O λόγος για τον οποίο ο Φεβρουάριος είναι ο μόνος μήνας που έχει 28 ημέρες

Ένα μουσείο στις ΗΠΑ εξηγεί για ποιο λόγο ο Φεβρουάριος είναι ο «άτυχος» μήνας.

Τριάντα ημέρες έχει ο Σεπτέμβριος, ο Απρίλιος, ο Ιούνιος και ο Νοέμβριος έχουν τριάντα ημέρες. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν τριάντα μία, εκτός από τον Φεβρουάριο... αλλά ποιος είναι άραγε ο πραγματικός λόγος για αυτό το γεγονός.

Ναι, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μόνος μήνας του έτους με 28 ημέρες - ή 29 ημέρες αν πρόκειται για δίσεκτο έτος - αλλά οι λεπτομέρειες συχνά μας διαφεύγουν.

Σύμφωνα με το Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης, πριν από τη βασιλεία του, το σεληνιακό ημερολόγιο της Ρώμης είχε διάρκεια μόλις 10 μήνες, ξεκινώντας τον Μάρτιο και τελειώνοντας τον Δεκέμβριο. «Εκείνη την εποχή, ο Ρωμύλος, ο πρώτος βασιλιάς της Ρώμης, και ο λαός του θεώρησαν ότι ο χρόνος μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου ήταν ασήμαντος, επειδή δεν είχε καμία σχέση με τη συγκομιδή», εξηγεί η ιστοσελίδα του μουσείου.

Όταν ανέλαβε τη βασιλεία ο Numa Pompilius, αποφάσισε να κάνει το ημερολόγιο πιο ακριβές, ευθυγραμμίζοντάς το με τους 12 σεληνιακούς κύκλους του έτους.

«Το νέο έτος των 355 ημερών χρειαζόταν δύο επιπλέον μήνες για να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο. Έτσι πρόσθεσε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στο τέλος του ημερολογίου».

Τι γίνεται όμως με τον μικρότερο μήνα; Το μουσείο συνεχίζει να λέει ότι οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι οι ζυγοί αριθμοί ήταν "άτυχοι", πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μήνας είχε μονό αριθμό ημερών, εναλλάσσοντας μεταξύ 29 και 31.

«Αλλά, για να φτάσουν τις 355 ημέρες, ένας μήνας έπρεπε να είναι ζυγός αριθμός, ο Φεβρουάριος επιλέχθηκε να είναι ο άτυχος μήνας με 28 ημέρες»

Πιστεύεται ότι η επιλογή αυτή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρωμαίοι τιμούσαν τους νεκρούς και εκτελούσαν τελετές εξαγνισμού τον Φεβρουάριο - η λέξη "februare" σημαίνει "εξαγνίζω" στη διάλεκτο της αρχαίας φυλής των Σαβίνων.

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Γερμανός δισεκατομμυριούχος που είχε κηρυχθεί νεκρός το 2021 ίσως ζει κρυφά στη Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Γυναίκα πήγε τον νεκρό θείο της σε τράπεζα για να υπογράψει για δάνειο 3.000
Ζευγάρι πήρε διαζύγιο επειδή οι δικηγόροι τους πάτησαν λάθος κουμπί
Πέθαναν τα γηραιότερα σιαμαία δίδυμα - Μπήκαν στο Γκίνες διαψεύδοντας τους γιατρούς
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτογράφος έριξε την GoPro του στον ωκεανό-Τα πλάσματα που τρομοκράτησαν το διαδίκτυο
Ξόδεψε 2.000 ευρώ για να καλύψει αποτυχημένο τατουάζ-Το «χτύπησε» μεθυσμένη και έμοιαζε με ανδρικό μόριο
Πατέρας στις ΗΠΑ δηλητηρίασε το μητρικό γάλα της 18 μηνών κόρης του για να μην πληρώνει διατροφή
Μυστήριο με άψυχο σώμα που βρέθηκε σε εκκλησία στην Ιταλία-Η στολή βρικόλακα και το κυνήγι φαντασμάτων
ΒΙΝΤΕΟ: Έπιασε την πολιτικό σύζυγό του στο κρεβάτι με βουδιστή μοναχό που είχαν υιοθετήσει
ΒΙΝΤΕΟ: Πιγκουινάκια βουτούν από 15 μέτρα ύψος για το πρώτο τους μπάνιο στον Νότιο Ωκεανό