Με γεμάτη ατζέντα οι γονείς παιδιών με αναπηρία-Όσα θα θέσουν στο νέο ΥΠΑΝ
Φοινιώ Σάββα 06:40 - 27 Φεβρουαρίου 2023
Με το βλέμμα στραμμένο προς το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τα παιδιά με αναπηρία, αφού περιμένουν τον διάδοχο του Πρόδρομου Προδρόμου, στον οποίο αναμένεται να θέσουν σωρεία θεμάτων, που παραμένουν ανοιχτά εδώ και χρόνια. Ουσιαστικά, οι γονείς των παιδιών με αναπηρία αναμένουν να δουν κατά πόσο η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά, ειδικά όσον αφορά στα ζητήματα της ενιαίας εκπαίδευσης, σε συνάρτηση και με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Είναι γνωστό ότι η ενιαία εκπαίδευση είναι ένα αρκετά μεγάλο κεφαλαίο, το οποίο έφερε ουκ ολίγες φορές συγκρούσεις ανάμεσα στους φορείς και το Υπουργείο Παιδείας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι ότι μετά τις πρώτες διαβουλεύσεις που είχαν γίνει, ανάμεσα σε αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας και τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα παιδιά με αναπηρία, το νομοσχέδιο μπήκε στο συρτάρι και έκτοτε, δεν έχει βγει. Οι οργανώσεις των γονέων παιδιών με αναπηρία, με το καλημέρα, αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με το νέο υπουργό Παιδείας, αφού περιμένουν να αναλάβει καθήκοντα και να στείλουν την επιστολή. Κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση, θα τεθούν όλα στο τραπέζι.
«Στη συνάντηση θα θέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χρόνια τώρα, τόσο τα παιδιά, όσο και εμείς οι γονείς. Είναι το θέμα των συνοδών, των διευκολύνσεων, η συμπερίληψη των παιδιών μας στις γενικές τάξεις, επειδή είδαμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τα παιδιά μας αποκλείονται από το Δημοτικό και καταλήγουν στις ειδικές μονάδες. Όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουμε τόσο καιρό», εξήγησε στον REPORTER, η πρόεδρος του Συνδέσμου ατόμων με ΔΕΠΥ, Μαρίνα Γεωργίου.
«Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, που σταμάτησε και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Σημαντικό πρόβλημα είναι και οι ειδικότητες της ειδικής εκπαίδευσης, που είναι πολιτική απόφαση. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί τυφλών αυτή τη στιγμή. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει, πρέπει να δει το Υπουργείο Παιδείας πώς θα αντικαταστήσει εκείνους που έφυγαν. Είναι μεγάλο θέμα, που πρέπει να πάρει αποφάσεις το Υπουργικό», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ, Χρίστος Αυγουστίνος.
Ουσιαστικά, οι γονείς θα δώσουν μία πίστωση χρόνου στο νέο υπουργό Παιδείας, αλλά και γενικά στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο θα ακολουθήσει αυτά που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, αναφορικά με την ενιαία εκπαίδευση. Πάντως, οι γονείς αναμένεται να ενημερώσουν το διάδοχο του Πρόδρομου Προδρόμου για τις θέσεις τους, σε σχέση με όλες τις διαδικασίες στις οποίες επιβάλλονται τα παιδιά με αναπηρίες, αφού θεωρούν ότι από τη στιγμή που προσπαθεί να ενταχθεί ένα παιδί στα σχολεία, όλη η προσέγγιση των αρμοδίων είναι λανθασμένη.
«Θα πρέπει οι πόρτες του σχολείου για το κάθε παιδί, που θα μπει για πρώτη φορά στο σχολείο, να είναι ανοιχτές, η αντιμετώπιση να είναι με σεβασμό προς την αναπηρία του παιδιού, να δίνονται οι εύλογες προσαρμογές, για να μπορεί να συμμετέχει στην τάξη το παιδί. Αυτό σημαίνει η είσοδος στην τάξη, αφού πλέον πολλά παιδιά αποκλείονται πριν καν τους δοθεί η ευκαιρία φοίτησης, να υπάρχει καλύτερη συνεργασία γονέων-εκπαιδευτικών και να λαμβάνεται υπόψη και η άποψη του ίδιου του παιδιού. Επίσης, πρέπει να γίνεται εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, για να υπάρχει ομαλή φοίτηση των παιδιών στα σχολεία», επεσήμανε η πρόεδρος του Συνδέσμου «Αγκαλιά Ελπίδα», Γιούλα Πιτσιάλη.
Πάντως, αν και οι απόψεις των συνδέσμων συγκλίνουν, όσον αφορά στην ανάγκη εφαρμογής της ενιαίας εκπαίδευσης, εντούτοις υπάρχει και η άποψη ότι τα ειδικά σχολεία πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, αφού σήμερα υπάρχουν άτομα που τα χρειάζονται
«Είμαστε κάθετα υπέρ της διατήρησης των ειδικών σχολείων, αν και κάποιοι σύνδεσμοι εξέφρασαν την άποψη ότι δεν ήταν σωστή τοποθέτηση. Υπάρχει ομάδα ατόμων, που δεν μπορούν να ενταχθούν στα γενικά σχολεία. Θα πάρουμε το μήνυμα στον υπουργό ότι πρέπει να μείνουν τα σχολεία ως έχουν. Πρέπει να εφαρμοστεί η ενιαία εκπαίδευση, όπως πρέπει και ταυτόχρονα να βελτιωθεί αυτό που κάνουμε σήμερα, υπέρ των ειδικών σχολείων», τόνισε ο κ. Αυγουστίνος.
Στο τραπέζι και οι συνοδοί
Στο μεταξύ, ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο οι οργανωμένοι φορείς για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες, θα θέσουν ενώπιον του νέου υπουργού Παιδείας είναι το διαχρονικό πρόβλημα που τους ταλανίζει κάθε φορά. Αυτό των συνοδών, αφού επιφέρει αρκετά προβλήματα, στην ομαλή ένταξη των μαθητών στην εκπαίδευση.
«Οι συνοδοί πρέπει να δίνονται βάσει των πραγματικών αναγκών και όχι βάσει του προϋπολογισμού και των οικονομικών κριτηρίων, ούτε βάσει των συμβάσεων που υπάρχουν, για παραμονή ενός συνοδού σε σχολείο, παρόλο που ενδεχομένως να μην χρειάζεται. Η επιλογή του συνοδού, πρέπει να γίνεται για να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού και να δίνει ουσιαστική στήριξη στο παιδί», πρόσθεσε η κα. Πιτσιάλη.
Παράλληλα, οι γονείς θα θέσουν ενώπιον του διαδόχου του Πρόδρομου Προδρόμου και το θέμα των διαφοροποιημένων γραπτών, αφού όπως διαφάνηκε από την τελευταία εξεταστική περίοδο, διαφοροποιημένα γραπτά έχουν δοθεί σε ελάχιστες περιπτώσεις. Μάλιστα, υπήρχαν αναφορές ότι μετά το σάλο που προκλήθηκε, με τη διαρροή των θεμάτων του γραπτού των Νέων Ελληνικών για τη Γ’ Λυκείου, μαθητές που ανήκαν στο φάσμα της ειδικής εκπαίδευσης, δεν έλαβαν άλλο γραπτό και εξετάστηκαν σε εκείνο που ανακλήθηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Το μπαλάκι στον επόμενο για τη μείωση εξεταζόμενων στο Γυμνάσιο ρίχνει ο Προδρόμου
- Εισήγηση Λοττίδου για μονάδες μοριοδότησης εκπαιδευτικών που απουσίαζαν λόγω μητρότητας
- Τα ανοιχτά μέτωπα και οι καυτές πατάτες που αφήνει στον επόμενο ο Πρόδρομος
- Στο περίμενε οι εκπαιδευτικοί για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση-Θέλουν διευκρινίσεις