Η δεύτερη ανάγνωση για το Υπουργικό-Το σκεπτικό, οι ανατροπές και το παρασκήνιο

Το μικρό μαύρο σημειωματάριο επιτέλους άνοιξε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά και από τις διαρροές που ξεκίνησαν από το πρωί, λίγες ώρες μετά από τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στήριξαν, αποφάσισε ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, να ανακοινώσει το Υπουργικό του Συμβούλιο. Ένα Υπουργικό για το οποίο γράφτηκαν τόνοι μελάνι τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω και των κριτηρίων που ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε, προαναγγέλλοντας κάτι πολύ διαφορετικό από ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κάποιος που διαβάζει τα ονόματα του Υπουργικού, είναι η διττή προσέγγιση με την οποία ο κ. Χριστοδουλίδης προσέγγισε το ζήτημα. Από τη μια υπηρέτησε σε μεγάλο βαθμό αυτό που ο ίδιος περιέγραφε ως τεχνοκράτες που έχουν πολιτική προσέγγιση και από την άλλη, ενώ προέβη σε κάποιους διορισμούς που μπορούν να χαρακτηριστούν ως τολμηροί, επέλεξε τα πολύ κρίσιμα χαρτοφυλάκια να τα εμπιστευθεί σε έμπειρα χέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το who is who του νέου Κυβερνητικού σχήματος-Δεκατέσσερις άντρες, ένδεκα γυναίκες

Οι έμπειροι

Τέτοιοι είναι ξεκάθαρα οι διορισμοί του υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, αλλά και του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου. Ο κ. Κεραυνός, ξεκάθαρα δεν τηρεί το ηλικιακό κριτήριο που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε, ωστόσο θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για να εξυπηρετήσει αυτό που φορτικά επαναλάμβανε προεκλογικά ο νέος Πρόεδρος. Ότι δηλαδή, «με την οικονομία δεν παίζουμε».

Από την άλλη, ένας άλλος πρώην υπουργός που αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη περίοδο, ένα από τα πιο δύσκολα Υπουργεία, είναι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου. Με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησής να βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας για την εφαρμογή της την Άνοιξη του 2024, ο κ. Ιωάννου έχοντας στο ενεργητικό του την επιτυχή εφαρμογή μιας άλλης εξίσου κρίσιμης Μεταρρύθμισης, αυτής του ΓΕΣΥ, αποτελεί επίσης μια επιλογή ασφαλείας, αφού με εχέγγυο την πείρα, καθώς επίσης και τις ικανότητες που επέδειξε, μπορεί να εγγυηθεί πως, τόσο η επικείμενη Μεταρρύθμιση, αλλά και όλα τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα του μεγαλύτερου Υπουργείου της Κυβέρνησης, μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Η πιο δύσκολη αποστολή

Πάντως αν κανείς θέλει να δει ποιοι Υπουργοί θα κληθούν να σπάσουν αυγά από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβουν, τότε αναπόφευκτα τα αυτιά και τα μάτια όλων θα καταλήξουν πάνω σε μια από τις κυρίες του Υπουργικού. Χωρίς να έχει την πείρα, αλλά ούτε και την τεχνογνωσία που θα ανέμενε κανείς, πως θα ήταν καλό να έχει κάποια που αναλαμβάνει μια από τις πιο καυτές καρέκλες του Υπουργικού, η Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, καλείται να μπει εξ αρχής στα βαθιά. Ο διορισμός της αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη, αφού όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως παίχθηκε χοντρό παρασκήνιο μέχρι να καταλήξει ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο συγκεκριμένο όνομα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μάλιστα τις πρώτες ώρες μετά τη συνάντηση με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που τον στηρίζουν, αυτό που ακουγόταν έντονα ήταν το όνομα της Αναστασίας Παπαδόπουλου.

Εξάλλου το όνομα της κ. Προκοπίου, είχε ακουστεί έντονα το προηγούμενο διάστημα για το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι και συναφές με το επάγγελμα της ως διεθνολόγος. Ωστόσο τελικά ο κ. Χριστοδουλίδης κατέληξε σε έναν επίσης ακαδημαϊκό για το εξίσου κρίσιμο Υπουργείο Εξωτερικών, τοποθετώντας την κ. Προκοπίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, η οποία θα διαδεχθεί τη Στέφη Δράκου θα είναι η τρίτη γυναίκα στη σειρά που αναλαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και από την πρώτη μέρα στο γραφείο, αν και σχετικά άπειρη με το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, θα κληθεί να αναλάβει σημαντικές αποφάσεις, που ξεκινούν από τα ανοικτά ζητήματα και τα πολλά προβλήματα της Αστυνομίας, που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για μια σειρά από λόγους, της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών που παραμένει σε εκκρεμότητα και καταλήγουν με την ήδη καθυστερημένη εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης.

Οι τεχνοκράτες

Ανάμεσα στους διορισμούς υπάρχει και εκείνη η ομάδα υπουργών που εξυπηρετεί πλήρως τον όρο τεχνοκράτες. Είναι υπουργοί δηλαδή που διορίστηκαν με βασικό κριτήριο την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει σε συγκεκριμένους τομείς. Κάτι που ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος, είχε αναδείξει σε μείζον θέμα προεκλογικά, και τόνιζε την ανάγκη οι διορισμένοι να κατέχουν ευρεία γνώση των χαρτοφυλακίων που αναλαμβάνουν.

Τέτοιοι είναι οι διορισμοί της υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφειάδη, του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου και της υπουργού Υγείας Πόπης Κανάρη.

Οι συνεργάτες

Κάτι που επίσης είναι άξιο αναφοράς, αφορά τους στενούς συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τους ανθρώπους δηλαδή που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα του, οι περισσότεροι παίρνοντας και σχετικά ρίσκα, είτε διότι εγκατέλειψαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό, είτε γιατί εγκατέλειψαν την καριέρα τους, για να εργαστούν στο επιτελείο του. Πολλοί εξ αυτών, σήμερα ανταμείβονται από τον ίδιο τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προχώρησε στον διορισμό τους σε διάφορα κυβερνητικά πόστα, εντός ή εκτός Προεδρικού.

Τέτοιοι διορισμοί, είναι αυτοί του Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αναλάβει και μεγάλο μέρος της επικοινωνιακής καμπάνιας του επιτελείου, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του υπουργού Εργασίας. Επίσης ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή παραιτήθηκε από τον ΔΗΣΥ και ανέλαβε πόστο στο επιτελείο, διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Η Μαριλένα Ευαγγέλλου η οποία εργάστηκε ως εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου, διορίστηκε στη θέση της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, η Μαρίνα Χατζημανώλη ως υφυπουργού Ναυτιλίας, ο Διευθυντής του Γραφείου του νέου Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο οποίος είχε επιτελικό ρόλο στο επιτελείο, ενώ τυγχάνει να είναι και παντρεμένος με την αδερφή της Πρώτης Κυρίας, καθώς επίσης και η νέα Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, η οποία πέραν από συνεργάτιδα του στο ΥΠΕΞ, εργάστηκε και προεκλογικά για την υποψηφιότητα του. Τέλος την ομάδα των συνεργατών του Νίκου Χριστοδουλίδη συμπληρώνει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος ο οποίος αναλαμβάνει Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του νέου Προέδρου.

Ο Χατζηγιάννης

Πάντως αν κανείς ψάχνει τον πιο πολυσυζητημένο διορισμό, τουλάχιστον σε επίπεδο social media, αυτός δεν είναι άλλος από την ανάληψη του υφυπουργείου Πολιτισμού από τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Με τα περισσότερα σχόλια να είναι επικριτικά για τη συγκεκριμένη επιλογή, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, αναλαμβάνει ένα σχετικά νεοσύστατο υφυπουργείο και θα ήταν άδικο να προκαταλάβει κανείς, το τι μπορεί να προσφέρει ο δημοφιλής τραγουδιστής και συνθέτης σε αυτό.

Αναμφίβολα η δημοφιλία του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε ποπ τραγουδιστές να υπουργοποιούνται, δημιούργησαν θόρυβο στα social media. Υπενθυμίζεται ότι και προεκλογικά ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, είχε εκφράσει τη στήριξη του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αναδεικνύοντας και το θέμα των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής που ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις.

Το 50-50

Ένα επίσης πολυζητημενό θέμα τις τελευταίες ώρες είναι το θέμα του 50-50. Τις εξαγγελίας δηλαδή του Νίκου Χριστοδουλίδη για ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών. Στον νέο Πρόεδρο ασκείται κριτική, για το γεγονός ότι αυτοαναιρέθηκε, αφού από τους 25 διορισμούς που ανακοίνωσε, οι δεκατέσσερις είναι άνδρες και οι έντεκα γυναίκες. Αν μάλιστα κοιτάξει κανείς τι γίνεται αυστηρά σε επίπεδο υπουργών, από τους έντεκα, μόνο οι τρεις είναι γυναίκες, συνεπώς το 50-50 δεν υφίσταται, ούτε και σε επίπεδο υπουργικού (σ.σ. αν προστεθούν δηλαδή και οι υφυπουργοί). Αυτή είναι η μια όψη.

Από την άλλη, κοιτάζοντας κανείς ξανά την προεκλογική εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη, αυτή έλεγε αυτολεξεί πως, «οι διορισμοί που άπτονται των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούνται 50%-50% γυναίκες και άνδρες». Κάτι που ουσιαστικά παραπέμπει και σε όλους τους υπόλοιπους διορισμούς που επίκεινται να γίνουν το επόμενο διάστημα από τον νέο Πρόεδρο και σε επίπεδο Επιτρόπων και σε επίπεδο ημικρατικών οργανισμών κτλ.

Το παρασκήνιο

Το δικό του ενδιαφέρον πάντως, παρουσιάζει το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες ημέρες, από τη στιγμή που ο Νίκος Χριστοδουλίδης άνοιξε το μαύρο σημειωματάριο ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων που τον στήριξαν.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους πως ο ίδιος θα πει την πρώτη και την τελευταία λέξη, σε σχέση με το Υπουργικό, φάνηκε τελικά πως υπήρξαν αλλαγές και ανατροπές, μετά από υποδείξεις αρχηγών των κομμάτων. Ενδεικτικές τούτου, είναι οι πληροφορίες που σημειώνουν πως το βράδυ της Κυριακής, έγινε τηλεφώνημα σε συγκεκριμένο πρόσωπο, και του λέχθηκε πως έχει μόλις δεκαπέντε λεπτά να αποφασίσει εάν αποδέχεται την υπουργοποίηση. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο πρόσωπο αποδέχθηκε και είναι ανάμεσα στους υπουργούς που ανακοινώθηκαν.

Άλλη μια ανατροπή, ήταν αυτή της Αναστασίας Παπαδοπούλου, το όνομα της οποίας δεν εισπράχθηκε με θέρμη και εκφράστηκαν διαφωνίες. Έντονο παρασκήνιο υπήρξε και για τον υπουργό Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα, αφού ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ήθελε να έχει λόγο για τον εν λόγω διορισμό. Και τελικά φάνηκε ότι τον πέτυχε, αφού ο πρώην βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, υποδείχθηκε από αυτόν.

Έχει, επίσης, τη δική του σημασία το γεγονός ότι φαίνεται πως ο διορισμός Υπουργικού, έφερε και τις πρώτες ρωγμές, ανάμεσα στα κόμματα που στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε για τις αποφάσεις του την Ελένη Θεοχάρους, ήταν αυτό που οδήγησε την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύης σε παραίτηση, αφού όπως είπε, η ίδια δεν έχει απαντήσεις για να δώσει στα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος. Άλλωστε η ίδια ανακοίνωσε πως δεν θα παρευρεθεί στη τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου, διότι δεν έλαβε καν πρόσκληση. Από την εξέδρα των νικητών δηλαδή το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου, η Ελένη Θεοχάρους, βρίσκεται πλέον εκτός κάδρου, εμφανώς ενοχλημένη με τους χειρισμούς του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Δειτε Επισης

ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα