Η Κύπρος κι επίσημα σε εποχή Χριστοδουλίδη-Η τελετή διαβεβαίωσης και η παράδοση παραλαβή στο Προεδρικό

Στο Προεδρικό Μέγαρο, για τη τελετή παράδοσης παραλαβής της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στρέφονται τα βλέμματα, μετά τη νενομισμένη τελετή διαβεβαίωσης, που έδωσε ενώπιον της Βουλής, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από τη βήμα της Βουλής ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έδωσε το στίγμα των προθέσεων για τον τρόπο διακυβέρνησης του κράτους. «Προσβλέπω και θα εργαστώ για να κάνω τη ζωή των συνανθρώπων μας καλύτερη για να τους κάνω πιο ευτυχισμένους και περήφανους, όχι μόνο επειδή το αξίζουν αλλά και επειδή αυτό θα ενισχύσει την κρατική μας υπόσταση, αυτό εμμέσως αλλά καθοριστικά θα ενισχύσει την Κύπρο σε όλες τις μεγάλες διεκδικήσεις», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως «στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι ο Άνθρωπος».

Στην ομιλία του, μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση που έδωσε το πρωί της Τρίτης, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και δίνοντας το στίγμα των πολιτικών που επιθυμεί να ακολουθήσει η διακυβέρνησή του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνησης  της χώρας, εκφράζοντας την πλήρη επίγνωση, της αναγκαίας από μέρους του απόλυτης αφοσίωσης στο κράτος, στους θεσμούς του, στους πολίτες και στο ευρύτερο δημόσιο συμφέρον βάσει των προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ισχυόντων νόμων. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη βαριά ιστορική ευθύνη την οποία και αναλαμβάνω με υπερηφάνεια, δέος και αποφασιστικότητα, πρόσθεσε.

Δείτε όλα όσα έγιναν

13:31 Η αντιφώνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη

«Ο μεγάλος στόχος είναι να κτίσουμε στα θετικά που η διακυβέρνηση σας έχει πετύχει. Ναι έγιναν και λάθη. Για να αποφεύγονται τα λάθη δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Εσείς γνωρίζετε καλά ότι κάποιες αποφάσεις, κάποιους χαροποιούν και κάποιους όχι. Όσο αφορά το Κυπριακό εργαστήκαμε από την αρχή μαζί. Πράξαμε ότι ήταν δυνατό, δυστυχώς ο στόχος δεν επετεύχθη. Κτίζοντας όμως στη δουλειά που είχαμε κάνει, θα αξιοποιήσουμε και θα την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Η επαφή μας δεν τερματίζεται σήμερα και καταλήγω θέλοντας να ευχαριστήσω και την κα. Άντρη γιατί περάσαμε κρίσιμες στιγμές μαζί, όλα αυτά τα χρόνια».

13:30 Η υποδοχή Αναστασιάδη στον Ν. Χριστοδουλίδη

«Σε υποδέχομαι σε έναν οικείο για εσένα χώρο. Για εννιά χρόνια ήμασταν σε στενή συνεργασία, είτε για να συντονίσουμε την κυβερνητική επικοινωνία, είτε για να συντονίσουμε την εξωτερική πολιτική. Χαίρομαι γιατί η επιτυχία σου στις Προεδρικές, αποτελεί για εμένα, την επιλογή για εμένα ενός άξιου συνεργάτη. Γνωρίζοντας την εργασιομανία σου, την προσήλωση σου σε αρχές, θα συνδράμεις σε αυτό που την τελευταία δεκαετία έχουμε επιτύχει. Υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις, όμως η πολιτική είναι μια εν εξελίξει διαδικασία. Κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες. Μπορεί να αντιμετωπίσαμε τρεις κρίσεις με μεγάλο βαθμό επιτυχίας, όμως πολλοί αναμένουν από εσένα να δουν και να βρουν απαντήσεις. Γνωρίζοντας σε δεν έχω αμφιβολία ότι θα εργαστείς με την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο ζήλο, όπως και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας που σου είχα αναθέσει και έφερες σε επιτυχία.

Αυτό που προέχει είναι η λύση του Προεδρικού που δεν εξαρτάται από τη δική μας βούληση, αλλά από την αλλαγή στάση από πλευράς Τουρκίας. Θέλω να ελπίσω ότι τα τελευταία γεγονότα θα βοηθήσουν για να αναθεωρηθεί η τουρκική πολιτική, αλλά κι από την άλλη με την ενεργοποίηση της ΕΕ που πετύχαμε και το 2017 και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, θα επιτύχουμε ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, της αμερικανικής διοίκησης, έτσι ώστε να διαμορφωθούν κάποια δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να ελπίζουμε για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, μέσα από μια λύση που θα διασφαλίζει, τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα, την αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τ/κ και των Ε/κ/

Στο εσωτερικό έχουν γίνει βήματα προόδου. Το κράτος εξελίσσεται και έχει νέες ανάγκες».

13:20 Έφτασε στο Προεδρικό ο Νίκος Χριστοδουλίδης

333586093_6179808108707574_9116463908234549468_n

334282595_511346427860186_3557553732992642461_n

13:09 Οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη εξερχόμενος από τη Βουλή

«Τώρα ξεκινά η δουλειά. Αύριο θα γίνει και η ορκωμοσία του Υπουργικού. Ξεκινούμε τη δουλειά στη βάση του ξεκάθαρου πλάνου που έχουμε, άρα από αύριο δουλειά, δουλειά δουλειά. Προσλβέπω σε συνεργασία με τη βουλή και είμαι αισιόδοξος για αυτό. Είμαστε έτοιμοι και είναι η ώρα να κρινόμαστε καθημερινά από τη Βουλή και την κοινωνία. Το βασικό ζητούμενο είναι να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες του κόσμου».

Σε ερώτηση πώς απαντά στις επικρίσεις για το Υπουργικό ανέφερε πως, «η κριτική είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να γίνεται καθημερινά. Εμάς μας βοηθάει η κριτική. Χθες ανακοινώσαμε 25 διορισμούς. 14 άνδρες και 11 γυναίκες. Ναι, υπάρχει συμμετοχή πρώην υπουργών που στέλνουμε το μήνυμα για σοβαρότητα στην οικονομία και ο κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου που με επιτυχία εφάρμοσε τη Μεταρρύθμιση του ΓΕΣΥ και καλείται τώρα ως ΥΠΕΣ να εφαρμόσει και μια άλλη πολύ σημαντική Μεταρρύθμιση. Είχα πει ότι δεν θα διορίσω κανένα από τους υπουργούς της τελευταίας Κυβέρνησης. Πάμε μπροστά, εμείς θέλουμε την κριτική καθημερινά. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο με έξι γυναίκες».

Ερωτηθείς για τη δυσφορία στα κόμματα για τους διορισμούς: «Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους των κομμάτων που με στήριξαν. Εγώ προχώρησα με όσα δημόσια έχω αναφέρει. Εκεί που θα κριθούμε είναι αν θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού. Θα πάω τώρα στο Προεδρικό και αύριο το πρωί στα Φυλακισμένα μνήματα».

13:08 Επέστρεψε στο Προεδρικό ο τέως -πλέον- ΠτΔ

334203362_1150183219049422_3941390871037087322_n

13:06 Όλα έτοιμα στο Προεδρικό για την τελετή παράδοσης-παραλαβής

333948819_735243851466424_5278347622352802797_n

12:57 Μετά τα συγχαρητήρια που δέχθηκε από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να κατευθυνθεί στο Προεδρικό για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

12:38 Οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη αποχωρώντας από τη Βουλή

«Μετά από 43 χρόνια, φτάνει η ώρα να αναλάβουν κάποιοι νέοι άνθρωποι που ο λαός εξέλεξε. Ο περιορισμός των θητειών ήταν μια δική μου δέσμευση. Χαίρομαι γιατί σήμερα καταγράφεται μια νέα σελίδα στην ιστορία και θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον νέο ΠτΔ και τους νέους υπουργούς. Θα είμαι πάντα ενεργά στην πολιτική, όχι με την έννοια των παρεμβάσεων και των αρνητικών προθέσεων. Αυτό που νιώθω σήμερα αποχωρώντας, είναι θερμές ευχαριστίες στο Κοινοβούλιο τις πολιτικές δυνάμεις και ευγνωμοσύνη στον λαό που με εμπιστεύθηκε για δύο δεκαετίες, πιστεύοντας ότι ανταποκρίθηκα στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαπράχθησαν και λάθη, όχι όμως αυτά που κάποιοι θέλησαν να μου αποδώσουν».

Κληθείς να σχολιάσει τους διορισμούς του Υπουργικού ανέφερε πως, «ο κάθε υπουργός κρίνεται από το έργο του».

Ερωτηθείς εάν έχει κάποια συμβουλή προς τον νέο Πρόεδρο ανέφερε πως, «ακόμα δεν έχω περάσει στο στάδιο του συμβούλου, όμως από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, υπομονή, συνεννόηση και συνεργασία».

Ερωτηθείς για το που θα τον βρει η επόμενη ημέρα είπε, «θα είμαι στη Λεμεσό και θα μελετηθεί το ενδεχόμενο λειτουργίας πολιτικού γραφείου στη Λευκωσία».

12:32 Ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια της Βουλής

11:52 Η ομιλία Χριστοδουλίδη

«
Δηλώνω πανέτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας, εκφράζοντας απόλυτη αφοσίωση στο κράτος, στους θεσμούς, στους πολίτες βάσει των προνοιών του Συντάγματος. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη βαριά ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνω, με περηφάνεια και αποφασιστικότητα. Ευρισκόμενος σε αυτό το κτίριο, επιτρέψετε μου να εκφράσω τον σεβασμό μου προς τον κυρίαρχο λαό και προς εσάς τους αντιπροσώπους του.

Σας διαβεβαιώ πως στο πλαίσιο του οράματος μου για την Κύπρο του αύριο ο ρόλος της Βουλής, θα είναι απόλυτα σεβαστός και ως ο πρώτος της Εκτελεστικής Εξουσίας θα πράξω το παν για συνεργασία και σύμπραξη. Σας αντικρίζω όλους ως πολύτιμους εταίρους για να οδηγήσουμε την Κύπρο στην επόμενη ημέρα. Να την κάνουμε ισχυρότερη, ασφαλέστερη, δικαιότερη, με ισονομία και χωρίς διακρίσεις, που θα νοιάζεται για τους αδύνατους και θα βοηθά περισσότερο όσους το έχουν ανάγκη».

Η συνεργασία με τη Βουλή

Παρά τις τραγικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της Εισβολής, η Δημοκρατία μας άντεξε, χάριν της αντίστασης, της επιμονής και της ανθεκτικότητας των πολιτών. Απευθύνομαι σε εσάς κα. Πρόεδρε της Βουλής για να επισημάνω ότι είναι η πρώτη φορά που στο πηδάλιο του κράτους βρίσκονται εκπρόσωποι της μεταπολεμικής γενιάς. Η σημασία αυτής της διαπίστωσης, δεν έχει μόνο συμβολισμό, αλλά και ουσία. Οι νέες γενιές προσβλέπουν σε εμάς να τους δώσουμε ελπίδες και να αφήσουμε πίσω τακτικές και προσεγγίσεις του παρελθόντος. Το βάρος είναι μεγάλο και η ευθύνη τεράστια.

Έχω ειλικρινή προθυμία για παραγωγική συνεργασία. Η Βουλή αποτελεί βασικο πυλώνα του πολιτεύματος. Πέραν του Νομοθετικού ρόλου έχει και εξουσία να ασκεί έλεγχο. Η Κυβέρνηση μου θα τηρήσει ευλαβικά, κάθε υποχρέωση απέναντι στη Βουλή. Γνώμονας μας θα είναι το δημόσιο συμφέρον, ως αφηρημένη έννοια, αλλά ως συγκεκριμένη Αρχή ότι στην ιεράρχηση μας, στην ανώτατη πυραμίδα, είναι η ισοτιμία όλων των πολιτών. Αυτούς τους πολίτες οφείλουμε να υπηρετούμε και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να λογοδοτούμε.

Είναι απαραίτητη η ευρεία συνεννόηση μεταξύ της Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας, οφείλουμε να πετύχουμε μια λειτουργική συνεργασία. Για πιο αποτελεσματική άσκηση του Νομοθετικού ρόλου, βάσει των απαιτούμενων Νομοθετικών Μεταρρυθμίσεων. Σε αυτή την επίσημη πρώτη, θα αναφερθώ ενδεικτικά στις νέες πρακτικές που ως ΠτΔ επιθυμώ να εφαρμόσω, σε σχέση με τη συνεργασία μου με τη Βουλή.

Στόχος είναι η αναβάθμιση της θεσμικής συνεργασίας, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες. Θα απευθύνομαι σε ετήσια βάση στη Βουλή για να παρουσιάζω το Νομοθετικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης του επόμενου έτους και να προβαίνω σε απολογισμό για το προηγούμενο. Θα κάνω τακτικές συναντήσεις με την Πρόεδρο και τους αρχηγούς των κομμάτων. Οι υπουργοί θα συνεργάζονται στενά με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Προτίθεμαι σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, να εγκαταστήσω ανάλογη υπηρεσία στο Προεδρικό. Ο πιο ισχυρός έλεγχος για την Κυβέρνηση, είναι ο Κοινοβουλευτικός, και η Βουλή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτός θα είναι συνεχής και αποτελεσματικός.

Το Κυπριακό

Τα άδεια έδρανα των Τουρκοκυπρίων βουλευτών σε αυτή την αίθουσα, είναι ένα από τα πολλά πειστήρια που μαρτυρούν τον ακρωτηριασμό που υφίσταται το Κράτος μας. Έναν ακρωτηριασμό που δεν επιτρέπει την πραγματική θεμελίωση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας, αλλά ούτε και την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Είναι για αυτό που επιθυμώ σήμερα να επαναλάβω ενώπιόν σας τη διαβεβαίωση ότι κορυφαία προτεραιότητά μου αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ώστε να γίνει επιτέλους η πατρίδα μας ένα επανενωμένο, ελεύθερο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, η κοινή πατρίδα ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους νόμιμους πολίτες του, χωρίς καμιά διάκριση.

Δεν έχω φυσικά ψευδαισθήσεις. Γνωρίζω ότι την ίδια ακριβώς διαβεβαίωση έδωσαν όλοι οι προκάτοχοί μου, τους οποίους μνημονεύω με σεβασμό: Τον πρώτο Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Σπύρο Κυπριανού, τον Γιώργο Βασιλείου, τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Δημήτρη Χριστόφια και τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Όλοι τους αποχώρησαν από την Προεδρία χωρίς να

πετύχουν το ειλικρινές όραμα της ελευθερίας και της επανένωσης για την πατρίδα μας αν και το ήθελαν με όλο τους το είναι.

Και αυτό γιατί οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς ήταν πέραν των δικών μας ορίων και πέραν των ορίων που η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβάλλουν για κάθε σύγχρονη, δημοκρατική χώρα και τους πολίτες της. Παρά τους συμβιβασμούς που έγιναν διαχρονικά από τη δική μας πλευρά ακόμη και μετά τον ιστορικό συμβιβασμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο τουρκικός μαξιμαλισμός δεν επέτρεψε την ευόδωση καμίας προσπάθειας κατά τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των νομίμων κατοίκων της χώρας και κανενός άλλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δική μας πλευρά δεν περιέπεσε ποτέ σε κανένα σφάλμα ή παράληψη.

Την περασμένη εβδομάδα είχα την πρώτη ανεπίσημη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στον οποίο εξέφρασα την ξεκάθαρή μου θέση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού προβλήματος και θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μετέφερα και στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ειλικρινή μου βούληση για διάλογο. Τις επόμενες μέρες θα αναλάβω πρωτοβουλίες, στη βάση των θέσεων που ανέπτυξα προεκλογικώς, για σπάσιμο του αδιεξόδου, για

πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ στο ανώτατο επίπεδο, πάντοτε στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ.

Από το επίσημο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, απευθύνομαι σήμερα και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, για να τους στείλω το μήνυμα ότι η λύση που επιδιώκουμε θα υπηρετήσει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, διότι η ασφάλεια και η ευημερία όλων μας είναι συνυφασμένη και αλληλένδετη για να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά στην κοινή μας πατρίδα χωρίς συρματομπλέγματα και κατοχικό στρατό, χωρίς ξένες εγγυήσεις. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας χωρίς να κτίζουμε πάνω στην άμμο.

Κύριοι Αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων,

Το Εθνικό Συμβούλιο

Προτίθεμαι να συγκαλέσω σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Σώματος ώστε να γίνει αποδοτικότερο και πιο αποτελεσματικό, έχοντας την απαιτούμενη επιστημονική και τεχνοκρατική υποστήριξη, όπως επιβάλλουν οι αυξημένες απαιτήσεις της εποχής και τα νέα δεδομένα. Όπως επιβάλλει η ειλικρινής μας βούληση για συνολική λύση του κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και με τρόπο ευρωπαϊκό, λειτουργικό και βιώσιμο, με σεβασμό στις αρχές της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Προς αυτό τον σκοπό αναμένω και τη δική σας εποικοδομητική συνδρομή. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι σας αντικρίζω ως θεσμικούς συνεργάτες και πολύτιμους εταίρους. Το Κυπριακό είναι ζήτημα υπαρξιακό. Έχει επηρεάσει καταλυτικά το παρελθόν των γονιών μας, αγγίζει το παρόν μας, καθορίζει το μέλλον των παιδιών μας. Η μη επίλυσή του αποτελεί τροχοπέδη που εμποδίζει την μακροπρόθεσμη και ανθεκτική ευημερία και ασφάλεια της Κύπρου. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε το παν για να το λύσουμε. Το χρωστούμε σε αυτούς που έφυγαν με τον πόθο της επιστροφής, το οφείλουμε σε αυτούς που θα έρθουν και έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε μια πατρίδα ειρηνική, ασφαλή και ευημερούσα.

Ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ενισχύσουμε τις συνεργασίες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναπτύξει και θα υλοποιήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα στη βάση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αναφέρομαι ειδικά στην Τουρκία. Η Κύπρος αναγνωρίζεται διεθνώς ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και στη μεγάλη εικόνα που έχουμε υπόψη μας, η Τουρκία θα μπορούσε να έχει θέση.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει και η Τουρκία να επιδείξει την απαραίτητη βούληση, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελούν υποχρεώσεις έναντι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εμμονή σε ξεπερασμένες αντιλήψεις, που εδράζονται στο μεγαλοϊδεατισμό, όπως επίσης αναθεωρητικές και επεκτατικές πολιτικές, αποτελούν τροχοπέδη όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και τα συμφέροντα της ΕΕ.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Για να μπορεί ένας ηγέτης να διεκδικεί με προοπτική επιτυχίας για τα συμφέροντα του λαού του, για να είναι όσο πιο ισχυρή, βάσει των δικών του δυνάμεων και δεδομένων, η διαπραγματευτική του θέση είτε σε συνομιλίες επίλυσης ενός μεγάλου προβλήματος όπως το κυπριακό, είτε σε διεθνές επίπεδο για οικοδόμηση ισχυρών διεθνών δεσμών που θα φέρουν στη χώρα πόρους και εξωτερική ενίσχυση, θα πρέπει καταρχάς να έχει ευτυχισμένους πολίτες.

Καμία μάχη δεν κερδήθηκε και κανένας αγώνας δεν δικαιώθηκε ενόσω οι πρωταγωνιστές δυσπραγούσαν.

Δεν αρέσκομαι στα μεγάλα λόγια. Δεν θα γενικολογήσω ούτε θα προβώ σε υποσχέσεις αμφιβόλου αντικρίσματος. Θα μιλήσω απλά, ειλικρινά και ανθρώπινα:

Προσβλέπω και θα εργασθώ για να κάνω τη ζωή των συνανθρώπων μας καλύτερη. Για να τους κάνω πιο ευτυχισμένους και περήφανους. Όχι μόνο επειδή το αξίζουν αλλά και επειδή αυτό θα ενισχύσει την κρατική μας υπόσταση, αυτό εμμέσως αλλά καθοριστικά θα ενισχύσει την Κύπρο σε όλες, τις μεγάλες διεκδικήσεις.

Για αυτό και στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι ο Άνθρωπος και το ευ ζην του, και αυτό θα ζητήσω από τους υπουργούς και τους άλλους κρατικούς αξιωματούχους, που θα αναλάβουν αύριο τα καθήκοντά τους.

Ο Άνθρωπος στο επίκεντρο όλων των Πολιτικών μας. Ο Άνθρωπος και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, βασικό στοιχείο μιας ισχυρής και υπερήφανης Κύπρου.

Άλλωστε η ουσιαστική αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων της καθημερινότητας αποτελεί το πεδίο μέσα από το οποίο οι πολίτες θα κρίνουν εάν η πολιτική ηγεσία ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών, στις ελπίδες και τις προσδοκίες τους.

Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που διαμορφώσαμε μαζί με την κοινωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την καθημερινότητα, τις οποίες είμαστε πανέτοιμοι να εφαρμόσουμε και να υλοποιήσουμε, ΓΙΑ τη σύντομη ανακούφιση των συμπολιτών μας με στοχευμένα οικονομικά μέτρα, ΓΙΑ την επίλυση σημαντικών εργασιακών ζητημάτων που εκκρεμούν ώστε να διαφυλαχθεί η εργατική ειρήνη, ΓΙΑ επίλυση προβλημάτων στην παιδεία, ΓΙΑ διορθωτικές κινήσεις στον τομέα της υγείας πάντα εντός του πλαισίου του ΓΕΣΥ, ΓΙΑ αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, ΓΙΑ την επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογικής αναβάθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, ΓΙΑ την προαγωγή του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων.

Το μεταναστευτικό

Επιπλέον, μια από τις επείγουσες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε χωρίς χάσιμο χρόνου και που επηρεάζει επίσης δυσμενώς την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη, είναι το μεταναστευτικό.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις αυτού του σύνθετου προβλήματος, το οποίο γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο γιατί έχει στο επίκεντρό του ανθρώπινες ζωές τις οποίες οφείλουμε να προστατεύσουμε. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στο άκαμπτο και δαιδαλώδες σύστημα ασύλου και μετανάστευσης, το οποίο επέτρεπε καταχρήσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και είναι δυσανάλογο για τα μεγέθη της Κύπρου.

Η προσπάθειά μας θα επικεντρωθεί στην επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ώστε να αυξηθούν οι επιστροφές. Ο πυρήνας του προβλήματος, πέραν της εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από πλευράς Τουρκίας, βρίσκεται στην εντύπωση ότι η Κύπρος είναι ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός και σε μια επιδοματική πολιτική που απαιτεί επαναξιολόγηση. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε, με σεβασμό προς όλες τις διεθνείς μας υποχρεώσεις.

Η δικαστική εξουσία

Ως προς τη Δικαστική Εξουσία, γνωρίζω ότι έγιναν σημαντικότατα βήματα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης, χάριν στη συνεργασία με τις άλλες δύο εξουσίες, την Εκτελεστική και τη Νομοθετική. Η Κυπριακή Δικαιοσύνη το 2023 βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης, που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση των σημαντικών διαρθρωτικών νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν το 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις στην Κυπριακή πολιτειακή και κοινωνική ζωή. Από τα νομοσχέδια επείγει να περάσουμε στην πράξη, ώστε ο νομικός κόσμος αλλά πρωτίστως ο πολίτης και οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν σταδιακά την ουσιαστική αλλαγή, ειδικότερα στο χρόνο εκδίκασης νέων υποθέσεων που θα ενισχύσει το κράτους δικαίου, την αποτροπή των αδικημάτων και την εφαρμογή της δικαιοσύνης. Η μακρά περίοδος εκδίκασης υποθέσεων και η μεγάλη διάρκεια που απαιτείται για απονομή της δικαιοσύνης, πέραν του δυσανάλογου κόστους για το κράτος, συνιστά άρνηση δικαιοσύνης.

Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το ίδιο σημαντική θεωρούμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μπήκε στις ράγες και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εφαρμογή της, τον Ιούνιο του 2024, όταν θα διεξαχθούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για το μεγάλο αυτό βήμα. Πρόκειται για μια σημαντική τομή, η οποία θα απαιτήσει θέληση, άοκνη προσπάθεια, μεθοδικότητα και προγραμματισμό από όλους τους εμπλεκομένους.

Σε κάποια άλλα πεδία, αυτό της φορολογικής μεταρρύθμισης, του συνταξιοδοτικού, καθώς και για άλλα θέματα που χρειάζεται η εισαγωγή νέων προσεγγίσεων και νέων διαδικασιών, θα προχωρήσουμε αμέσως με τεχνοκρατική υποστήριξη ειδικών σε σημαντικές αλλαγές.

Θα το επαναλάβω και σήμερα: Δεν έχω το μαγικό ραβδί για άμεσες λύσεις. Έχω όμως την ειλικρινή πολιτική βούληση, Έχω το πλάνο και τον σχεδιασμό, Έχω την μεθοδικότητα, την επιμονή και την εργατικότητα και γνωρίζω τις σύγχρονες μεθόδους για υλοποίηση πολιτικών. Έχω επιπλέον την επίγνωση ότι όταν οι πολίτες ενός κράτους Δεν ευημερούν και Δεν είναι ευτυχισμένοι, ούτε να διεκδικήσουν μπορούν ούτε να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον.

Ο μόνος τρόπος για να είμαστε επίκαιροι και πρωτοπόροι σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς Είναι να εξελισσόμαστε Πιο γρήγορα, Πιο εύστοχα και Πιο αποτελεσματικά.

Κυρίως όμως, ως Κράτος και ως Οργανισμοί, ως Πολιτικοί και ως Επαγγελματίες, πρέπει να μάθουμε να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε.

«Θα είμαι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων»

Τόσο εσείς όσο και εγώ βρισκόμαστε εδώ επειδή μας επέλεξε ο κυρίαρχος κυπριακός λαός. Επειδή μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και εναπόθεσαν σε εμάς τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Θέσαμε τον εαυτό μας στην κρίση του λαού και επιλεγήκαμε για να κάνουμε έργο και να αποχωρήσουμε με θετικό πρόσημο όχι για την προσωπική μας ζωή αλλά για τους πολίτες όταν για τον καθένα μας φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.

Για μήνες ολόκληρους μίλησα με την κοινωνία, με απλούς πολίτες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο αλλά και στην Καρπασία και τα μαρωνίτικα χωριά μας. Άκουσα απόψεις, προβλήματα, ανησυχίες, προσδοκίες σε πόλεις και χωριά. Πριν ολοκληρώσω το πρόγραμμα μου συνομίλησα αναλυτικά με οργανωμένα σύνολα, φορείς, κοινωνικούς εταίρους. Υπέβαλα συγκεκριμένες προτάσεις και στις 12 Φεβρουαρίου έλαβα ισχυρή λαϊκή εντολή για να συστήσω μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής που μέσω της συνένωσης δυνάμεων και της αξιοποίησης ικανών προσωπικοτήτων, τεχνοκρατών και πολιτικών, θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, θα δημιουργήσει ελπίδα και προοπτική, θα επιδιώξει την επανένωση της Κύπρου, θα ανασυντάξει το κράτος, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Κυπρίων σε όλους τους βασικούς τομείς, ενισχύοντας την ίδια στιγμή το αίσθημα δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και ισότητας.

23

Μπορώ να σας μεταφέρω με βεβαιότητα ότι όλοι οι πολίτες της Κύπρου έχουν μια συγκεκριμένη προσδοκία από εμένα, τους συνεργάτες μου, αλλά και Όλους Εσάς: από όποιο κόμμα και αν προερχόμαστε, από όποια επαρχία και αν καταγόμαστε, όποια ηλικία και αν έχουμε, ΝΑ είμαστε ενωμένοι, ΝΑ είμαστε στοχοπροσηλωμένοι, ΝΑ είμαστε επικεντρωμένοι

στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών προκλήσεων. Η εθνική ενότητα, ΝΑΙ, αποτελεί μια ιστορική αναγκαιότητα.

Έχουμε κάθε στιγμή ευθύνη για την ενίσχυση του Κράτους μας. Για την ασφάλειά του. Έχουμε ευθύνη για μια ευημερούσα, για το σύνολο των πολιτών της, Κύπρο. Έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε για τους νέους μας το μέλλον που τους αξίζει και να τους εμπνεύσουμε να γίνουν οι ίδιοι ενεργοί πολίτες και να εμπλακούν στα κοινά. Για αυτό και οφείλουμε, όσοι πολιτευόμαστε και εμπλεκόμαστε στο δημόσιο βίο, κάθε στιγμή να εργαζόμαστε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του λαού και της πατρίδας, ώστε να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε στο ελάχιστο την εμπιστοσύνη που στο πρόσωπό μας επέδειξε ο Κύπριος πολίτης, μη λησμονώντας λεπτό την προσωρινότητα της εξουσίας και της ανάγκης να παραχθεί έργο ωφέλιμο πριν την ημερομηνία λήξης.

Και αν για τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, που ανέλαβε την Κύπρο, και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε όλοι, μέσα στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στα όρια της χρεωκοπίας, η μεγάλη πρόκληση στην οποία ανταποκρίθηκε με επιτυχία, ήταν η οικονομική ανασύνταξη της Κύπρου, για μένα σήμερα, ανάμεσα σε άλλα, το μεγάλο στοίχημα λέγεται εκσυγχρονισμός, διαφάνεια, λογοδοσία, ευημερία, ελπίδα και προοπτική για όλους τους πολίτες.

Με σεβασμό στους παλαιότερους αλλά και ειλικρινή αγάπη προς την πατρίδα και τους νεότερους, με πίστη στις δυνάμεις μας αλλά και στην απόλυτη ανάγκη για ελπίδα και προοπτική, σήμερα, στην επίσημη πρώτη της μεγαλύτερης πράξης στη ζωή ενός πολιτικού, αναλαμβάνω την ευθύνη να οδηγήσω την Κύπρο σε αυτό που ΟΛΟΙ οραματιζόμαστε:

Σε τόπο καλύτερο, φωτεινότερο, δικαιότερο και πιο ελπιδοφόρο. Στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, με προσήλωση στο καθήκον, με αφοσίωση και με πλήρη διαφάνεια, διαβεβαιώ ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι θα πορευτώ με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την Κύπρο, την υπέροχη πατρίδα μας και θα είμαι Πρόεδρος Όλων των Κυπρίων.

11:51 Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δίδει τη νενομισμένη διαβεβαίωση, όπως προστάζει το Σύνταγμα.

11:50 Η Αννίτα Δημητρίου συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνεισφορά

11:45 Η Βουλή τηρεί μονόλεπτο σιγή εις μνήμην των Τουρκοκυπρίων που έχασαν τη ζωή τους στους φονικούς σεισμούς.

11:41 Στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης

334227364_192745156738773_6211693029789252884_n

11:35 Πλήθος αξιωματούχων έχουν πάρει ήδη τις θέσεις τους στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής

334107012_6162341843830754_1164459797509890904_n

11:29 Το «ευχαριστώ» της Αννίτας στον Νίκο Αναστασιάδη.

«Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα έχετε προσφέρει και για την αγαστή συνεργασία που είχαμε μέχρι τώρα. Η Βουλή θα συνεχίσει το έργο της για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Θεωρήσαμε ορθό να σας παραδώσουμε το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Ο Νίκος Αναστασιάδης σχολίασε πως υπηρέτησε τη Βουλή για 32 χρόνια. «Νιώθω περήφανος γιατί αποχωρώντας, πρώτα ξεκινώ από τη Βουλή και εν συνεχεία από το Προεδρικό. Θα θυμούμαι για πάντα την εμπειρία που απέκτησα στο Πανεπιστήμιο που λέγεται Βουλή, με τα καλά και τα κακά της. Με την ευκαιρία να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια στον φίλτατο συνεργάτη μου Νίκου Χριστοδουλίδη και να ευχηθώ στα μέλη της Κυβέρνησης κάθε επιτυχία».

11:26 Έφτασε στη Βουλή ο Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άντρη. Μετά από την υποδοχή από την Πρόεδρο της Βουλής, μετέβησαν στο γραφείο της, όπου αναμένει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

11:20 Αποχώρησε από το Προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς εάν τη σημερινή ημέρα είναι φορτισμένος συναισθηματικά, ανέφερε καταφατικά, σημειώνοντας πως, «σε συνδυασμό με την απόφαση μου ότι κάποτε πρέπει να υπάρχει τέλος και στις θητείες και στην πολιτική διαδρομή του κάθε ενός».

Κληθείς να δώσει συμβουλή προς τον νέο Πρόεδρο ανέφερ πως, «αυτό που απαιτείται είναι η κατά το δυνατόν ο διάλογος. Ο διάλογος που να φέρνει συναινέσεις και η προσοχή ιδιαίτερα που καμια φορά μπορεί από λάθη όχι του ιδίου, αλλά των συνεργατών του, να τον εκθέσουν. Δεν είναι μόνο του Υπουργικού είναι θέμα και του υπόλοιπου πολιτικού προσωπικού. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται συμβουλές ο κ. Χριστοδουλίδης», ανέφερε.

«Θέλω με την ευκαιρία να συγχαρώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τους νέους υπουργούς, να ευχαριστήσω τον ΔΗΣΥ για τη στήριξη του αυτά τα δέκα χρόνια και να εκφράσω ευγνωμοσύνη στον κυπριακό λαό, στις αντοχές που επέδειξε, για να έχουμε την προκοπή που παρουσιάζει σήμερα η πατρίδα μας δέκα χρόνια μετά».

11:15 Στη Βουλή προσήλθε και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Β΄ για να παραστεί στη νενομισμένη τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας

330784666_136622759322649_7999182745462886274_n

11:10 Έξω από τη Βουλή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο δρόμος μπροστά από το κτίριο έχει κλείσει για την κυκλοφορία.

333876397_578436547543728_5368209283833655463_n

11:00 Έφτασε στη Βουλή ο νέος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με το τελετουργικό, στη συνέχεια θα μεταβεί στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πάει στην Ολομέλεια στις 11 και 30.

334164415_3407572279561657_2039194378458755583_n


-Ξεκίνησε η προσέλευση αξιωματούχων στο κτίριο της Βουλής.

Δειτε Επισης

Η δεύτερη ανάγνωση για το Υπουργικό-Το σκεπτικό, οι ανατροπές και το παρασκήνιο