Πώς υποδέχθηκαν το Υπουργικό τα κόμματα-Ευχές αλλά και πρώτες επικρίσεις

Διαφορετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων που βρίσκονται στην συμπολίτευση και αυτών που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αναφορικά με τα πρόσωπα που συναποτελούν τη νέα Κυβέρνηση και τους στενούς συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς οι μεν τόνισαν τη στήριξή τους και οι δε προέβησαν στα πρώτα τους σχόλια για τους χειρισμούς του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια «στα στελέχη της νέας διακυβέρνησης, ευρείας κοινής αποδοχής, υπό την Προεδρία του Νίκου Χριστοδουλίδη». Το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου πρόσθεσε πως, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, θα στηρίξει τα μέλη της νέας κυβέρνησης, με τρόπο εποικοδομητικό και παραγωγικό. «Κύριος γνώμονας μας είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών», κατέληξε.

«Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου και την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, η ΕΔΕΚ εύχεται καλή και παραγωγική δουλειά στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να δρα με εποικοδομητική συνέργεια στηρίζοντας το έργο όλων των Υπουργών.

«Η στόχευσή μας για ενίσχυση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ασύμμετρες απειλές της Τουρκίας αλλά και να στηριχθούν αποτελεσματικά οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθορίζει τις δράσεις και προτεραιότητές μας», κατέληξε η ΕΔΕΚ.

Η ΔΗΠΑ, από την πλευρά της, επέλεξε να συγχαρεί τα μέλη της Κυβέρνησης με tweet του Προέδρου της. «Οι πολίτες αναμένουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προσδοκίες τους», σημείωσε ο Μάριος Καρογιάν. «Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί και υποστηρικτικοί στην υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη», τόνισε ο αρχηγός της ΔΗΠΑ.

«Εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα ήθελα θερμά να συγχαρώ τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του ευχηθούμε ασφαλώς καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει. Τα συγχαρητήριά μας επίσης προς όλες και όλους όσοι αναλαμβάνουν καθήκοντα Υπουργού, Υφυπουργού ή κυβερνητικού αξιωματούχου», ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης.

«Και να πω το εξής. Κάθε επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι επιτυχία για τη χώρα μας», τόνισε. Γι’ αυτό, υπέδειξε, και ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι δίπλα στη νέα κυβέρνηση, πανέτοιμος να στηρίξει κάθε σωστή απόφαση, κάθε σωστή πολιτική. Έτοιμος όμως την ίδια ώρα, να ενασκήσει δημοκρατικό έλεγχο και εποικοδομητική κριτική εκεί που επιβάλλεται.

Το ΑΚΕΛ εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα το έργο του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και όλου του κυβερνητικού σχήματος να αποβεί προς όφελος του λαού και της πατρίδας μας. «Η νέα κυβέρνηση και τα μέλη της θα κριθούν από το περιεχόμενο των πολιτικών που θα προωθήσουν αλλά και το ύφος και ήθος της διακυβέρνησής τους. Το ΑΚΕΛ θα επιτελέσει το καθήκον του, ως υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση, με προτάσεις, διεκδικήσεις και κριτική», σημείωσε.

Προβαίνοντας, ουσιαστικά, στην πρώτη του επίκριση κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, το κόμμα της Αριστεράς ανέφερε πως «όσο αφορά τις επιλογές των προσώπων, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε ψηλά τον πήχη και τελικά πέρασε από κάτω. Δεν πλησίασε καν το 50-50 άνδρες-γυναίκες στο υπουργικό και το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα. Δεν απέφυγε διορισμό πρώην υπουργών όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι θα έπραττε». «Ελπίζουμε αυτό να μην είναι ένα πρώτο δείγμα διάστασης μεταξύ εξαγγελιών και πράξεων που ήταν χαρακτηριστικό στοιχείο της προηγούμενης κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε κι ο ίδιος», κατέληξε το ΑΚΕΛ.

Επιτυχία στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο ευχήθηκαν και οι Οικολόγοι, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα πως «σε αντίθεση με παθογενή στοιχεία της προηγούμενης δεκαετίας, η νέα περίοδος θα χαρακτηριστεί από νηφαλιότητα και επιδίωξη ουσιαστικής συναίνεσης, τουλάχιστον στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και το λαό μας».

Τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν πολλά και η σημασία τους διαρκώς αυξανόμενη, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Κίνημα. Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, το στοίχημα στη διαχείριση της οικονομίας, αλλά και τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, θα αποτελέσουν για εμάς σταθερά σημεία εποικοδομητικής κριτικής, αλλά και κατάθεσης παραγωγικών προτάσεων, σημείωσε.

«Σημειώνουμε ότι ο νέος πρόεδρος δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει την δέσμευσή του για ίση παρουσία των δύο φύλων στους πρώτους 25 διορισμούς. Παρόλα αυτά το ποσοστό 44%-56% είναι κοντά στο στόχο και αρκετά υψηλότερο από τη μέχρι σήμερα ακολουθητέα πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων», κατέληξαν οι Οικολόγοι.

Δειτε Επισης

Η δεύτερη ανάγνωση για το Υπουργικό-Το σκεπτικό, οι ανατροπές και το παρασκήνιο
Οι σαραντάρηδες, οι οικονομολόγοι και οι «παλιοί»-Τα στατιστικά πίσω από τους διορισμούς