Το μπαλάκι με τα γερασμένα κτίρια στα Δημόσια Έργα-Ζητούν απαντήσεις και μέτρα

Η καυτή πατάτα με τα γερασμένα κτίρια που εκπέμπουν SOS βρίσκεται πλέον στα χέρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το οποίο οφείλει να δώσει απαντήσεις για το πλάνο που υπάρχει για την αντισεισμική αναβάθμιση των εν λόγω κτιρίων, ενώ επιπρόσθετα το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο, ζητά τη θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης των οικοδομών, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο, θα είναι ασφαλές τα κτίρια δημόσιας χρήσης, που είναι κτισμένα εδώ και μερικές δεκαετίες.

Τα όσα προκάλεσε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, με αποτέλεσμα τους χιλιάδες θανάτους, ταρακούνησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, για την αναβάθμιση των κτιριακών μας εγκαταστάσεων, ούτως ώστε, να αποφευχθούν στο μέλλον, παρόμοια περιστατικά, με καταρρεύσεις κτιρίων. Ωστόσο, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο, δεν καθησυχάζεται και ζητά άμεση λήψη μέτρων, για την αναβάθμιση των γερασμένων δημόσιων κτιρίων.

Το κράτος θα πρέπει να είναι υπόδειγμα τήρησης των διαδικασιών, υπογράμμισε σε δηλώσεις του στον REPORTER, πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ο οποίος ανέφερε ότι από την πλευρά του το ΕΤΕΚ, ζήτησε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, να ενημερώσει τους ίδιους τι γίνεται με τα κτίρια, τα οποία είναι υπό τη δική τους αρμοδιότητα. «Δηλαδή να μας πουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται και ποιο είναι επίσης το πλάνο του Τμήματος Δημοσίων Έργων για την αντισεισμική τους αναβάθμιση, εκεί και όπου χρειάζεται, πέραν της ενεργειακής αναβάθμισης, εφόσον μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη. Το κράτος, πρέπει να είναι υπόδειγμα και πρέπει να συντηρεί τα κτίριά του και να εκδίδει πιστοποιητικά καταλληλόλητας και να τα αναβαθμίζει, έτσι ώστε να αντέξουν την πιθανότητα ενός σεισμού».

Από την πλευρά του το Επιμελητήριο, ασχολείται έντονα με την αντισεισμική αναβάθμιση των κτιρίων, αφού όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντή, «είναι κάτι που έχει αντίκτυπο στα δημόσιας χρήσης κτίρια. Δηλαδή, δεν γίνεται να στέλνω το παιδί μου σε ένα εμπορικό κέντρο και να μην ξέρω ότι το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο είναι ασφαλές και τουλάχιστον μπορεί να αντέξει στην περίπτωση ενός σεισμού ή ενός έντονου καιρικού φαινομένου».

Γι' αυτό τον λόγο, όπως μας αναλύθηκε, πρέπει τα δημόσιας χρήσης κτίρια, να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ στο τραπέζι, βρίσκεται και η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης των οικοδομών. «Ως ΕΤΕΚ, δεν μπορούμε να πάμε να επιβάλουμε του οποιουδήποτε ιδιώτη, να αναρτήσει στην είσοδο του εμπορικού κέντρου ή του νηπιαγωγείου ή της εκκλησίας, πιστοποιητικό καταλληλόλητας του κτιρίου. Άρα ο δεύτερος πυλώνας που εστιάζουμε είναι το Νομοθετικό Σώμα. Συζητείται εδώ και χρόνια η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης των οικοδομών. Πρέπει επιτέλους να τεθεί σε εφαρμογή και τουλάχιστον να ξεκινήσει από τα δημόσιας χρήσης κτίρια».

Την ίδια ώρα, αρκετά φαίνεται να τα κτίρια που κτίστηκαν πριν 30 χρόνια, όπως νηπιαγωγεία και γηροκομεία, που μάλιστα συχνάζει αρκετός κόσμος, καθημερινώς. «Δεν σημαίνει ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για την αναβάθμισή τους. Καθώς μπορεί να έκλεισαν οι πόρτες διαφυγής για λόγους πυρασφάλειας, μπορεί να οξειδώθηκε ο οπλισμός, μπορεί να αποκολλήθηκαν σοβάδες, μπορεί να είναι επικίνδυνα τα μάρμαρα που ξεκόλλησαν. Είδαμε πρόσφατα να πέφτουν μέχρι και μπαλκόνια σε κεντρικούς δρόμους και δεν γίνεται να σφυρίζουμε αδιάφορα και να περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα και μετά να πάρουμε μέτρα. Ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος και η καθυστέρηση που παρατηρείται για να λάβουμε μέτρα, στο τέλος θα είναι εγκληματική».

Επιπρόσθετα, αρκετά είναι και τα παράπονα που βρίσκονται στα χέρια του ΕΤΕΚ, με τον κ. Κωνσταντή να είναι ιδιαίτερα έντονος και να τονίζει ότι «δεν μπορούμε να μην τα λαμβάνουμε υπόψη και να λέμε ότι θα δούμε και θα δούμε. Πρέπει το κράτος άμεσα να δει τα δικά του κτήρια και να δώσει το καλό παράδειγμα, με την αναβάθμισή τους και επίσης να θεσμοθετηθεί τακτική επιθεώρηση των οικοδομών για να επιβληθούν έλεγχοι, ιδιαίτερα σε δημόσιας χρήσης κτίρια. Επίσης, πρέπει να δοθούν κίνητρα για αντισεισμική αναβάθμιση του κτιριακού μας αποθέματος που είναι γερασμένο και κτίστηκε σε καιρούς που δεν υπήρχαν αντισεισμικοί κανονισμοί και δεν υπήρχε καν, η υποχρεωτική επίβλεψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμέτρητα τα γερασμένα κτίρια-Σήμα κινδύνου για επιπτώσεις μετά από σεισμό

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών