Επέστρεψαν στην Συρία περίπου 40,000 άτομα που έφυγαν λόγω του φονικού σεισμού

Περίπου 40.000 Σύροι που είχαν φύγει από τις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου έχουν επιστρέψει από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών, στις δύο βδομάδες από τότε που η Τουρκία ήρε τους περιορισμούς στη μετακίνηση, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο και έναν εκπρόσωπο των Σύρων ανταρτών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η μετακίνηση σημειώθηκε σε τέσσερα περάσματα που ελέγχονται από ένοπλες ομάδες Σύρων που αντιτίθενται στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, είπε στο Reuters ο Μάζεν Αλλούς, υπεύθυνος μέσων ενημέρωσης στο συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία Μπαμπ Αλ-Χάουα, που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Μέχρι τη Δευτέρα, περίπου 13.500 είχαν διασχίσει το πέρασμα Μπαμπ Αλ-Χάουα, σχεδόν 10.000 το Τζαραμπούλους και από περίπου 7.000 το Μπαμπ Αλ Σαλάμ και το Ταλ Αμπιάντ, σύμφωνα με πίνακα στατιστικών στοιχείων που παρείχε ο Αλλούς.

Αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός Σύρων που επέστρεψαν στη χώρα τους έφτασε τις 40.000 μέχρι τη Δευτέρα. Περισσότεροι Σύροι επιστρέφουν και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά, πρόσθεσε.

Περιορισμοί που είχαν τεθεί από την Τουρκία τον περασμένο Απρίλη, είχαν απαγορεύσει προσωρινά στους Σύρους με προσωρινή προστασία τις άδειες για ταξίδια μετ' επιστροφής στη Συρία, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τις επιστροφές.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,5 εκ. Σύρους πρόσφυγες και το αντιπροσφυγικό αίσθημα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Μετά τον σεισμό, οι Σύροι εκμεταλλεύτηκαν μια προσφορά των τουρκικών αρχών για να περάσουν μέχρι και έξι μήνες στη βορειοδυτική Συρία χωρίς να χάσουν την ευκαιρία τους να επιστρέψουν.

Πολλοί επέστρεψαν για να δουν τους συγγενείς τους μετά τον σεισμό που σκότωσε πάνω από 44.000 ανθρώπους στην Τουρκία και περίπου 6.000 στη Συρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων στα βορειοδυτικά, που ελέγχονται από τους αντάρτες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Άλλοι έχουν προσωρινά μετακομίσει με συγγενείς τους αφού τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους στην Τουρκία καταστράφηκαν μετά τον σεισμό.

Περίπου 4 εκ. άνθρωποι μένουν στη βορειοδυτική Συρία, με τους περισσότερους να εξαρτώνται από εξωτερική βοήθεια ακόμα και πριν την τελευταία καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραμπ και Μπάιντεν ανταλλάσσουν κοσμητικά επίθετα-«Αγύρτης» ο ένας, «ανισόρροπος» ο άλλος
Ανησυχία για καταστροφική κλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα
Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Επιθέσεις με drones εναντίον διαφόρων περιοχών της Ουκρανίας, εκρήξεις στην Κριμαία
Ο Νετανιάχου απορρίπτει το τελεσίγραφο του Γκαντζ-Tι απαντά ο πρώην υπουργός Άμυνας
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο