Ανήσυχη ηρεμία στην παιδεία για τετράμηνα-Ζητούν διάλογο άμεσα οι φορείς

Με τα βλέμματα στραμμένα προς το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα της εκπαίδευσης, περιμένοντας τον διορισμό του διάδοχου του Πρόδρομου Προδρόμου, ενώ την ίδια ώρα έχουν αρχίσει δυναμικές κινήσεις, ώστε να προωθήσουν τα αιτήματά τους για το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών. Αυτό που προέχει για τους καθηγητές και τους γονείς είναι να τεθούν στο τραπέζι οι εξετάσεις τετραμήνων, να αρχίσει ένας διάλογος και να υπάρχουν αλλαγές, πριν τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ώστε με την ερχόμενη χρονιά να υπάρχει αλλαγή, στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε το προηγούμενο διάστημα, ειδικά μετά τη διαρροή των θεμάτων του γραπτού των Νέων Ελληνικών για τη Γ΄ Λυκείου, αλλά και τα όσα ακολούθησαν το συγκεκριμένο θέμα, με τη στάση του Υπουργείου Παιδείας, οι καθηγητές, οι γονείς και οι μαθητές αποφάσισαν να ενωθούν σε ένα κοινό μέτωπο και να αντιδράσουν στην κατάσταση, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο να λάβουν μέτρα.

Ωστόσο, οι Προεδρικές Εκλογές και η αλλαγή της σκυτάλης στο Υπουργείο Παιδείας, έχει φέρει νέα δεδομένα για τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της εκπαίδευσης, αφού περιμένουν το διορισμό του επόμενου υπουργού Παιδείας, με τον οποίο θα επιδιώξουν συνάντηση, ώστε να ενημερωθούν για τις σκέψεις του, για τον συγκεκριμένο θεσμό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα περιμένουν και αυτό φαίνεται από τις επαφές που είχαν μεταξύ τους οι καθηγητές με τους γονείς, αλλά και τη κοινή τους συνάντηση.

«Θέλουμε να δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν, ενόψει της αλλαγής στο Υπουργείο και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης, αλλά και της επανέναρξης των εργασιών της Βουλής, επειδή ακούσαμε κάποιες τοποθετήσεις σχετικά με τις εξετάσεις τετραμήνων. Εμείς θέλουμε άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση, με δύο στόχους. Να είναι η τελευταία χρονιά που εφαρμόζονται και ταυτόχρονα να δούμε και κάποια ζητήματα, για να μην θυματοποιηθούν οι μαθητές φέτος. Έχουν επηρεαστεί οι τελειόφοιτοι από λάθη που έκανε το Υπουργείο Παιδείας και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μην επηρεαστεί το απολυτήριό τους», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Πάντως, το διάστημα που χρειάζεται μέχρι να διοριστεί ο διάδοχος του Πρόδρομου Προδρόμου, είναι κρίσιμο, αφού θα πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Υπουργείου, για να δοθεί προτεραιότητα στο θέμα των τετραμήνων. Παρ’ όλα αυτά, οι καθηγητές και οι γονείς κάνουν ένα βήμα πίσω, ως προς την πιθανή λήψη μέτρων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο χρόνο στους κυβερνώντες να καθορίσουν γραμμή για το συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν μπορούμε να λάβουμε μέτρα πριν διοριστεί ο νέος υπουργός, που είναι μέλος μίας Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της οποίας έκανε μία δήλωση για συγκεκριμένες προτάσεις για τα τετράμηνα. Να τεθεί ως προτεραιότητα από υπουργό και Βουλή και από την 1η Μαρτίου να είναι προτεραιότητα. Πρέπει να είναι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί, πρέπει να επιλυθεί, να συζητηθεί».

Οι στόχοι των γονιών

Από πλευράς τους και οι γονείς έχουν αρχίσει τις δικές τους ενέργειες, όσον αφορά στο θέμα των εξετάσεων τετραμήνων, αφού πριν τους καθηγητές είχαν και επαφή με το πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα, που είναι το ΑΚΕΛ, ενώ αναμένεται να έχουν συνάντηση και με τα υπόλοιπα κόμματα, για να συζητήσουν τις θέσεις τους.

«Εμείς έχουμε στόχο, μέχρι το Μάιο να υπάρχουν αλλαγές στη νομοθεσία των εξετάσεων τετραμήνων και αυτό θα γίνει είτε θα υπάρχει καινούργια νομοθεσία, είτε τροποποιήσεις στην υφιστάμενη. Όλα αυτά για να μην εισπράξουν οι μαθητές την αποτυχία των αρμοδίων στο Υπουργείο Παιδείας, που έκαναν λάθη. Εμείς έχουμε επαφές με όλες τις πλευρές, πλην της εκτελεστικής, που ακόμη δεν έχει διοριστεί νέος υπουργός. Ο ρόλος μας είναι συντονιστικός, ως γονείς, επειδή προσπαθούμε να παντρέψουμε όλες τις πλευρές», υπέδειξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου.

Στο τραπέζι των επαφών που θα έχουν οι γονείς με τα κόμματα, θα τεθεί η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει μία αναδιαμόρφωση όλης της νομοθεσίας, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές και να είναι όλα έτοιμα με την επιστροφή και να γνωρίζει ο καθένας όλα τα δεδομένα. Την ίδια ώρα, θα συζητηθεί και η άποψη ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στη νομοθεσία των τετραμήνων, ώστε να αλλάξει η βαρύτητα της αξιολόγησης, σε σχέση με τον τελικό βαθμό.

«Όλα αυτά είναι πολιτικές αποφάσεις και ο καθ’ ύλη αρμόδιος είναι ο υπουργός. Δεν έχουμε ακόμα νέο υπουργό και πρέπει να ξέρουμε ποιος θα είναι ο νέος υπουργός. Θέλουμε να δούμε ποια θα είναι η θέση τους για τη διόρθωση των γραπτών. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα».

Προτεραιότητα για την Επιτροπή Παιδείας οι εξετάσεις

Πάντως και από πλευράς Βουλής φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να δώσει προτεραιότητα στο συγκεκριμένο θέμα, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας, Παύλο Μυλωνά να διαμηνύει ότι μετά τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών, που βρίσκονται σε αναμονή, το πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι το σύστημα αξιολόγησης.

«Μόλις τελειώσουν οι προϋπολογισμοί, το θέμα των τετραμήνων και του συστήματος αξιολόγησης μαθητών θα τεθεί στο τραπέζι, για να προλάβουμε. Δεν είναι θέμα κατάργησης των τετραμήνων, είναι θέμα και για να βρούμε το κατάλληλο σύστημα για αξιολόγηση των μαθητών. Ο ΔΗΣΥ λέει άλλα, το ΑΚΕΛ άλλα, το ΔΗΚΟ άλλα, οι εκπαιδευτικοί άλλα. Είναι ένας κυκεώνας θεμάτων. Πρέπει να τα συζητήσουμε και θα πάει κατά πλειοψηφία μία πρόταση, για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης μαθητών», είχε αναφέρει στον REPORTER παλαιότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ταράζει τα νερά ο Μυλωνάς-Ετοιμάζει πρόταση για κατάργηση των Παγκύπριων

Διαφωνούν με την κατάργηση των Παγκυπρίων καθηγητές και γονείς

Στο μεταξύ, οι καθηγητές και οι γονείς παρουσιάζονται προβληματισμένοι, όσον αφορά στην πρόταση που ετοιμάζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, βάσει της οποίας θα προωθήσει κατάργηση του θεσμού των Παγκυπρίων και την εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών, με τα Πανεπιστήμια να έχουν την ευθύνη επιλογής των φοιτητών, με βάση το απολυτήριο τους.

«Οι Παγκύπριες είναι ένας θεσμός που φέρει καθολικής αποδοχής. Έχουμε ακούσει κάποιες δημόσιες αναφορές. Χρειάζεται πολλή προσοχή. Πρώτα θα πρέπει να δούμε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης πρότασης και τι λέει. Πριν δύο χρόνια ο υπουργός ήθελε να καταργήσει τις Παγκύπριες και να εγκαταστήσει Παγκύπριες τετραμήνων. Εμείς ήμασταν αρνητικοί και αποδείχθηκε η ορθότητα της θέσης μας, με τα αποτελέσματα φέτος. Θέλει πολλή προσοχή το ζήτημα των Παγκύπριων, που υπάρχουν και έχουν επιτύχει να υπάρχει ισότιμη», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή προέχουν άλλα πράγματα, για να διορθωθούν και η προσοχή πρέπει να δοθεί εκεί.

«Να ξεκινήσουμε το νέο σύστημα, να δούμε ότι είναι λειτουργικό και μετά να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Να δούμε το φλέγον ζήτημα που είναι τα τετράμηνα, να δώσουμε βαρύτητα στο απολυτήριο του σχολείου, που είναι τα θεμέλια, μέσω μίας σωστής αξιολόγησης και μετά να συζητήσουμε για τα υπόλοιπα. Δεν συμφωνούμε με την κατάργηση των Παγκυπρίων. Δεν κατάφερε το Υπουργείο να κάνει ενιαίες εξετάσεις για τετράμηνα, πώς θα μπαίνουν με απολυτήρια εντός Πανεπιστημίου; Τα απολυτήρια πρέπει να έχουν βαρύτητα για να γίνει αυτό. Έχουμε μία υπηρεσία που πραγματοποιεί τις Παγκύπριες για την εισδοχή σε Πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα και κανείς δεν την αμφισβήτησε και θέλουμε να την καταργήσουμε;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Στην κυκλοφορία δρόμος στο Τσέρι, ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα με άλλα έργα σε δρόμους
Στέλνει μήνυμα σε Νετανιάχου ο Μπάιντεν-«Πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί»
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Αδιανόητο έγκλημα στην Τουρκία-Δεκαεννιάχρονος σκότωσε δύο νέες κοπέλες, αποκεφάλισε τη μία
Ο Εβραίος «Σίντλερ»-Πώς ο Στιβ Μάμαν κατάφερε να απελευθερώσει εκατοντάδες παιδιά που απήγαγε το ISIS
Οι φόβοι Ερντογάν για επίθεση Ισραήλ σε Τουρκία-Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
Δεν μπλόκαραν τελικά τους δασμούς ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα κράτη μέλη