις για τον βιασμό της 12χρονη-Ανάμεσά τους και πατέρας με γιο
Άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη ψήφισε το ΕΚ
Οι 12 ατάκες του Πάγκαλου που έγραψαν πολιτική ιστορία
ΒΙΝTEO: Kαθηγητής στην Ελλάδα ψάχνει την αδελφή του που πέθανε πριν από 60 χρόνια
«Θα καθίσετε λίγο μόνα σας»-Τι είπε η 33χρονη που εγκατέλειψε για δύο μέρες τα ανήλικα παιδιά της