Αννίτα: Τα εγκλήματα πολέμου δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητα

Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητα, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σε αναφορά της με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Η Κύπρος, ανέφερε, χωρίς να λογαριάσει το κόστος, συστρατεύθηκε πλήρως με τις αποφάσεις και τα μέτρα που λήφθηκαν κατά του εισβολέα.

Είπε ότι ένα χρόνο μετά και ο απρόκλητος και αποτρόπαιος πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, έχοντας ήδη επιφέρει τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και κρίσιμες υποδομές και πρόσθεσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης, αναβίωσε ζοφερές εικόνες που νομίζαμε ότι είχαν για πάντα θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια της καταστροφής που άφησε πίσω του ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

"Η Κύπρος, ούσα η ίδια θύμα εισβολής και κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία για σαράντα εννέα χρόνια, καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την πρώτη κιόλας μέρα της εισβολής, η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα, καλώντας για άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη" σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ένα χρόνο μετά, από το ίδιο βήμα, επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό στον τιτάνιο αγώνα που διεξάγει για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, αλλά και των κοινών ευρωπαϊκών μας αρχών και αξιών.

Εκφράζουμε, ανέφερε η κ. Δημητρίου, την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και τονίζουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητα.

Η Κύπρος, ανέφερε, "χωρίς να λογαριάσει το κόστος, συστρατεύθηκε πλήρως με τις αποφάσεις και τα μέτρα που λήφθηκαν κατά του εισβολέα και στηρίζει κάθε προσπάθεια για τη διασφάλιση πλήρους λογοδοσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου που διαπράττονται στην Ουκρανία".

Είπε ότι στόχος των προσπαθειών όλων μας είναι ο τερματισμός του πολέμου, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η επικράτηση ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ουκρανία και κατ΄ επέκταση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

"Η διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της ενότητας, της συλλογικότητας και της αποφασιστικότητας που διαπνέουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έναντι σε αυτή την πρωτοφανή απειλή, αποτελεί το μεγάλο μας στοίχημα, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο