Οι σαραντάρηδες, οι οικονομολόγοι και οι «παλιοί»-Τα στατιστικά πίσω από τους διορισμούς

Τριάντα δύο χρόνια διαφορά έχει ο μεγαλύτερος από τον μικρότερο διορισθέντα από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν και η πρόθεση του Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν η εκπροσώπηση των δύο φύλων να είναι στο 50-50, τελικά, στα ονόματα που ανακοινώθηκαν, συμπεριλαμβάνονται 11 γυναικεία και 14 αντρικά. Μέσα από το who is who των νέων Υπουργών και στενών συνεργατών του Προέδρου Χριστοδουλίδη, προκύπτουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, που σχετίζονται με την κατάρτιση και το παρελθόν τους και καθίσταται ξεκάθαρο πως έδωσε περισσότερη έμφαση στο τεχνοκρατικό παρά στο πολιτικό τους προφίλ.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, οι περισσότεροι από τους νέους Υπουργούς, Επιτρόπους και στελέχη της Κυβέρνησης είναι μεταξύ 40-50 ετών. Μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, που είναι 71 ετών και μικρότερος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, που είναι 39 ετών. Όλοι υπόλοιποι είναι μεταξύ των δύο αυτών ηλικιών.

Σε ό,τι αφορά τις σπουδές και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, τα σκήπτρα κατέχουν όσοι προέρχονται από τον χώρο των οικονομικών. Οικονομικά σπούδασε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική και η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Πόλυ Παπαβασιλείου. Ακαδημαϊκό background στη Διοίκηση Επιχειρήσεων έχει ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, ενώ Οικονομικά και Διεθνείς Σχέσεις σπούδασε η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου. Από τον χώρο της λογιστικής προέρχονται ο Υφυπουργός Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηζαχαρίου, καθώς και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τον οποίο, ωστόσο, ως γνωστό, κέρδισε η δημοσιογραφία.

Πέραν του κ. Παπαδόπουλου, άλλοι δύο επί χρόνια δημοσιογράφοι βρίσκονται στο πλευρό του νέου Προέδρου. Πρόκειται για την Υφυπουργό Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, και την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Δόξα Κωμοδρόμου. Αντίστοιχος αριθμός είναι και οι νομικοί, καθώς αυτό είχαν ως αντικείμενο σπουδών ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Μαριλένα Ραουνα.

Άλλα τέσσερα πρόσωπα προέρχονται από τον τομέα της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής. Αρχιτέκτονες είναι ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφειάδης, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Τόσο ο νέος Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, όσο και ο νέος Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, είναι μηχανολόγοι μηχανικοί. Ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, είναι χημικός μηχανικός, ενώ η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, είναι χημικός.

Δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν σπουδές που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Πρόκειται για την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, και τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού είναι τραγουδοποιός, η Επίτροπος Περιβάλλοντος ιστορικός και η Επίτροπος Ισότητας σπούδασε Ψυχολογία και Φυλετική Ισότητα. Τέλος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, είναι μαθηματικός.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο συμμετέχουν 11 Υπουργοί, εκ των οποίων οι οκτώ είναι άνδρες και μόνο τρεις είναι γυναίκες, οι κυρίες Μιχαηλίδου, Προκοπίου και Κανάρη. Υπάρχουν, ωστόσο, έξι θέσεις Υφυπουργών (οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σε επτά, όταν συσταθεί το Υφυπουργείο Μετανάστευσης) και σε αυτά τα αξιώματα όντως εφαρμόζεται το 50-50, καθώς υπάρχουν τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες Υφυπουργοί. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα σημαντικά πόστα στο περιβάλλον του Προέδρου, καθώς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου είναι άντρες και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου και η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου είναι γυναίκες.

Δύο πρόσωπα στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν διατελέσει ξανά Υπουργοί και θεωρούνται «παλιές καραβάνες». Ο Μάκης Κεραυνός υπηρέτησε ως Υπουργός Εργασίας μεταξύ 2003 και 2004 και ακολούθως, μέχρι το 2005, ήταν Υπουργός Οικονομικών. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ήταν Υπουργός Υγείας στην προηγούμενη Κυβέρνηση, μεταξύ 2018 και 2021. Ταυτόχρονα, δύο διορισθέντες βρίσκονταν στο στενό περιβάλλον και του απερχόμενου Προέδρου. Πρόκειται για τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μεταξύ 2013 και 2018 και Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Νίκου Αναστασιάδη από το 2018 μέχρι το 2022 και τη Μαριλένα Ραουνά, που εργάστηκε στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, του οποίου πλέον θα προΐσταται, από το 2014 μέχρι το 2018.

Αν και οι περισσότεροι από τους νεοδιορισθέντες δεν είναι άμεσα συνυφασμένοι με την πολιτική ζωή του τόπου, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, διετέλεσε βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, μεταξύ του 2016 και του 2021. Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στην Πάφου και η Μαρίνα Χατζημανώλη στη Λεμεσό. Ο Υπουργός Εργασίας υπήρξε πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ και η Επίτροπος Περιβάλλοντος είναι Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ.

Τέλος, ορισμένα πρόσωπα κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία. Πρόκειται για την Αθηνά Μιχαηλίδου, που είναι Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, τον Πέτρο Ξενοφώντος που είναι Διευθυντής του Κυβερνητικού Τυπογραφείου, την Ειρήνη Πική που είναι προϊστάμενη στη Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων και τον Κώστα Κουμή που είναι μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Δειτε Επισης

Το who is who του νέου Κυβερνητικού σχήματος-Δεκατέσσερις άντρες, ένδεκα γυναίκες