Η επόμενη ημέρα στα κόμματα-Ενδοσκόπηση σε ρυθμούς Συνεδρίων

Σε ρυθμούς εκλογών για περίπου δύο χρόνια εργάζονται τα κόμματα που πλέον μπορούν να αναπνεύσουν για λίγο και να κοιτάξουν προς το εσωτερικό τους, σε μια ενδοσκόπηση, με στόχο να αναδιοργανωθούν και να προετοιμαστούν για τα επόμενα τους βήματα. Από τις Βουλευτικές του 2021, τα κόμματα μπήκαν σχεδόν αμέσως σε ρυθμούς Προεδρικών και έπειτα από μια μακρά και δύσκολη περίοδο, μπορούν να ρίξουν ρυθμούς και αφού πάρουν μια ανάσα να προετοιμαστούν για τις επόμενες προκλήσεις που επίκεινται.

Είναι γεγονός πως τα κόμματα στην Κύπρο βρίσκονται εν μέσω μιας παρατεταμένης κρίσης. Αφενός η συνεχής μείωση των ποσοστών τους και του πραγματικού αριθμού ψηφοφόρων τους, αλλά και η αλματώδεις τάση για αμφισβήτηση από την κοινωνία, σε συνδυασμό με τις λανθασμένες αντιλήψεις και τις παρωχημένες θέσεις που εκφράζουν, δημιουργούν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, που αναλόγως της περιόδου μεταφέρεται σαν ιός από το ένα κόμμα στο άλλο.

Αυτή η περίοδος αναμφίβολα είναι η πιο δύσκολη για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος των Προεδρικών Εκλογών και της αποτυχίας του για πρώτη φορά στην ιστορία του να μείνει εκτός δεύτερου γύρου. Μιας αποτυχίας που έφερε αλυσιδωτά προβλήματα, και ανέδειξε τεράστια εσωτερικά ζητήματα που παρέμενεναν για καιρό κρυμμένα κάτω από το χαλί.

Σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, καλείται να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα και με βασικό σύνθημα την ενότητα, πορεύεται προς τις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του στις 11 Μαρτίου. Με δύο υποψήφιους της νέας γενιάς, στον ΔΗΣΥ θεωρούν πως αυτή η αλλαγή σελίδας, θα επουλώσει ως ένα βαθμό τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι τελευταίοι μήνες και θα επιτρέψει στο κόμμα να επανασυσταθεί και να επανασυστηθεί στην κυπριακή κοινωνία.

Το αποκορύφωμα όμως του εσωκομματικού διαλόγου και εκεί που όλοι θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, τόσο για το τι έφταιξε στο κόμμα όσο και για την επόμενη του μέρα, είναι στο Παγκύπριο Συνέδριο που συγκλήθηκε για τις έξι Μαΐου και του οποίου θα ακολουθήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη των υπολοίπων μελών της ηγεσίας και των οργάνων. Εκεί αναμένεται ότι θα υπάρξει μια πλήρης καταγραφή των προβλημάτων και όλων όσων πρέπει να αλλάξουν για να επιλυθούν τα εσωκομματικά προβλήματα.

Από την άλλη σε ρυθμούς Συνεδρίου, όχι όμως εκλογικού αρχίζουν να βρίσκονται και στο ΑΚΕΛ, αφού τους επόμενους μήνες θα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος το Φθινόπωρο, στο οποίο η ηγεσία προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα, για να επιλύσει μια σειρά από προβλήματα που αναδείχθηκαν εδώ και κάποιους μήνες, ειδικά μετά την αποτυχία στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021.

Μπορεί , την ίδια ώρα το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών να άφησε στην Εζεκία Παπαϊωάννου μια γλυκόπικρη γεύση, ωστόσο δεν παύει από το να είναι η τρίτη συνεχόμενη αποτυχία σε Προεδρικές Εκλογές. Ο Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε το επικείμενο Καταστατικό Συνέδριο ως σημείο ανασυγκρότησης του κόμματος, αφού σε αυτό αναμένεται το ΑΚΕΛ μεταξύ άλλων να επιχειρήσει ένα πρωτοφανές άνοιγμα προς την κοινωνία, προσαρμοζόμενο στις σύγχρονες συνθήκες, στη σύγχρονη εποχή, στον τρόπο που λειτουργεί, αντιδρά, σκέφτεται και προτεραιοποιεί η κοινωνία.

Εκλογικό Συνέδριο είναι προγραμματισμένο και στο Δημοκρατικό Κόμμα. Με το κλίμα βέβαια να έχει αντιστραφεί προς το καλύτερο μετά την εκλογική επιτυχία του Νίκου Χριστοδουλίδη και τη στήριξη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος νιώθει αρκετά δυνατός για να οδηγήσει το κόμμα στο προγραμματισμένο για τον Ιούνιο Εκλογικό Συνέδριο με τον ίδιο να επαναδιεκδικεί την προεδρία.

Βέβαια το Εκλογικό Συνέδριο δεν είναι κάτι που προέκυψε σήμερα, μετά τις Προεδρικές, αλλά ήταν προγραμματισμένο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αποφασίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή, πως αυτό θα διεξαχθεί μετά τις Προεδρικές και όχι μετά την παρελευση εξαμήνουν από αυτές. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, εξήγγειλε την υποψηφιότητα του. Σημειώνεται πως με βάση της απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Εκλογικού Συνεδρίου θα προηγηθεί Καταστατικό Συνέδριο.

Στο ΔΗΚΟ όπου τα πράγματα είναι σαφώς πιο ευχάριστα από ότι στα δύο μεγάλα κόμματα, έγινε ήδη μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να σημειώνει πως το κόμμα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των μελών του, ενώ είπε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έδειξε ότι είχε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούσε ευρύτερα η κοινωνία, προήγαγε την ενότητα και τη συλλογικότητα και δικαίωσε την απόφαση του κόμματος να τον στηρίξει.

Αναφερόμενος στη σημασία που είχε η στήριξη του ΔΗΚΟ για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, υπέδειξε πως η επιτυχία, θα ήταν αδύνατη, χωρίς το ΔΗΚΟ, όχι μόνο για τα ποσοστά που του πρόσφερε, αλλά κυρίως για την ποιοτική βοήθεια που αποτυπώθηκε από το γεγονός ότι ήταν το πρώτο κόμμα που τον στήριξε, ότι ήταν το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα που τον στήριξε, ότι το ΔΗΚΟ έδωσε στον Νίκο Χριστοδουλίδη σημαντική δυναμική σε κομβικό σημείο του προεκλογικού και πως αυτή η απόφαση του ΔΗΚΟ, ήταν που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του νέου Προέδρου. Μάλιστα αναφέρθηκε στη βοήθεια που του προσφέρθηκε μέσα από τις οργανωτικές δομές του κόμματος, την επικοινωνιακή υποστήριξη και τη δυναμική στις προεκλογικές συγκεντρώσεις

Επιπλέον ο Νικόλας Παπαδόπουλος, απαντώντας στο ερώτημα, «γιατί αυτή τη φορά, ως κόμμα, τα καταφέραμε;», απάντησε πως επειδή το κόμμα έκανε την αυτοκριτική του μετά το κακό αποτέλεσμα των Βουλευτικών Εκλογών, γιατί κοίταξε τις αδυναμίες του, εισέπραξε τα μηνύματα της κοινωνίας και των καιρώ, και επειδή σε αντίθεση με το τι έγινε σε άλλες περιπτώσεις, ξεκίνησε αυτή τη μεγάλη πορεία με μια επικοινωνία με τη βάση του κόμματος. « Ξεκινήσαμε από κάτω και πήγαμε προς τα πάνω και όχι αντίστροφα. Εγκαινιάσαμε μια ευρύτερη επικοινωνία με την κοινωνία. Διαγνώσαμε τα θέλω και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Αντιληφθήκαμε πως η κοινωνία έψαχνε κάτι το διαφορετικό.Επειδή συνήθως λέμε πως πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας, τώρα λέω πως πρέπει να μάθουμε από τα σωστά μας. Πρέπει να θεσμοθετήσουμε αυτή την αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες και τα μέλη μας», είπε χαρακτηριστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ικανοποίηση και καλό κλίμα, επικρατεί και ανάμεσα στην ηγεσία του ΕΛΑΜ που θεωρεί ότι πέτυχε στο έπακρο τους εκλογικούς στόχους που έθεσε για τις Προεδρικές Εκλογές, δεδομένων των δυσκολιών που υπήρχαν. Στο ΕΛΑΜ θεωρούν ότι πέτυχαν μια σημαντική εκλογική νίκη που εδραιώνει και καθιερώνει το κόμμα ως τέταρτη πολιτική δύναμη στον τόπο και πλέον άρχισαν να προγραμματίζονται για τις επικείμενες εκλογικές μάχες.

Σε ότι αφορά την εσωτερική οργάνωση, ακόμα δεν έχει κλειδώσει η Συνεδρία του επόμενου Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί εντός του 2023. Ο στόχος πάντως, είναι σε ότι αφορά τις Δημοτικές Εκλογές το κόμμα να παρουσιάσει ψηφοδέλτια σε όλους τους Δήμους και κοινότητες της χώρας, σε ότι αφορά τις Ευρωεκλογές, το κόμμα να εκλέξει για πρώτη φορά Ευρωβουλευτή.

Σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ, τα πράγματα αφενός είναι πολύ πιο ήρεμα από ότι τους προηγούμενους μήνες λόγω των εσωτερικών προστριβών, αφετέρου υπάρχει έντονος προβληματισμός, όχι τόσο στην ηγεσία, αλλά κυρίως στη βάση του κόμματος, για το γεγονός ότι το κόμμα εξήλθε της μάχης των Προεδρικών με ένα βουλευτή λιγότερο, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο περαιτέρω διάσπασης, με τις προσπάθειες που γίνονται για ίδρυση νέων κομμάτων.

Η ηγεσία της ΕΔΕΚ πάντως, έχει μπροστά της μια γεμάτη θητεία και αν δεν ανατραπεί οτιδήποτε από τα Δικαστήρια που εκκρεμεί, θα πρέπει να οργανώσει το κόμμα για τις επόμενες εκλογικές μάχες, με το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να εκλέξει Ευρωβουλευτή να είναι ορατό, πρώτον επειδή ο Δημήτρης Παπαδάκης δεν θα βρίσκεται πλέον στο ψηφοδέλτιο και δεύτερο επειδή το κόμμα δεν αναμένεται να τύχει της στήριξης που είχε από πρόσωπα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στις Ευρωεκλογές του 2019, υπό το φόβο εκλογής Ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ.

Ούτε στη Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία υπάρχει κάποιο προγραμματισμένο Συνέδριο, αφού η ηγεσία εκλέχθηκε σε Εκλογικό Συνέδριο μόλις πριν ένα χρόνο. Το μεγάλο στοίχημα για τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, πέραν από τη συμμετοχή της στη διακυβέρνηση του τόπου πλέον και το σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο στη Βουλή, είναι και η λειτουργία των Θεματικών Ενοτήτων της παράταξης. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώνθηκαν οι 39 τομεάρχες της παράταξης και πλέον, μετά και από τις Προεδρικές, αναμένεται να αρχίσει και πρακτικά οι λειτουργία τους.

Οι θεματικές ενότητες φιλοδοξούν να αποτελέσουν την τεχνοκρατική ραχοκοκαλιά της Παράταξης και η λειτουργία τους είναι εφαλτήριο για την παραγωγή πολιτικής, την προώθηση προτάσεων προς την Κοινοβουλευτική ομάδα και το σημείο πρώτης επαφής με οργανωμένα σύνολα, οργανισμούς και άλλες οντότητες.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα του λεγόμενου Ενδιάμεσου χώρου, στα οποία άνηκε τουλάχιστον πριν την αλλαγή στην ηγεσία του και το Κίνημα Οικολόγων, το κλίμα είναι αρκετά βαρύ και τεταμένο, στη σκιά των εσωκομματικών προστριβών και το άνοιγμα πειθαρχικών υποθέσεων σε στελέχη που συμμετείχαν ενεργά σε προεκλογικά επιτελεία υποψηφίων, την ώρα που το κόμμα είχε λάβει απόφαση για να μη στηρίξει κανένα υποψήφιο.

Με την ηγεσία βέβαια να μετρά μόλις ένα χρόνο από την πρόσφατη εκλογή της, δεν υπάρχουν εκκρεμότητες σε επίπεδο Συνεδρίων στο κόμμα, το οποίο ωστόσο βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού, λόγω των συνεχών και έντονων ιδεολογικών αποκλίσεων ανάμεσα στα μέλη του. Ενδεικτικά αναφέρεται το γεγονός, ότι πριν από τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ο ένας βουλευτής στήριξε ανοικτά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η βουλεύτρια ήταν ήδη ενεργό στέλεχος του επιτελείου Μαυρογιάννη και ο πρόεδρος του Κινήματος, τηρούσε την απόφαση για μη εμπλοκή. Όλα αυτά αναμένεται να απασχολήσουν την ηγεσία του Κινήματος, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ